Povăliceanu și Vieru, în pregătiri în SUA cu niponii. Acasă, ”dacă rămâne acum unul din 10, e bine!” Cupa Timișoara, în 1-3 aprilie, iar din 2016 și maraton cu portage

Chiar dacă într-un an sub semnul celor 5 cercuri Jocurile Olimpice de vară 2016 sunt un pod prea îndepărtat pentru cei de pe Bega din kaiac-canoe, nu înseamnă că disciplina care a dat juniorii la egalitate în fruntea clasamentului celor mai buni sportivi din județul Timiș în anul 2015 n-ar avea câteva atractive repere.

Cosmin Vieru și Ioan Povăliceanu: sportivii numărul 1 ai județului Timiș în anul 2015

Cosmin Vieru și Ioan Povăliceanu: sportivii numărul 1 ai județului Timiș în anul 2015

 

Amintind despre sportivii numărul 1 ai județului Timiș în anul care a trecut, Cosmin Vieru și Ioan Povăliceanu au efectuat un stagiu de pregătire de o lună de zile cu lotul olimpic al Japoniei, în Florida, această oportunitate fiind înlesnită de antrenorul lor de la CS Water Performance Timișoara, profesorul Octavian Ispas, fost coordonator în deceniul trecut al reprezentativei nipone și care i-a însoțit în antrenamentele din SUA. În plus, tot de la CSȘ1 Timișoara și Water Performance, Răzvan Ispas și Ionuț Pleș și-au continuat pregătirile în același cadru, peste ocean.

Ținta lui Povăliceanu și Vieru este participarea la Campionatul European de juniori și tineret din 2016, timișorenii fiind nominalizați în lotul național de juniori. Pentru selecționarea lor în lotul de participare, kaiaciștii cu dublă legitimare de pe Bega vor participa la câteva concursuri cu flotila națională de profil, precum s-a întâmplat anul trecut, iar dacă vor evolua mai bine decât cei care s-au pregătit într-un stagiu centralizat cu efectivul ”tricolor”, atunci își vor asigura din nou prezența la start.

Pe plan local, perioada 1-3 aprilie va aduce o nouă ediție a întrecerii ”Cupei Timișoara” la kaiac-canoe, o competiție de foarte mare tradiție, ridicând cortina stagională înaintea primelor întreceri naționale de fond și anunțând o participare și mai bogată pe apele canalului Bega, dat fiind că din ce în ce mai multe cluburi renunță la propriile concursuri de verificare, așa încât grupările se coagulează într-un grup mai larg cu ocazia reuniunilor care se mai organizează.

Până atunci, și Adunarea Generală a Federației Române de kaiac-canoe, programată pe 24 martie, ocazie cu care CSȘ1 Timișoara se va prezenta la București cu 36 de legitimații de sportiv pentru viză, scontând și pe noi recrutări.

Forul federal va oferi pentru 2016 premiera unui campionat național de kaiac-canoe maraton, tot pe categorii de vârstă și așadar distanțe diferite, dar parcurse sub formă de ture și incluzând după fiecare buclă o ieșire pe mal, portage cu ambarcațiunea în brațe în alergare pe o distanță tinzând spre 100 de metri. Noutatea, pe lacul artificial Bascov, la vară.

Cât despre interesul noilor generații pentru kaiac-canoe, președintele secției de profil la CSȘ1 Timișoara, profesorul Zeno Lache, a remarcat faptul că ”încă mai vin copii, dar nu mai au răbdare, se plictisesc repede, și implicit se lasă repede. Așadar sunt pierderi mari la selecție. De regulă rămâneau doi, în cazuri bune chiar 3 din 10, dar acum, dacă rămâne unul din 10 e bine. Sunt neobișnuiți cu efortul fizic, dat fiind că se efectuează o singură oră de Educație Fizică și Sport în școli, iar atunci mulți capotează mental, pentru că nu mai sunt obișnuiți să facă mișcare. Și li se pare mare efortul…”

Un alt aspect, de ordin administrativ, ce s-ar putea ivi din toamnă, ține în cazul secției de kaiac-canoe de la Clubul Sportiv Școlar numărul 1, și în general de toate secțiile unor asemenea unități școlare de profil, de eventualitatea desființării Inspectoratelor Școlare Județene, ceea ce ar implica trecerea unor asemenea grupări fie pe lângă Prefectură, fie pe lângă Municipalitate. Recent, Camera Deputaților din Parlamentul României a votat desființarea Inspectoratelor Școlare Județene, rămânând de văzut dacă legea va trece și de Senatul României, caz în care atribuțiile în cazul cluburilor sportive școlare ar urma să fie preluate de primării, actualmente fiind unități conexe ale Ministerului Educației Naționale și a Cercetării Științifice.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Kaiak-canoe și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Kaiak-canoe: