Două zile intense pe apele de la Bascov-Budeasa, miercuri și joi, pentru Alin Anton, care în weekend a vâslit în două probe ale Campionatului Mondial de kaiak-canoe de la Moscova. Sportivul lui CS Water Performance Timișoara a urcat însă la Pitești pe fiecare treaptă a podiumului, în ciuda oboselii acumulate în Rusia.
Experimentatul Anton s-a impus în proba de fond, pe 5.000 de metri, a Campionatului Național de viteză rezervat seniorilor, probă pilot, aflată la prima ediție. ”N-a fost cu calificări, ci toți cei peste 20 de concurenți s-au aliniat în finală. A rezultat o cursă spectaculoasă, cu evadări și sprinturi, dar Alin are calități de vitezist și s-a desprins fără a mai putea fi ajuns din urmă, pe ultimii 500 de metri”, a explicat antrenorul său, Octavian Ispas, conducător al grupării Water Performance.
O premieră de succes pentru clubul de pe malurile Begăi, care a optat și pentru alinierea unei ambarcațiuni cu perechea Alin Anton – Vlad Praja, cei doi completându-se foarte bine la întâia lor tentativă împreună și încheind pe locul secund: vicecampioni naționali. O diferență de vârstă, Praja având doar 19 ani și numai 3 ani și jumătate de kaiak-canoe, însă cei 2 au fost devansați pe mia de metri a probei de K2 doar de multiplii laureați Petruș Gavrilă și Traian Neagu, de la Steaua, de fapt colegi cu Anton în barca de patru la Campionatul European de luna trecută din Germania, unde România s-a clasat pe locul 9 în finala A.
Alin Anton și-a dovedit și calitățile recunoscute de simplist, încheind pe locul 3, o a treia medalie la Pitești, probă de K1 în care Praja s-a situat pe locul 7. Vâslind astăzi în atâtea finale, după ce ieri trecea prin și mai multe serii, calificări și semifinale, Alin Anton n-a intrat în lupta pentru medalii pe 500 de metri și a aruncat finalmente prosopul.
”Faptul că sportivii noștri au concurat și la simplu, spre deosebire de steliști, s-a resimțit la dublu”, a mai explicat antrenorul Ispas, conducător al unuia dintre foarte puținele cluburi încă la suprafața apei cu ocazia Naționalului de seniori de pe Bascov-Budeasa. Cu excepția nucleelor Steaua și Dinamo, s-au mai aliniat la start doar grupările dobrogene din Agigea și Farul, plus bucureștene cu finanțare ministerială, ca de exemplu Olimpia și Triumf, astfel încât însăși prezența lui Water Performance Timișoara în întreceri e o reușită în sine.
Anton și Praja au în calendar și participarea la Campionatul Mondial de kaiak-canoe maraton din 22 septembrie, în Oklahoma, la care CS Water Performance a primit o invitație în baza unei reciprocități, după ce lotul de viteză al Statelor Unite ale Americii, cu o delegație de 13 persoane, s-a antrenat pe o perioadă de 3 săptămâni pe apele Begăi, înaintea Mondialului de săptămâna trecută de la Moscova.
Pe Bega s-a antrenat constant și o medaliată europeană din Portugalia, pregătită de profesorul Octavian Ispas, recunoscut pentru rezultatele sale foarte bune din ultimul deceniu în întrecerile feminine, ceea ce i-a atras un loc în delegația lusitană la Mondialul din Rusia. Astfel, Teresa Portera s-a pregătit pentru o participare de succes la Mondialul moscovit, unde a obținut locul 5 la simplu, K1, pe 500 de metri, respectiv locul 6 pe 200 de metri, după ce recent, la Campionatul European din Germania smulgea două medalii de bronz, locul 3 pe 500 respectiv 200 de metri.
Prezența lui Portera la Timișoara a stârnit implicit interesul altor sportive față de alipirea la CS Water Performance Timișoara, care este pe punctul de a o înregimenta pe Iuliana Croitoru, în vârstă de 18 ani, medaliată cu aur în 2013 în kaiakul de 4 la Mondialul juvenil iar în 2014 vicecampioană europeană la K1 pe 200 de metri și în kaiakul de patru. ”Sperăm să calificăm un sportiv la Jocurile Olimpice de vară din 2016!”, își exprimă nădejdea Octavian Ispas.