Recoltă de medalii conform obişnuinţei, tradiţiei şi aşteptărilor pentru adolescenţii de la CSŞ 1 Timişoara la Campionatul Naţional de kaiak-canoe rezervat juniorilor şi cadeţilor, încheiat în weekend pe apele de la Bascov-Budeasa, lângă Piteşti.
Astfel, majoritatea celor 29 de sportivi aliniaţi de CSŞ1 Timişoara, dintre care 10 fete, au reuşit bune clasări, încununate şi cu 5 titluri de campioni naţionali, ca noi promisiuni pentru viitor.
Pe prima treaptă a podiumului au urcat băieţii juniori 2 şi cadetele, Ion Obreja şi Gabriel Făget impunându-se la kaiak dublu (K2) pe 1.000 de metri, iar echipajul Povăliceanu – Vieru (K2) pe 500m, cu Ion Povăliceanu triumfător la simplu pe 500 şi Vieru pe 1.000 de metri, în vreme ce kaiacul de 4 alcătuit din Denisa Zăgrean, Ionela Pati, Ana Maria Mureşan şi Ana Maria Strezaru a câştigat pe distanţa de 2000 de metri, la cadete.
Alte 14 locuri 2 şi 3 pentru juniorii timişoreni, semnificative fiind clasările lui Răzvan Ispas şi Ionuţ Pleş în K2 pe 2.000 de metri, locul 3, Roxana Patraş, la canoe (C1), ca junioară 1, tot pe 3, ale juniorilor 1 Paul Morar, George Seica, Patric Reihardt şi Răzvan Olariu în kaiacul de 4, locul 2, şi tot la K4, dar juniori 2 pe 1.000 de metri, locul 2 pentru Ion Obreja, Gabriel Făget, Vlad Cramba şi Răzvan Munteanu.
Juniorii sunt coordonaţi şi pregătiţi la secţia de kaiak-canoe a Clubului Sportiv Şcolar 1 de profesorii Florin Diaconu, Octavian Ispas, Norbert Rogoveanu, Codruţa Şofron şi Zeno Lache, conducător al catedrei.
Prezenţa junilor timişoreni în Argeş nu s-a încheiat însă, astăzi urmând selecţia pentru loturile naţionale, constând în probe din serii, semifinale şi finale. Selecţia se desfăşoară pe două nivele, şi anume la juniori II, pentru Centrele regionale cu finanţare parţială de la federaţia de profil, respectiv juniori I, centralizat, la baza nautică de la Piteşti, în vederea alcătuirii loturilor reprezentative ale României.
Dintre timişoreni, cu şanse semnificative la prinderea lotului centralizat de juniori mari sunt Povăliceanu şi Vieru, Seica şi Morar având şi ei şansele lor de promovare.
La juniori II, care ar urma să se pregătească pe plan local, Maria Radu, Maria Leca, Sandra Hîrşan şi Diana Andreica, dintre fete, precum şi Ion Obreja, Gabriel Făget, Costel Iancu, Ion Neda şi Alin Ursu, dintre băieţi, deţin şanse de succes la selecţii. „Surprize pot apărea însă oricând, deoarece sistemul de selecţie constă în probe calificatorii, serii, semifinale, apoi finale, iar dacă prinzi o semifinală puternică, poţi să ajungi să nu prinzi finala. Se fac şi măsurători ale sportivilor, înălţime, anvergură, greutate, există şi propuneri în cadrul Colegiului Naţional al Antrenorilor, dar în general primii 9 din finala A, cu completări din finala B, ajung în loturi”, a explicat profesorul Zeno Lache.
Din nefericire, dat fiind că bugetele alocate pentru kaiak-canoe în sezoanele din acest deceniu nu ating necesarul optim iar grosul finanţării este repartizat lotului olimpic, susţinerea juniorilor cade pe plan secundar, şi în special a celor de la centrele regionale, printre care şi Timişoara, unde perioada acoperită ca sprijin monetar pentru masa tinerilor a scăzut la 3 luni şi jumătate pe an, de la octombrie – iulie/august în urmă cu câteva sezoane. În consecinţă, deoarece nici CSŞ1 nu-şi permite luxul de a acoperi golul rămas, axându-se mai ales pe menţinerea existenţei secţiilor şi alinierea la competiţii, adolescenţii ajung în cele din urmă să achite respectivele cartele de masă.