Alexandru Şalău (CSS1), bronz la Campionatul European

Alexandru Şalău, sportiv al CSS1 Timişoara care în 13 decembrie va împlini 18 ani, a urcat pe podiumul Campionatului European de canoe sprint pentru juniori şi tineret, încununîndu-şi astfel eforturile ajunse acum în cel de-al doilea an de pregătiri centralizate cu lotul naţional.

Alexandru Şalău, un multiplu medaliat la nivel naţional, inclusiv cu aur, a urcat pe podium şi la întrecerea continentală a juniorilor

Şalău, participînd în competiţia juniorilor, rezervată sportivilor născuţi în anul 1994 şi mai mici, a obţinut medalia de bronz la Campionatul European găzduit de Montemar O´Vello, în Portugalia, unde a încheiat pe locul 3 întrecerea continentală la C2 pe 500 de metri, în echipaj cu prietenul său din copilărie George Gavrilei, component al LTTL Orşova. Alinierea la start, ca sportiv selecţionat în lotul reprezentativ, a constituit un succes în sine, Şalău şi Gavrilei răsplătind încrederea acordată prin obţinerea unei medalii.

„Nu ne aşteptam într-atît de mult să reuşească pe 500 de metri, ci mai degrabă la dublu pe 1.000 de metri şi la 4 tot pe o mie de metri, în care şansele păreau a fi mai mari prin prisma timpilor foarte buni înregistraţi în pregătiri. S-a revanşat pe 500 de metri, probă în care nu neapărat ne aşteptam la o medalie”, ne-a explicat profesorul Zeno Lache, antrenor al sportivului Alexandru Şalău la Clubul Sportiv Şcolar 1 Timişoara, adăugînd că „a fost o cursă disputată chiar dacă pe final diferenţele de timp au fost destul de mari dar explicaţia este că orice sportiv se relaxează pe ultimii metri în cazul în care nu mai pot depăşi sau nu mai pot fi ajunşi, ceea ce este valabil în probele în care mai ai timp să întorci capul spre celelalte culoare, să vezi ce se poate întîmpla”.

Şalău, care a trecut cu bine primul an de adaptare în cantonamentul centralizat al lotului naţional de juniori, a pus aşadar mîna pe bronzul european la vîrsta de numai 17 ani, de la anul avînd drept de participare în competiţiile de tineret. Mai mult, Campionatul European de canoe sprint pentru juniori şi tineret din 2015 a fost repartizat spre găzduire României, pe lacul Bascov – Budeasa, moment în care Alexandru Şalău va avea o mai mare experienţă competiţională, la 20 de ani.

„Există o diferenţă de pregătire între ceea ce se efectuează la club şi la lotul naţional, fiind necesară adaptarea la un sistem de pregătire centralizată, la care Alexandru Şalău a făcut faţă cu bine. Unii renunţă în cursul unei asemenea provocări dar el este în cel de-al doilea an la lot şi roadele au început să apară. Avantajul de a fi selecţionat constă şi în faptul că la club nu poţi forma echipajele aşa cum trebuie, cu cei mai buni, dacă nu ai la dispoziţie încă un sportiv de talia sa. Alexandru avea oarecare şanse şi în proba de simplu dar i-ar fi venit mai greu”, a mai spus profesorul Lache.

Reuşita lui Şalău şi Gavrilei în canoe constituie una dintre cele 3 medalii de bronz cucerite de echipajele României la competiţia iberică, adăugîndu-se celor din kaiak, K4 şi K2, în ultimul caz tricolorele împărţind cea de-a treia treaptă a podiumului într-o situaţie mai rar întîlnită, în care departajarea pe linia de sosire a fost nulă chiar şi în cazul înregistrării cu 3 zecimale a cronometrării cursei. România a obţinut totodată o medalie de aur în competiţia tineretului, cu atît mai meritorie cu cît a fost adjudecată de o junioară.

Pentru Şalău urmează participarea în tricoul echipei sale de club, CSS1 Timişoara, cu ocazia Campionatului Naţional de juniori, ce va avea loc în perioada 31 iulie – 3 august, pe lacul Bascov-Budeasa, unde a revenit deja după prezenţa la European. Juniorului timişorean i se vor alătura cu ocazia întrecerii autohtone colegii de lot de la CSS1. Naţionalul de juniori va fi urmat imediat mai apoi, la început de august, de un criteriu de selecţie, tot pe lacul argeşean, după care sportivii vor beneficia şi de o vacanţă, urmînd ca la vremea toamnei să revină în întreceri cu ocazia Cupei României. Unii dintre ei vor fi selecţionaţi însă de CSS1 în vederea participării luna viitoare şi la Campionatul Naţional de Seniori, la care profesorul Lache mizează pe alinierea a 4-5 sportivi.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Kaiak-canoe și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


unu × 3 =

 


Ultimele articole din categoria Kaiak-canoe: