Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 Timişoara a fost excelent reprezentat şi vara aceasta de către secţia de kaiac-canoe la competiţiile naţionale juvenile organizate conform tradiţiei de Federaţia Română de Kaiac-Canoe pe lacul artificial de acumulare argeşean Bascov-Budeasa.
Majoritatea privirilor au fost atrase de cea de-a XXXIII-a ediţie a Jocurilor Olimpice, având bineînţeles în program şi întreceri de kaiac-canoe, atât în secţiunea de sprint cât şi în cea de slalom, însă şi întrecerile interne au stârnit ca de-obicei interesul şi pasiuni, FRKC lansând la apă o nouă serie de competiţii naţionale ale ediţiei estivale 2024.
În Franţa, la probele masculine de sprint ale kaiacului, cea de simplu pe 1.000 de metri a fost adjudecată de cehul Dostal, cu timpul de 3:24.07 şi 69 de sutimi în faţa maghiarului Varga, iar cele pe distanţa de 500 de metri, la dublu şi în ambarcaţiunea de 4, au fost câştigate de Germania, urmată de Ungaria şi Australia la bărcile de dublu, respectiv de Australia la numai 4 sutimi de secundă în urmă şi Spania la cele de patru.
Cehul Fuksa s-a impus în finala la titlu de simplu la canoe, primul după 1.000 de metri în faţa unui brazilian şi a moldoveanului Tarnovschi, pe când la dublu, pe 500 de metri, chinezii s-au detaşat de italieni şi spanioli. La simplu participa în finală şi românul Cătălin Chirilă, trecând al nouălea linia de sosire, la 4 secunde şi 32 de sutimi în urma cehului.
Noua Zeelandă a dominat clar probele feminine de kaiac, câştigând toate finalele la titlul olimpic, toate cu Lisa Carrington în echipaje, la simplu în faţa unguroaicei Tamara Csipes şi a danezei Jorgensen, la dublu tot în faţa lui Csipes, în barcă cu Gaszo, pe 3 sosind la egalitate nemţoaice şi un alt echipaj maghiar, iar în barca de 4 în faţa celor din Germania şi Ungaria.
La canoe s-a impus la Paris canadianca Vincent în 44.12, urmată de Harrison (SUA) şi Cirilo (Cuba), la dublu impunându-se chinezoaicele, urmate de galben-albastrele de la nordul României şi Vincent în echipaj cu MacKenzie pentru Canada.
Iar după succinta trecere în revistă a ocupanţilor podiumului la Vaires-sur-Marne, în întrecerile olimpice de sprint, şi menţionarea reuşitelor kaiaciştilor juniori timişoreni la nord de Piteşti.
Astfel, la Campionatul Naţional Criteriul Speranţelor Olimpice, contând drept selecţie pentru lotul naţional de juniori 2, Matilda Costin a obţinut locul 1 în finala A iar Rahela Olaru locul 9, tot locul 9 fiind ocupat şi de Ada Lile în finala B a fetelor, finala A a băieţilor avându-l în cadru din partea CSŞ1 pe Rafael Rogoveanu, clasat al 6-lea, pe când finala B a fost câştigată de colegul său de club Aian Florea.
În prealabil, CSŞ1 Timişoara se alinia la start pe apele Bascovului la Campionatul Naţional de Viteză al juniorilor ll şi de cadeţi, urcând pe podiumul a 12 probe şi situându-se pe locul 3 din 33 de cluburi în clasamentul general final pe echipe, cu 5 medalii de aur, una de argint şi 6 de bronz.
Matilda Costin a reconfirmat pe apele Argeşului, cucerind noi titluri naţionale de cadete mulţumită locului 1 adjudecat în finala pentru medalii din proba de kaiac simplu a fetelor pe 1.000 de metri, dar şi la cea de 500 de metri.
Dublă campioană naţională la „Viteză” devenind şi Ana Hârţa, pe locul I în proba de dublu a fetelor sub 12 ani pe 500 de metri cu Ştefania Rogoveanu, dar totodată şi la simplu, pe aceeaşi distanţă.
Mai câştigând aurul şi Matei Diaconu şi Filip Tuţac în întrecerea de kaiac a băieţilor sub 12 ani, pe mia de metri.
Rafael Rogoveanu a devenit vicecampion al ţării în proba de simplu pe 500 de metri a cadeţilor, tot el urcând pe podium şi în întrecerea pe 1.000 de metri, pe care a încheiat-o al treilea.
De fapt, timişorenii de la CSŞ1 şi-au trecut în palmares mai multe clasări pe locul 3 la „Naţionalele” de viteză, la dublu băieţi pe 500 de metri tot prin Filip Tuţac şi Matei Diaconu Matei, la simplu fete sub 12 ani pe mia de metri prin Ştefania Rogoveanu, iar în aceeaşi probă dar rezervată băieţilor prin Medru Costin Medru, al treilea şi în întrecerea pe 500 de metri.
În fine, la o categorie superioară de vârstă, cea a juniorilor 2, Eduard Olaru a obţinut medalia de bronz a probei de 200 de metri, la kaiac simplu.
Coordonaţi de profesorii Norbert Rogoveanu, Florin Diaconu şi Codruţa Şofron, timişorenii mai participau în prealabil lângă Piteşti şi la Campionatul Naţional al Cluburilor Sportive Şcolare, în cadrul cărora Clubul Sportiv Şcolar numărul 1 a ocupat locul 5 din 17 grupări în ierarhia generală finală, mulţumită celor 4 locuri I, completate de 5 locuri 2 şi două clasări pe locul 3.
Matilda Costin a prefaţat „zilele de aur”, dublă campioană a ţării la „Şcolare”, în proba de kaiac a junioarelor 3 (K1 – F / J III) pe distanţa de 1.000 de metri, triumfând şi împreună cu Rahela Olaru pe mia de metri (K2 – F / J III).
Un alt echipaj de dublu al timişorenilor, dar al băieţilor de la CSŞ1, a devenit campion naţional şcolar, în componenţa Aian Florea – Rafael Rogoveanu, pe locul 1 tot la juniori 3 (K2 – B / J III) pe 1.000 de metri, cei de pe Bega triumfând şi cu o ambarcaţiune de 4, în alcătuirea Eduard Olaru, Sergiu Maftei, Adelin Iscru şi Liferi Patap, campioni ai ţării de juniori 2 pe 1.000 de metri.
Andrei Pescar a devenit vicecampion naţional la simplu în kaiacul juniorilor mari pe 1.000 de metri, iar Aian Florea, David Tuţac, Darius Comşulea Babescu şi Rareş Tănase au obţinut tot locul 2, la juniori 3 pe 1.000 de metri.
Sergiu Maftei s-a clasat tot al doilea la juniori II pe mia de metri, distanţă la finele căreia şi Rafael Rogoveanu a devenit vicecampion naţional şcolar între juniorii III.
O altă barcă de 4, a junioarelor 3, cu Rahela Olaru, Ana Hârţa, Ştefania Rogoveanu şi Ada Lile, a obţinut locul 2 la „Şcolare” pe 1.000 de metri, iar Gabriel Coman şi Eduard Olaru au reuşit clasări pe locul 3 la juniori mari în probe de kaiac simplu.
Fotografiile de la Bascov.