De mici, talentul și munca i-au condus spre podium, iar lupta și perseverența îi însoțesc zi de zi pe cei doi tineri Denisa Lungu şi Laurențiu Pop, care au reprezentat Timișoara în toate concursurile de kaiak, mereu ajungând sus. Prin sacrificiul și munca lor CSS1 s-a situat mereu printre primele clasate la concursurile locale, naționale și nu numai….O dovadă este și convocarea lor în Lotul Național de juniori…
Denisa Lungu, prietenoasă, sufletistă și ambițioasă, după cum ea însăşi se caracterizează, este una dintre sportivele de performanţă ce se luptă de ceva vreme cu secundele pe ape și care a obținut multe medalii. Ni s-a destăinuit în exclusivitate, la sediul secţiei de kaiak-canoe a CSS1 Timişoara, de pe malul Begăi, în preajma podului Michelangelo.
Maria Boboiciov: Te rugăm frumos în primul rând să te prezinţi, pe scurt…
D. L.: Sunt născută în data de 7 octombrie 1996 (n.n: Denisa a împlinit doar 15 ani!), elevă a Liceului Sportiv Banatul, practic acest sport de aproximativ trei ani, am ca hobby-uri cântatul și sportul.
M. B.: De ce ai ales acest sport?
D. L.: La început nu am vrut să practic kaiak, îmi doream volei, dar soarta a făcut să optez pentru kaiak… Antrenoarea ne-a făcut o invitație la kaiak, iar eu am venit cu colegele, pentru prima oară. Profesoara a încercat să ne motiveze să rămânem. Am pornit pregătirile și treptat a început să-mi placă.
M. B.: În ce constă un antrenament?
D. L.: Antrenamentele le facem pe apă și pe uscat, pe apă între 12- 18 kilometri, depinde de anotimp, traseul este de la bază pâna la Badea Cârțan, iar apoi sală de forță. La sală se fac abdomene, flotări, circuite, și apoi mai ieșim la alergare, între cele două poduri. De obicei facem un antrenament pe zi, în cazul meu dimineața, iar vara două.
M. B.: La ce competiții ai participat?
D. L.: Campionate Naționale de Fond, Campionatele CSS-urilor, Regata Internațională Orșova Porțile de Fier, Memoriarul Codruț Albu, Memorialul Tică Cioară, Memorialul Paul Barna, Festivalul Castanelor…
B. M.: O experiență de neuitat…
D.L.: Experiența e pe tot acest parcurs, de când am început să practic kaiak. Aveam o formă nu tocmai adecvata, dar am vrut să demonstrez că pot și am reușit.
B. M.: Ce îți oferă sportul?
D.L.: În primul rând maturitate, văd acțiunile într-un mod diferit, gândesc diferit, iar în al doilea rând – sănătate…
B. M.: Despre cantonamente ce îmi poți spune?
D.L.: Avem de două ori pe an, iarna și vara. Iarna se desfășoară la Gărâna, iar vara la Snagov, Hunedoara cu 2 antrenamente pe zi.
B. M.: Ce înseamnă sportul pentru tine?
D. L.: Pentru mine înseamnă ușurință, petrecerea timpului liber într-un mod util și plăcut și evitarea derapajului de a ajunge în anturaje proaste.
M. B.: Planuri de viitor…
D.L.: Pe viitor aș vrea să fiu sănatoasă, ca să pot continua kaiak-ul, și îmi doresc să ajung să am rezultate la Campionatele Europene, Campionatele Mondiale, să ajung campioană Națională… Toate antrenamentele să le fac cu un scop pe care apoi să-l îndeplinesc.
B. M.: Ce dorești să transmiți tinerilor și nu numai?
D.L.: Să acorde mai multă importanță acestui sport și mai mulţi tineri să-l practice, pentru că te dezvoltă fizic și psihic.
Colegul Denisei, cooptat la rândul său în lotul naţional de juniori, cei doi urmând să se prezinte la convocare la finele acestei săptămâni, şi care se caracterizează ca fiind ambițios, optimist și puternic, este Laurențiu Pop, care practică acest sport de trei ani, elev al Liceului „Nikolaus Lenau”.
Maria Boboiciov: Ai putea să ne spui câte ceva despre tine?
Laurenţiu Pop: Sunt născut în data de 4 ianuarie 1995, am ca hobby-uri jocurile pe calculator, cititul mai rar și plimbările.
M. B.: De când practici kaiak și de ce ai ales acest sport?
L. P.: La început m-a dus tatăl meu, în clasa a V-a , iar prin clasa a VII-a am revenit, pentru că îmi plăcea și pentru fizicul meu. În vara lui 2008 am participat la Campionatul Național, unde am obținut două medalii de bronz la dublu iar aceasta m-a motivat să continui.
M. B.: În ce constă pentru tine un antrenament?
L.P.: Constă în încălzire, 10-15 minute, apoi pe apă, program de 12 kilometri, alergare 2-4 ture între cele două poduri pe faleză, iar după aceasta, sală, adică circuite cu greutate, flotări, abdomene. În timpul vacanței avem două antrenamente, iar în timpul școlii unul singur.
M. B.: La ce competiţii ai participat?
L. P.: Campionate Naționale de Fond, Campionatele CSS-urilor, Regata Internaționala Orșova Porțile de Fier, Memoriarul Codruț Albu, Memorialul Tică Cioară, Memorialul Paul Barna, Festivalul Castanelor…
B. M.: O experiență de neuitat…
L.P.: O experiență de neuitat a fost prima mea medalie dar și rezultatul de anul acesta și momentul intrării în lot. De asemenea și experiențele din cantonament, distracțiile și escapadele.
B. M.: Despre cantonamente ce îmi poți spune?
L.P.: Avem de două ori pe an, iarna și vara. Iarna se desfășoară la Gărâna, iar vara la Snagov, Hunedoara, cu 3 antrenamente pe zi.
B. M.: Ce îți oferă sportul?
L.P.: La mine prima consecință benefică a practicării sportului a fost tonifierea fizicului, apoi mi-am făcut noi prieteni… Competiția te îndeamnă să fii cel mai bun, te face să aspiri către performanță!
B.M.: Mulțumit de rezultate?
L.P.: Da și nu… Da, pentru că am ieşit printre cei mai buni, pentru că am fost apreciați, nu pentru că au fost unele momente când nu am reușit ce mi-am propus.
B. M.: Ce înseamnă sportul pentru tine?
L.P.: Sportul înseamnă o activitate în care uit de griji, îmi depășesc limitele, perfecționez anumite lucruri, dezvolt anumite laturi ale caracterului.
M. B.: Planuri de viitor?
L. P.: Aș dori să particip sau chiar să câștig la Campionatele Europene, Mondiale și în țară, cât mai multe medalii.
B. M.: Ce doreşti să transmiţi tinerilor şi nu numai?
L.P.: Sperând să fie un sport mult mai mediatizat, să ajungă să fie cât mai practicat…