Va aduce vreodată… Moş Crăciun un bazin de 50 metri?

Deloc ca o scuză pentru rezultatele rămase la apă, ci ca o parte a problemei, inexistenţa în Timişoara a unui bazin de dimensiuni olimpice destinat competiţiilor sportive ale nataţiei explică în bună măsură de ce CSS1 s-a întors cu buza umflată de la Campionatul Naţional de semifond pentru juniori, găzduit vreme de 4 zile la Piteşti, într-un bazin de 50 metri cu 8 culoare. Probele scurte, de sprint, pot fi atacate antrenându-te şi în bazine de 25 metri, cum e cazul pentru juniorii de pe Bega, dar când vine vorba de semifond, cu probele sale pe distanţe mai lungi, altceva decât a te antrena în bazine de 50 de metri e aproape echivalent cu pierderea de timp.

Bazinul Olimpic din Piteşti, gazdă a Naţionalului de semifond (sursa foto: www.swimming.ro)

Iar după cum explică profesorul Ioan Bădescu, antrenor în cadrul catedrei de înot la Clubul Sportiv Şcolar numărul 1, inclusiv performanţele în probele de sprint au de suferit de pe urma neglijării celor de anduranţă, pentru abordarea cărora volumul de antrenament şi distanţele parcurse sunt superioare, servind ca atare progresului general al unui sportiv: „Fără ele este în zadar înotul iar dacă nu reuşeşti să atingi prin pregătiri încărcătura necesară, nici rezultatele nu apar”.

Fără îndoială, aşa cum îi creşti, aşa îi ai, iar Timişoara îşi neglijează constant şi cu nonşalanţă aspiranţii la înotul de performanţă prin neconsolidarea unei infrastructuri ce n-ar constitui deloc un moft, ci o necesitate reală şi normală.

Ca o remarcă, observaţiile de mai sus nu răzbat ca o tânguială din partea celor direct implicaţi în modelarea tinerilor înotători din oraş, şi care îşi derulează activitatea cum pot, în condiţiile date, ci sunt aspecte pe care mass-media ar trebui să le reamintească din când în când, în speranţa că aşa zişii aleşi ai poporului s-ar putea totuşi trezi în a investi contribuţiile financiare cu mai multă înţelepciune şi discernământ. Totuşi, întrebând antrenorii din nataţie în privinţa necesităţii existenţei unui bazin de dimensiuni olimpice, altul decât cel destinat agrementului, de la Arena Aqua Sport, răspunsul este foarte clar, găsindu-se şi o corelaţie clară între lipsa infrastructurii şi rezultatele modeste în probele de semifond. „Bineînţeles, handicapul e clar iar problema absenţei unui asemenea bazin nu am descoperit-o acum. La probele lungi n-ai cum să dai rezultate antrenându-te în bazine de 25 de metri şi, de fapt, dacă te pregăteşti în asemenea condiţii, este cam cazul să nu te prezinţi”, a confirmat Ioan Bădescu.

În fine, ca rezultate în Trivale, unde – iată – se poate să existe un bazin de dimensiuni olimpice, Bădescu a remarcat că înotătorii de pe Bega un înregistrat „timpi dezumflaţi, ceea ce pe undeva era de aşteptat. Sunt însă nemulţumit pentru că ne aşteptam la salturi ca timp ceva mai importante cel puţin la medaliaţii de la Hunedoara (n.n: luna trecută a avut loc Campionatul Naţional de Sprint). Aşa este însă când se umflă în pene, zicându-şi că sacul este plin. M-aş putea îmbăta cu apă rece să cred că a existat un progres dar de fapt ne-am fi dorit să-i vedem că sunt măcar mai bătăioşi. Doi sportivi au săltat destul de bine, mă refer la Talpai şi Oproiu, ultimul şi-a îmbunătăţit simţitor timpul în proba de 800 metri liber”.

Sergiu Denis Deznan, născut în 1993, a constituit o raritate prin calificarea în finala A a probei de 200 metri mixt, în care s-a clasat ultimul, pe locul 8, cu timpul de 02.16:06, în vreme ce Vasilica Bălăcianu, născută în 1997, a fost prezentă în două finale B, clasându-se pe 5 la 400 metri fluture, în 6.00:63, respectiv pe 7 la 400 metri bras, în 6.11:81. Dintre alte nume, „Lucian Dumitru la tot ce-a concurat a înotat mai modest decât în precedentele concursuri”, după cum a mai punctat Bădescu, adăugând în ansamblul celor două competiţii naţionale derulate în săptămâni consecutive că „n-am sclipit nici la Bacău, în săptămâna precedentă, şi nişte rezultate ceva mai bune tot se puteau obţine, indiferent de condiţiile de antrenament”.

În cele din urmă însă, marea problemă se reduce tot la inexistenţa infrastructurii, cu atât mai strigătoare la cer cu cât, după cum a remarcat profesorul Bădescu, „la ora actuală avem o garnitură de copilaşi care chiar ar putea fi buni pentru probele de fond”.

Ca alte rezultate, Larisa Daiana Sucan, născută în 1996, s-a clasat pe locul 15 în proba de 1.500 metri liber, cu timpul de 20.46:95, respectiv pe 22 la 800 metri liber, în 10.58:79, în vreme ce ştafeta CSS1, alcătuită din Lucian Adrian Dumitru, Tamaş Talpai, Andrei Stafie, Vlad Dorel Tabora, s-a clasat pe locul 14 între juniorii II atât la 4×200 metri liber, cu timpul de 9.03:91, cât şi pe 4×200 metri mixt, în 10.46:74.

Mai marii Timişoarei, somn uşor! Iar la trezire sigur să vă gândiţi tot la milioanele pentru un anumit club de fotbal.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Înot, Juniori și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× opt = 32

 


Ultimele articole din categoria Înot: