Campionul european şi mondial la judo Nemanja Majdov a anunţat că Federaţia Internaţională de Judo l-a suspendat pentru următoarele luni ca urmare a faptului că a făcut semnul crucii la unul dintre meciurile sale din timpul ediţiei a XXXIII-a a Jocurilor Olimpice de vară de la Paris.
„Acum 15 zile am primit decizia potrivit căreia am fost suspendat cinci luni de Federaţia Mondială de Judo (IJF) pentru încălcarea codurilor lor religioase. Mai exact, din cauza botezului (n.r. semnului crucii pe care l-a făcut) la intrarea în meciul de la Jocurile Olimpice. Am interdicţie să particip la toate turneele, taberele şi pregătirile. Este adevărat, în scrisoarea de apărare cu privire la procedurile disciplinare nu am vrut să-mi cer scuze pentru botez, și bineînţeles că nu am făcut-o, nici nu o voi face vreodată, deşi nici nu ştiam cât poate fi pedeapsa”, a scris sportivul într-un mesaj postat la 15 septembrie pe reţelele de socializare.
Nemanja Majdov (28 de ani) a explicat ce înseamnă pentru el Dumnezeu, de ce nu şi-a cerut scuze pentru gestul său şi ce ambiţii are după expirarea perioadei de suspendare. „Dumnezeu mi-a dat totul, atât pentru mine, în privat, cât şi pentru cariera mea, şi El este numărul unu pentru mine şi sunt mândru de asta. Acest lucru nu se va schimba în nici o condiţie. Slavă Lui şi mulţumesc pentru tot! Pentru mine, personal, nimic nou, doar o pagină nouă în carieră şi o nouă experienţă de viaţă. Îmi pare rău că un sport atât de frumos şi greu ca judo a ajuns la lucruri de genul ăsta. Dumnezeu mi-a dat o carieră grozavă, şapte medalii europene şi trei mondiale. Când am început, am visat să pot lua măcar una din acele medalii mari şi să reuşesc în viața mea şi a familiei mele, care a sacrificat totul pentru cariera mea. El ne-a dat mult mai mult şi mi-a luat chiar prea mult ca să-mi plec capul în fața lor. Ne vom odihni până atunci, iar apoi ne vom întoarce cu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos la un nou început şi noi biruinţe”.
Creştinului performer din ţara vecină i-a fost însă luată apărarea dinspre Patriarhia Română, prin reacţia noului său purtător de cuvânt, după cum remarcă Active News aici.
Părintele Adrian Agachi, noul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, reacţionează în cazul judoka-ului descalificat de la Jocurile Olimpice pentru că şi-a făcut Semnul Crucii, publicând acest text pe reţelele de socializare:
„Un campion mondial şi european la judo a fost suspendat timp de 5 luni din orice activitate sportivă pentru că a făcut semnul crucii înainte şi după încheierea unui meci al său de la Jocurile Olimpice…
Gestul însemnării cu sfânta cruce a fost interpretat drept o încălcare a regulilor de concurs care interzic sportivilor să își afișeze credința religioasă.
Şi totuși, un creştin se închină și înainte să lucreze și după ce a încheiat lucrul, și înainte să plece la drum și când revine acasă, dacă se așază la masă, dacă trece pe lângă o biserică. Și nu este vorba despre o „afișare” a credinței, de parcă ar dori să-și facă publicitate prin gestul în sine. Este vorba despre o invocare a ajutorului dumnezeiesc înainte de a începe ceva și o mulțumire adusă Celui Preaînalt după ce lucrarea în sine s-a încheiat.
Cu siguranță, sportivul de față nu a dorit să convertească mulțimile la creștinism sau să le impună celorlalți propria credință când s-a închinat înainte de concurs și după ce l-a încheiat.
El doar a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu şi a mulţumit.
Rezultatul?
5 luni de suspendare.
Timp suficient să medităm la cât de ofensatoare a ajuns să fie considerată închinarea în public, la un concurs sportiv, dar şi cât de liniştiţi rămânem când multe alte păcate sunt proliferate, tot în public, chiar la deschiderea aceloraşi concursuri.”
Ca o completare în încheiere, provocările şi împotrivirile pe adresa creştinilor vor fi tot mai intense şi multiple ca manifestare înadins urmărită de zeloşii „noii ordini mondiale” lingându-se pe buze cu fiecare „împungere” în plus a credincioşilor, nevoiţi a rămâne neclintiţi în crezul lor indiferent de încercările în creştere accentuată din anii pe cale a induce injusteţi, nedreptăţi şi răutăţi dintre cele mai inumane pentru orice om de bun simţ şi bună credinţă.