Ucraineanul Lisovets câștigă finala probei de 50 de metri bras în care concura în seriile preliminare și timișoreanul Emil Dăncăneț

Nici nu s-au stins încă ecourile Campionatului Mondial de natație de la Budapesta, care a luat sfârșit duminică, și iată că începând de marți și până la sfârșitul săptămânii în curs atenția lumii înotului este acaparată de Campionatul European de juniori de la Otopeni, ”în apele sale” pentru bucureșteanul David Popovici, dublul laureat din Ungaria cucerind câte o medalie de aur în fiecare din primele două zile de întreceri din Ilfov, mai întâi cu ștafeta României, apoi într-o probă individuală, dar și una de argint, tot la ștafetă. De fapt, s-au disputat deja 12 finale, inclusiv cea a probei de 50 de metri bras masculin, adjudecată miercuri seară de ucraineanul Lisovets, probă avându-l marți dimineață la startul seriilor preliminare și pe timișoreanul Emil Dăncăneț, fără însă a se califica în semifinalele după-amiezei. Iar juniorul ”violet” va mai concura și sâmbătă dimineață în seriile de calificare la 100 metri bras băieți.  

De la săptămânile ”Mondialului” de natație pentru seniori sub egida FINA, la cele 6 zile de întreceri ale ”Europeanului” juvenil de înot sub egida LEN, reuniunea de marți după-amiază fiind inaugurată de prima finală a competiției de la Otopeni, cea de 400 metri mixt feminin, adjudecată de spaniola Carrasco-Cadens (născută la 31 decembrie 2005), cu timpul de 4 minute, 46 de secunde și 39 de sutimi, la 72 de sutimi în fața unei turcoaice respectiv cu peste o secundă înaintea reprezentantei Ungariei, a treia.

Seara de marți propunea alte două finale, ambele de ștafetă, la 4×100 metri liber, căderea de cortină fiind lăsată pe seama băieților, iar ”tricolorii” României, în frunte cu David Popovici, au adulmecat medaliile de aur, cucerite la potou.

Mult mai multe finale miercuri, tot în a doua reuniune a zilei, câte 4 la feminin respectiv masculin plus una de ștafetă mixtă – fete și băieți, cu David Popovici din nou în cadru, după ce își adjudecase încă o medalie de aur și pe cont propriu.

Primul triumf pentru juniorii Federației Române de Natație și Pentatlon Modern la LEN European Junior Championships a fost repurtat marți seară de cvartetul în frunte cu David Popovici, completat de Vlad-Ștefan Stancu, Ștefan Cozma și Patrik-Sebastian Dinu, primii la sosire în 3 minute, 18 secunde și 93 de sutimi, la 8 sutimi de secundă înaintea britanicilor, respectiv 49 în fața italienilor, pe 3 la 4x100m liber băieți.

Finala masculină urma imediat mai apoi celei feminine de ștafetă la 4x100m liber, și aceasta cu România între cele 8 concurente, pe 5 la sosire, după Italia, Franța, Germania și Regatul Unit, Bianca Costea, Preda, Bako și Diaconescu, acoperind generațiile 2005, 2006 și 2007, fiind cronometrate în 3:48.37, la 0 secundă și 76 de sutimi după britanice, în condițiile în care peninsularele, cu câte două junioare din  generațiile 2005 și 2006, s-au impus în 3:42.98.

Prima finală de miercuri a fost cea a probei de 200 de metri liber feminin, adjudecată de maghiara Padar, finala băieților pe 200 de metri fiind câștigată apoi de David Popovici, dublul campion al lumii la 100 și 200 de metri triumfând și la Otopeni, în 1:45.45, cu nu mai puțin de două secunde și 26 de sutimi în fața italianului Galossi.

Iar seara se încheia cu încă o finală avându-l pe Popovici între protagoniști, cea de 4×100 de metri liber mixt – băieți și fete, căci și astfel este subtil implementată ingineria socială a ”omului nou”, ”neutru”, inclusiv prin sport, prin probe ”combinate”, Popovici și Dinu, împreună cu colegele lor de lot Costea și Diaconescu obținând medaliile de argint pentru România, la 51 de sutimi de secundă în urma maghiarilor. Ca o paranteză, juniorii ”tricolori” aliniați de FRNPM la Otopeni sunt 26 la număr, dintre care 14 băieți. 

În celelalte finale, cea de 50 de metri spate adjudecată clar la fete de franțuzoaica Moluh, în 27.74s – record al competiției, cea a băieților tranșată detașat de polonezul Masiuk, cea de 50m bras feminin câștigată en fanfare de estoniana Jefimova – născută în decembrie 2006, cea de 200 de metri fluture masculin dominată tot de un polonez, cea de 1.500 de metri liber junioare fiind la îndemâna turcoaicei Tuncel, cu aproape 8 secunde avans.

Nu în ultimul rând însă finala de 50 de metri bras a băieților, probă în care lua startul marți din seriile de calificare și timișoreanul Emil Dăncăneț, fără însă a intra în semifinalele aceleiași zile de concurs.

În cele din urmă, între cei 8 pe blocstarturi în cursa pentru medalii, și doi juniori din generația 2005, ceilalți 6 reprezentând generația 2004. Dintre care s-a impus ucraineanul Volodymyr Lisovets (n. 30 mai 2004), în 27 de secunde și 62 de sutimi, urmat îndeaproape de olandezul Koen De Groot (n. februarie 2004), în 27.65s, și sârbul Uros Zivanovic, care săptămâna trecută, în 30 iunie, a împlinit 17 ani, al treilea la sosire și medaliat cu bronz, în 27.69s. Pe pozițiile 4-6, la mare luptă, juniori din Finlanda, Italia și Estonia, cronometrați în 27.97 respectiv 27.99 secunde, celălalt finalist din generația 2005, născut tot în iunie, un britanic, încheind al șaptelea în 28.05s, urmat de un alt italian, în 28.31s.

Ucraineanul, departe însă de recordul juvenil european de 26.97 secunde, în picioare de peste 5 ani, stabilit fiind de italianul Martinenghi, în peninsulă.

Inițial, marți, proba de 50 de metri bras a băieților a fost a treia lansată la apă la Otopeni în întrecerile masculine, odată cu seriile preliminare, cinci a câte 10 participanți, între care și timișoreanul Emil Dăncăneț, al treilea la final în seria sa, cu timpul de 29 de secunde și 25 de sutimi, inferior celui al baremului pe care-l atingea pentru alinierea la start. De fapt, nici un sportiv din Seria 2 nu avea să se califice în semifinale, aspect valabil și pentru cei din Seria 1, în care s-au înregistrat timpii cei mai modești, nu mai puțin de 7 depășind limita celor 30 de secunde. Între aceste paranteze, și celălalt reprezentant ”tricolor” în seriile de 50 de metri bras ale juniorilor, și anume Darius-Ștefan Coman, un ”delfinuț” din mai 2007, cronometrat în 30.54s.

Altfel, în ansamblul tuturor celor 50 de timpi din seriile probei, timișoreanul Dăncăneț s-a situat pe locul 26, insuficient pentru a se încadra între cei 16 semifinaliști. 

Cei mai iuți în serii au fost olandezul De Groot, în 27 de secunde și 84 de sutimi, sârbul Uros Zivanovic în 27.85s și italianul Sabattani (27.89s), ceilalți calificați în semifinale asigurându-și continuitatea în concurs mulțumită unor timpi până la cel mult 28 de sceunde și 67 de sutimi. 

Același olandez De Groot avea a fi cel mai performant și în semifinale, cu timpul de 27 de secunde și 61 de sutimi – rămas cel mai rapid al întregii probe, incluzând și cursa din finală, flancat tot de Zivanovic, în 27.64s, pe când ucraineanul Lisovets intra în finală cu al treilea cel mai bun timp, 27.72s, după ce pentru trecerea din serii în semifinale pătrundea cu al șaptelea timp, 28.15s, și cu mențiunea că se număra între cei nu mai puțin de 4 juniori ucrainieni la startul seriilor probei. De notat și că în finală s-a intrat, drept cel mai modest timp de calificare din semifinale, în 28 de secunde și 12 sutimi.

Ce urmează joi? Încă două finale ale juniorilor și 3 ale junioarelor, dintre care una de ștafetă, 4x200m liber feminin. În tot cazul, întreceri intense la Otopeni, marți desfășurându-se 11 probe în serii, 7 în semifinale și 3 în finale, miercuri 5 în seriile preliminare, 3 în semifinale și nu mai puțin de 9 în finale, iar joi 6 în serii, 6 în semifinale și 5 finale, la fete și 50m liber respectiv 100m fluture, la băieți 200m mixt și 1.500 de metri liber. Mai apoi, jumătatea secundă a ”Europenelor” juvenile de lângă București, de vineri până duminică, propunând 8 finale vineri seară, 5 sâmbătă și 12 duminică. Sâmbătă dimineață și cu timișoreanul Dăncăneț în seriile de 100 metri bras masculin, nu însă proba sa forte, deja consumată.

Una peste alta, întreceri de interes pentru sportul românesc, semnificativ însă știrbite de imixtiunea politicii la scară globală în arena sportivă, sub forma interzicerii la start a unora dintre cei mai competitivi și performanți înotători juvenili din Europa, cei din Rusia, a cărei federație deține mai multe recorduri la zi în probele de concurs de pe desfășurătorul LEN European Junior Championships. Iar situația este cu atât mai tristă pentru mișcarea sportivă și binele ei, cu cât interdicțiile sunt cât se poate de nejustificate, ba de-a dreptul scandaloase, dar de fapt deloc de mirare într-o lume curat-murdară, în care pur și simplu ”albul” e ”negru” și viceversa, în mai toate privințele.  

Acest articol a fost publicat în Înot, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 5 = trei

 


Ultimele articole din categoria Înot: