Dacă tot a fost aruncat pe drumuri de pe malul Begăi de lama buldozerelor Primăriei, CS Nautic Banat Timişoara triumfă la Campionatele Naţionale ale Ungariei de Dragon Boats indoor: GALERIE FOTO

„Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită” ar fi vorbele definitorii în privinţa meritoriei activităţi peste ani a Clubului Sportiv Nautic Banat Timişoara, injust „răsplătit” spre finele toamnei prin a fi „trimis la plimbare” de pe malul Begăi de lama buldozerelor Municipalităţii locale, aşa încât „Nautic Banat” a înfăptuit încă una pe măsură, izbutind clasări pe podium la Campionatele Naţionale ale Ungariei de Dragon Boats în sală. 

În Timişoara se poate proceda pompieristic, căci de ce-ar funcţiona ceva bine dacă pot fi la o adică tulburate apele, stricându-se şi ceea ce mergea, în Ungaria se cultivă, stimulează şi impulsionează activitatea ramurilor sportive nautice, CS Nautic Banat Timişoara fiind părtaşă pentru a şasea ediţie la rând desfăşurării de forţe a „Naţionalului” indoor de Dragon Boats al ţării vecine, iar într-adevăr o veritabilă desfăşurare de forţe a fost, din moment ce maghiarii au lansat din nou bine organizat pe apă o competiţie cu categorii distincte de concurs rezervate ciclului gimnazial de învăţământ, respectiv liceenilor, studenţilor, cluburilor sportive, amatorilor şi Masters, nimeni nefiind uitat.

Iar în această companie timişorenii au reuşit 3 clasări pe primele două trepte ale podiumului de premiere, în vreme ce în propriul oraş „se uită” a fi apelaţi şi a li se oferi o alternativă adecvată după ce la ceas autumnal au fost aruncaţi pe drumuri de Municipalitatea găsindu-le nod în papură.

Uitare în ciuda nevoii stringente a celor de la CS Nautic Banat de a începe deja antrenamentele pe apele canalului Bega, după sezonul hibernal de pregătire pe uscat, în cursul căruia păţania de a fi fost înghiontiţi şi „raşi” în toamnă de pe malul sudic, în dreptul Bulevardului Vasile Pârvan, n-a fost într-atât de intens resimţită, ceea ce nu mai e însă cazul şi acum, „vâslaşii” având neapărată nevoie de un loc al lor de ieşire la apă.      

Anul trecut li se punea în vedere să evacueze terenul din înscrisurile Primăriei Timişoara, nimic deosebit de capul lui în apropierea unor foste ştranduri de pe malul sudic al canalului, unde CS Nautic Banat era lăsat de aproape 9 sezoane să aibă parte de o… „ancoră” cu titlu gratuit de către fostul CS Banatul, de pe apele canotajului, bunii gospodari de la „Nautic Banat” transformându-l în „casă” de refugiu pentru gruparea de kaiac-canoe şi Dragon Boats, ospitalieră casă punând numai în 2023 în scenă peste 10 concursuri dintre care unele, paradoxal, cu Municipalitatea parteneră în baza unor iniţiative prin intermediul Centrului de Proiecte, fără ca măcar cineva să se fi sesizat cumva vreodată la vremea aceea că respectiva „casă” n-ar arăta bine, casă constând în terenul betonat în aer liber, perpendicular pe cursul apei, şi cele două dependinţe pentru echiparea participanţilor, împrospătate prin a le fi zugrăvite la intervale regulate interioarele.

Era o activitate sportivă care chiar funcţiona în plan competiţional, cu rezultate palpabile la nivel naţional şi internaţional, dar cu beneficii şi pentru adepţii săi din sfera agrementului, activitate care a fost însă injust atrasă, sub false pretexte, în vortexul conflictelor pentru spaţii din zona centrală a Timişoarei, aşa încât, neavând de ales şi constrâns de împrejurări, CS Nautic Banat s-a văzut nevoit în urma Cupei de Ergometru a prelua statutul de „refugiat în propriul oraş”, adăpostindu-şi echipamentul prin varii locaţii, în hale ori pe la părinţi de-ai sportivilor pe-acasă, ba chiar şi prin împrejurimi, pe sate, dat fiind că s-a dat undă verde demolărilor, iar „nivelate” au fost sute de metri de pe malul sudic al Begăi.

Uşor de distrus, mult mai greu de construit când vine vorba de infrastructura sportivă a Timişoarei, iar marele of al Clubului Sportiv Nautic Banat, precum al secţiei de canotaj a CSM, ţine de faptul că nu s-a identificat de către „demolatori” o alternativă viabilă, ţinând de specificul acestor ramuri sportive care au nevoie de ieşire la apă.

Acolo unde s-au vărsat lacrimi de către pătimiţii puşi în faţa faptului împlinit, odată ce au fost expediaţi pe drumuri din ceea ce era „oaza” lor, oază în care chiar nu încurcau pe absolut nimeni. Dar cum tradiţionala birocraţie mioritică implică neajunsul de „a fi acoperiţi de hârtii”, acestea au avut întâietate în detrimentul dinamicii activităţii curente a sportului, a mişcării de zi cu zi. 

Ba mai mult, că tot e 2024 mare an electoral, s-a indus opiniei publice şi o oarecare senzaţie că s-ar purta pe malul Begăi o luptă „cu interlopii”, „luptă” în care pe nedrept a fost târâtă la grămadă şi în învălmăşeală şi arena sportivă, neavând bineînţeles absolut nimic de-a face cu speţele altor sfere. Dar căzând la mijloc drept „victimă colaterală” şi având numai şi numai de pierdut.  

Marele of al celor de la CS Nautic Banat, şi pe bună dreptate, ţinând de faptul că nu s-a identificat o variantă alternativă adecvată, deşi, nota bene, tocmai acel teren de beton în aer liber, amplasat perpendicular pe faleza canalului, pe care „vâslaşii” l-au utilizat cu folos în ultimul aproape un deceniu, a fost unicul scăpând urgiei demolatoare din toamnă, care va să zică putând fi minimă bază şi punct de relansare pentru „Nautici”. Care, la fel, chiar n-ar încurca absolut pe nimeni în cazul menţinerii ancorei pe poziţii.  

Pentru a-şi continua activitatea în regimul sportului competiţional dar şi cu caracter de agrement. Nici cel mai mic semn însă dinspre Municipalitate, deşi zilnic aşteaptă cei de la CS Nautic Banat, grupare condusă de profesoara Codruţa Şofron, un apel de la Primăria Timişoara, şi a venit deja vremea ieşirii pe apă, fără însă ca „Nautic” să aibă parte de fireasca lansare în obişnuitele pregătiri pentru noul sezon, în absenţa vreunei veşti de pe Bulevardul C.D. Loga numărul 1. 

„o să căutăm şi o să vedem” nu încălzeşte cu nimic suflarea sporturilor pe apă, rezumată la efectuarea unor antrenamente în sală, preluată de Florin Teodorescu, care i-a sărit în ajutor cu titlu gratuit, ştiindu-i pe „vâslaşi” avuţi în… medalii, nu în bani.

O socoteală simplă indicând 111 medalii adjudecate în 2023 de CS Nautic Banat în kaiac, canoe şi Dragon Boats, bineînţeles, purtând numele Timişoarei inclusiv peste graniţe.

Ce-i drept, aflând de reuşita depăşirii sutei, Municipalitatea a avut iniţiativa de a-i trimite pe cei de la CS Nautic Banat pe teren, zicându-le să-şi caute un alt loc de ancorat, „în vecini”, la CSŞ1 Timişoara, nefiind însă spaţiu suficient, şi acesta micşorat peste ani tot de pe urma unor abordări locale, insuficient şi-n ideea în care „Nautic” a achiziţionat peste ani unele ambarcaţiuni, ba mai late, ba mai înguste. 

Edilul mai visa în necunoştinţă de cauză că subsolul unicei clădiri nedemolate de pe vasta întindere de teren „nivelată” în toamnă, clădire rămasă solitară în zonă, ar fi suficient pentru a găzdui necesarul pe ape, de fapt cât se poate de restrâns, fiind vorba şi despre canotorii de la CSMT, başca necesitatea efectuării unei expertize, dat fiind că respectiva clădire nu mai este asigurată.

Cert este că grupării timişorene i s-a găsit nod în papură, sub pretextul că ar fi ocupat spaţiul pe care i l-a lăsat peste ani la dispoziţie CS Banatul fără a avea documente, neîntocmite de către continuatoarea „Banatului” pe poziţii, CSM Timişoara. 

Ideal pentru CS Nautic Banat ar fi să continue a activa pe acelaşi teren betonat perpendicular pe canal, care a scăpat distrugerii şi pe care l-a utilizat în ultimele sezoane, cu aceeaşi ieşire la apă, însă Municipalitatea se sperie că ar fi investiţia prea mare. 

O fi vrut Primăria Timişoara să aplice nişte lecţii anumitor răuplatnici fără înscrisurile puse la punct din alte sfere de activitate, dar sportul pe apă chiar suferă după apa ajunsă la bord în toamnă, resimţind mult mai acut consecinţele decât cei cu alte resurse la dispoziţie. 

Iar timpul îi presează pe cei din kaiac-canoe şi Dragon Boats, fiind vremea ieşirii pe ape pentru pregătirea unui nou sezon în care vizează şi o nouă trecere pe la Beograd, unde anul trecut îşi asigurau o salbă de medalii, ocazie cu care, la decernarea premiilor, se rostea răspicat numele Timişoarei. 

Mai contează însă oare în aprecierile celor „de la centru”, cu viziunile lor strâmbe şi înguste despre jocul cu lopăţica-n nisip al „mişcării pentru toţi”!? Şi chiar n-are rost a lua în derâdere „Daciada”, cu scopul său bine definit şi util cândva, căreia i se coc copii şterse şi false. 

Căci se vorbeşte şi despre terenuri de baschet şi handbal provizorii în zonă, pe termen lung pentru publicul larg şi nu neapărat doar pentru lumea arenelor, iar practicanţii sporturilor pe apă chiar n-au bineînţeles absolut nimic cu cei ai jocurilor de echipă, dar poate că respectivele spaţii n-ar trebui alese tocmai şi exact pe… malul apei, de care grupările de profil depind în mod direct. 

Până una, alta, cu probleme pe plan local, CS Nautic Banat le-a dat uitării măcar pentru o zi pe apele mai liniştite şi limpezi ale maghiarilor, la Campionatele Naţionale în sală de Bărci Dragon ale Ungariei, în bazinul de la Szarvasi.

Unde timişorenii s-au clasat pe locul I la cadeţi, în alcătuirea Patap Liferi, Florea Ayan, Olaru Rahela, Noaje Alexandra, Cazaciuc Dejan, Florea Yanis, Burfa Maria şi Iscru Alexandra, iar tot pe primul loc şi la juniori, în componenţa Olaru Eduard, Dublea Valentin, Coman Gabriel, Iscru Adelin, Olaru Rahela, Noaje Alexandra, Florea Ayan şi Patap Liferi, precum şi pe locul secund cu echipajul fetelor în cadrul grupei de concurs „Amatori”, medaliate fiind Radu Maria, Ciridariu Ramona, Ungureanu Simona, Hantig Silvia, Piloca Cristina, Popescu Luiza, Olaru Rahela şi Noaje Alexandra.

Fotografiile

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Kaiak-canoe și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Dacă tot a fost aruncat pe drumuri de pe malul Begăi de lama buldozerelor Primăriei, CS Nautic Banat Timişoara triumfă la Campionatele Naţionale ale Ungariei de Dragon Boats indoor: GALERIE FOTO

  1. Primaria Timisoare are probabil „mici afaceri” de tot pune „piedici” CS Nautic Banat Timişoara. In loc sa se implice sa ajute clubul asigurand o infrastructura la standarde europene, prefera sa isi regleze fondurile in interese proprii.

  2. Buzelan George spune:

    Părerea unui fost Kajacist Timişorean (70 ani)
    Ce fel de sport este şi ăsta?
    Pentru hobby , agrement şi joacă de carnaval mi se pare potrivit. 🤭
    – Se tot inventează diferite variante, fiecare an ceva nou. . . Foarte bine. Asta eu numesc agrement, hobby. .

    – Diluiază pepiniera posibililor aspiranți pentru
    „Kajac/Canoe „olimpic”, aşa cum a existat din totdeauna.

    Nu mă impresionează deloc.
    Aşa sînt cîcotaşii . . !
    Acțiunea era previzibilă deja de ani de zile, dacă bine am înțeles . .
    Şi acolo erau temporar ca musafiri din capul locului cu titlu provizoriu tolerat. . .
    Apoi a venit „ziua mare”, de mult antianunțată.
    – Într-un tîrziu o să primească şi CS Nautic Banat o bază adecvată.
    Aşa sa promis cel puțin!

  3. Buzelan spune:

    George Buzelan, Kajacist Timişorean (70 ani)
    Activități de genul acesta se clasează la categoria agrement. . . Da este lăudabil că populația este interesată să atragă tineretu spre sport şi pe ce mai în etate îi invită să facă mi§care
    Nici vorbă să fie un succes înt-un sport consacrat. . .

    Apel la adresa redacției:
    Nu mai împrăştiați „fumogene” cu scopul de a difama autoritățile.
    Să vă fie ruşine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase − 4 =

 


Ultimele articole din categoria Kaiak-canoe: