Şalău, dublu campion şcolar iar CSŞ1, locul 3 pe echipe

Gheaţă la mal. Secţia de kaiak – canoe a CSŞ1 Timişoara îşi odihneşte zilele acestea ambarcaţiunile în hangarul de pe malul Begăi, urmînd ca din 3 ianuarie să urce pentru 10 zile în cantonament la Gărîna, la propria cabană a clubului şcolar, unde se vor pregăti 30 de juniori sub îndrumarea celor 5 profesori din secţie. Kaiak – canoe se rezumă în Timişoara la un cerc de circa 50 sportivi, cu toţii juniori, conform cadrului în care sunt legitimaţi la Clubul Sportiv Şcolar 1, fiind din păcate o ramură sportivă fără secţie de seniori pe malurile Begăi. Despre această fascinantă lume, despre… densitatea apei din kaiak – canoe, despre greutăţile ei, într-un reportaj in extenso cît de curînd. Pînă atunci, cîteva consideraţii şi clasări pe 2010…

Cînd, din 14 cluburi sportive şcolare, cel timişorean s-a clasat al treilea pe echipe la Campionatul Naţional, iar primăvara viitoare îl aşteaptă noi competiţii. „Toţi cei 5 sportivi ai noştri de loturi naţionale au urcat pe podium la Campionatul naţional şcolar, iar dintre ei, Alexandru Vieru, de loc din Şandra şi antrenat de Florin Diaconu, s-a calificat la debutul său ca junior II în semifinalele Campionatului European de juniori… Sper ca la anul, la Mondial, să ajungă mai departe…”, spune Zeno Lache, şeful secţiei de kaiak – canoe, un împătimit îmbrăţişînd acest sport din 1969, cînd sosea la Şcoala Sportivă de Elevi, şi care în 1 septembrie 1979 devenea antrenor în acelaşi loc unde-l regăsim şi astăzi, la „cabana” de pe malul Begăi, unde a pozat cu amabilitate pentru sporttim.ro, într-un tur printre canoe dar şi trofee… Într-adevăr, la Trakai, în Lituania, va avea loc în 5-7 august 2011 Mondialul de juniori. Un loc în kaiak şi pentru Vieru? Şi dacă da, o performanţă bună?

Ca o noutate, juniorii I Alexandru Vieru, Lucian Casapu şi Alexandru Şalău, înregimentaţi pînă alaltăieri în cantonamentul lotului naţional de la Piteşti, au revenit temporar pe malul Begăi, unde ar putea continua pregătirile în ianuarie şi februarie. „Dintre sportivii CSŞ1 la loturile naţionale de kaiak – canoe, juniorii I sunt pregătiţi la Piteşti, clubul nostru plătindu-le doar cele 5-6 drumuri dus-întors anuale din Timişoara acolo, în timp ce juniorii II de lot, Laurenţiu Pop şi Denisa Lungu îşi continuă încă antrenamentele unde le-au început, aici, cu noi, şi asta pentru că din acest sezon, 2010-2011, a fost stopată finanţarea pentru lot a juniorilor II”, explică Lache, în vîrstă de 55 ani.

„Ţin foarte mult la <Cupa Timişoara>, care fiinţa de pe vremea cînd am venit la club şi care este prima competiţie a anului, premergătoare Campionatului Naţional de fond pentru seniori şi juniori şi Cupei României”, adaugă Lache despre „Cupa” din 8-9 aprilie, căreia îi vor urma C.N. Fond Seniori, în 18-19 aprilie şi Cupa României, în 20-21 aprilie. Pînă atunci, în aceste zile, kaiakiştii localnici pot decanta anul sportiv 2010, care în planul rezultatelor s-ar putea rezuma astfel…

Alexandru Şalău, „selecţionat pentru clubul nostru din străfundul Moldovei, un bun canoeist”, după cum îl caracterizează Zeno Lache, a devenit în 2010 dublu campion naţional şcolar la simplu între juniorii I, pe 500 respectiv 1.000 metri. Tot învingători au ieşit la kaiak între juniorii I, pe 1.000 metri, Tecuşanu şi Alexandru Vieru, primul fiind la rîndul său un timişorean întors la vatră în 2009, de la lotul naţional cantonat la Piteşti, unde nu s-a acomodat cu cantonarea la Bascov pe o perioadă de 9 luni din an.

Pe locul doi la „Şcolare” s-au clasat Denisa Lungu, ca junioară III, la kaiak simplu, pe 1.000 metri, aceiaşi Tecuşanu şi Vieru pe 500 metri, cvartetul feminin al junioarelor III Lungu – Rus – Crişan şi Cuciuc, pe 1.000 metri, respectiv juniorii II Pop şi Balaj, tot la kaiak, pe 1.000 metri. Ei au smuls şi „bronzul”, pe 500 metri, în vreme ce kaiacistul junior II Lucian Casapu a luat locul III şi pe 500, şi pe 1.000 metri, un alt loc 3 obţinînd junioarele III Crişan şi Buzilă pe 1.000 metri.

Clasări pe podium au fost obţinute şi la Campionatul Naţional de primăvară, din luna mai, rezervat juniorilor şi cadeţilor în probe de fond şi viteză cu ambarcaţiuni mici, unde juniorii II Lucian Casapu şi Laurenţiu Pop s-au situat pe locul 2 atît pe 1.000 cît şi pe 3.000 metri, în timp ce cvartetul juniorilor I Pop – Tecuşanu – Ilaş – Vieru a scos locul 2 la kaiak pe 3.000 metri.

Două locuri secunde au fost ocupate şi la Cupa României, pe 500 metri respectiv 1.000 metri prin aceleaşi cvartete Pop – Ilaş – Niculiţă – Casapu, cu menţiunea că la „Cupă” nu se delimitează categoriile de vîrstă, concursul fiind open.

În programul competiţional intern figurează şi campionatul naţional de viteză, unde CSŞ1 Timişoara a obţinut alte cinci locuri 2 şi şapte locuri 3, la simplu remarcîndu-se din nou Denisa Lungu, pe 2.000 metri, respectiv Alexandru Şalău, într-o canoe, pe 1.000 metri.

Pentru diversitate şi conform principiului de a alinia sportivi la categoria imediat superioară de vîrstă, cîţiva juniori timişoreni au vîslit şi la Campionatul Naţional de seniori, cel mai bine sosind, pe locul 7, Alexandru Vieru, atît pe 500 cît şi pe 1.000 metri, respectiv perechea Pop – Casapu pe 5.000 metri.

Mai multe, curînd, într-un reportaj de la Kaiak – canoe, secţie a CSŞ1 Timişoara.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Kaiak-canoe și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 1 = doi

 


Ultimele articole din categoria Kaiak-canoe: