Cei de pe Bega, invitaţi pe Dunăre, la Novi Sad. Se reînoadă o legătură bănăţeană, româno-sîrbă, ruptă în anii ´70?

Pe adresa secţiei de kaiak-canoe a grupării CSŞ 1 Timişoara a sosit o invitaţie de participare la ediţia din luna mai a Regatei de profil a oraşului Novi Sad, omologii sîrbi încercînd astfel să iniţieze o legătură între „vîslaşii” de pe Dunăre şi Bega, după ce anul trecut nu puteau onora cu prezenţa, din cauza calendarului lor intern, invitaţia primită de a concura la Cupa Timişoara.

Clişeu de arhivă, cu kaiacist în dreptul actualului ponton de la hangarul de kaiak-canoe al CSŞ1 Timişoara. Pe vremuri existau bilaterale româno-sîrbeşti pe Bega, Timişoara - Zrenjanin

Bine susţinuţi de către Municipalitate şi direcţia locală de sport, organizatorii sîrbi ai regatei de pe Dunăre n-au uitat aşadar că în 2012 au fost invitaţi să se alinieze pe Bega la startul „Cupei Timişoara”, Zeno Lache, conducător al secţiei de kaiak-canoe la CSŞ 1 Timişoara, remarcînd că data de disputare a întrecerii de la Novi Sad s-ar potrivi ca o mînuşă sportivilor săi, la puţin timp după competiţiile interne din luna aprilie.

Profesorul Lache, care a concurat cîndva la rîndul său, în kaiak dublu, în întreceri bilaterale româno-sîrbeşti, pe atunci forţele fiind măsurate cu cei din Zrenjanin, s-a declarat optimist că iniţierea acestor contacte cu clubul omolog din Novi Sad ar putea duce în timp la reînodarea unei tradiţii şi la o foarte benefică rivalitate sportivă, care ar creşte gradul de competitivitate al sportivilor săi: „Vechea colaborare, cu cei din Zrenjanin, ce s-a rupt din păcate pe la finele anilor ´70, avea ca simbol comun apele Begăi. Se concura pe Bega la Timişoara respectiv la Zrenjanin şi îmi amintesc cu plăcere cît de atractive şi echilibrate erau acele întreceri, vîsleam de la egal la egal, ceea ce ne prindea foarte bine. Se ştia exact pe ce categorii de vîrstă şi în ce probe puteau surveni frumoase dispute echilibrate şi convocam un lot astfel croit pentru a fi un concurs cît mai interesant, cît mai benefic. Clubul din Zrenjanin întîmpină greutăţi în ziua de azi dar s-a ivit această posibilitate de colaborare cu cei din Novi Sad, pentru care suntem foarte deschişi şi plini de speranţe”.

Şansele de dezvoltare a acestui parteneriat sunt cu atît mai mari cu cît Timişoara şi Novi Sad sunt oraşe înfrăţite iar colaborarea transfrontalieră între regiunile bănăţene din România respectiv Serbia poate înlesni şi sprijini şi iniţiativa celor din kaiak-canoe, profesorul Zeno Lache nădăjduind că ar putea fi găsite resursele necesare pentru ca alinierea la start, în calitate de oaspete, să nu se limiteze de exemplu la convocarea unui lot de numai 10 competitori.

Rămîne de văzut cîţi sportivi va deplasa CSŞ 1 la regata dunăreană dar cert este că astfel se reînoadă o tradiţie curmată în deceniul opt, cînd timişorenii concurau primăvara pe Bega la Zrenjanin iar sîrbii soseau toamna pe Bega „noastră”.

În altă ordine de idei, foşti componenţi ai CSŞ 1 Timişoara ajunşi deja la categoria de vîrstă tineret sau a seniorilor, multipli campioni naţionali dar şi participanţi de succes la întreceri la nivel continental, mondial sau olimpic, şi care activează la ora actuală în cadrul grupării CS Water Performance Timişoara, s-au deplasat într-adevăr în stagiul de pregătire centralizată din Brazilia, iniţiat şi pus la punct de conducătorul şi antrenorul clubului bănăţean, Octavian Ispas, ca o primă testare a apelor întru abordarea pas cu pas a ciclului olimpic avînd drept finalitate dorita calificare şi participare a unor kaiakişti şi canoişti de pe Bega la J.O. de vară Rio de Janeiro 2016.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Kaiak-canoe și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Cei de pe Bega, invitaţi pe Dunăre, la Novi Sad. Se reînoadă o legătură bănăţeană, româno-sîrbă, ruptă în anii ´70?

  1. Imi aduc aminte cu mare placere anii 1975 cind antrenamentele de Junior mi se pareau o plimbare pe apa,iar la doi ani mai tirziu 1977 ma intorceam victorios acasa de la Campionatul National cu medalia de argint la C2 (canoe dublu).
    Astazi plimbaririle imi sint mai greoaie dar pline de bucurie mai ales ca in 2012 am reusit laCategoria Master sa obtin iar o medalie de argint adica Vice-campion.Sincer,nimic nu poate fi mai frumos decit sa retraiesti tineretea de alta data.Dupa 33 de ani de pauza sa revi din nou pe luciul apei nu poate fi decit o poveste adevarata.
    Ma bucur mult cind citesc articole ce readuc la viata sportul de altadata.
    Cu sportivitate,
    Constantin Dumitra

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 2 =

 


Ultimele articole din categoria Kaiak-canoe: