Timişoara, 16 medalii şi locul 2 pe ţară la Naţional

CSS1 Timişoara a vîslit foarte vîrtos la Campionatul Naţional de Juniori I, II şi Cadeţi, în probele de viteză, adjudecîndu-şi cîte 5 locuri I respectiv doi, plus 6 locuri trei, şi apropiindu-şi astfel poziţia a doua în ierarhia generală pe echipe, din 30 de cluburi. Aşadar Bega nu doar l-a lansat spre Jocurile Olimpice de vară pe timişeanul Bogdan Mada, care zilele acestea este în focurile întrecerii mondiale, ci continuă să exceleze la nivel juvenil, unicul la care activează în calitate de club sportiv şcolar, propunînd totodată cîţiva potenţiali internaţionali la selecţiile loturilor naţionale şi înlesnindu-şi accesul la echipamente mai bune de pregătire şi concurs, drept recompensă.

CSS1 Timişoara a aliniat la naţionalul de juniori şi cadeţi un lot de 33 sportivi, vîslind la toate categoriile de concurs. Remarcabil, mai mult de jumătate dintre ei, şi anume 18, au rămas la concursurile de selecţie din acest week-end: „Să sperăm că selecţionabilii mai vechi se vor menţine în loturi iar alţii vor promova. Mai sunt 2-3 de la care nu am momentan mari aşteptări dar este bine că se află acolo, măcar să vadă ce îi aşteaptă!”

Ca nume, Alexandru Şalău a obţinut două locuri I şi un loc 2, adăugîndu-şi astfel alte două titluri naţionale, în vreme ce Denisa Lungu şi-a adjudecat două locuri 2, iar Ionuţ Povăliceanu a devenit dublu campion naţional, pe 2.000 şi 1.000 metri, la simplu, între cadeţi. În fine, echipajul Bogdan Ene – Cosmin Vieru s-a impus la dublu, ca un al cincilea „aur” pentru kaiakiştii şi canoiştii timişoreni. De două ori pe podium a urcat şi Adriana Catona, care are şanse să prindă lotul naţional de canoe, timişoreana clasîndu-se pe 2 respectiv 3 în probele de 200 şi 500 metri.

La cît a avansat, pe „Şalău probabil de la anul îl vom transfera, pentru că termină junioratul şi va trece la Tineret”, fiind astfel vorba despre un alt sportiv de perspectivă lansat de pe apele Begăi.

„Din păcate, se constată mai nou că vîrfurile sunt foarte bune, după care urmează un gol valoric şi mai ceva. Concurenţa a rămas doar la vîrf, după ce în anii trecuţi, la asemenea competiţii, bătălia se dădea între 7-8 echipe. Acum mai suntem două-trei, după care, din păcate, este linişte”, a explicat profesorul Zeno Lache, şef al secţiei de kaiak-canoe la CSS1 Timişoara, club care, spre cinstea sa, se menţine pe podiumul naţional, ceea ce a confirmat şi în cursul acestei săptămîni, pe lacul argeşean Bascov-Budeasa. „La nivel de club este foarte greu să ţii pasul cu performanţa, şi datorită neajunsurilor financiare întîmpinate de unele grupări, în condiţiile în care perioadele de pregătire intensivă, absolut necesare, aproape lipsesc din calendar sau se efectuează cu foarte mari sacrificii. Sunt unele generaţii mai norocoase, care pot beneficia de aşa ceva, dar nu toate”, a continuat profesorul Lache, admiţînd că vechea şi noua campioană naţională la nivel juvenil Liceul Teoretic Traian Lalescu Orşova „este încă departe de noi sau mai bine zis noi suntem încă departe în urma sa însă pînă şi Orşova începe să aibă probleme, destul de serioase. Anul acesta s-a remis o circulară de la Ministerul Sporturilor, care interzice sub orice formă premierea sportivilor şi antrenorilor, chiar şi din venituri proprii. Ori acolo premierile erau destul de consistente, pentru a stimula şi motiva performanţa”.

În ceea ce priveşte competiţia în sine, derulată la începutul acestei luni lîngă Piteşti, „în mare sunt mulţumit, iar acum aşteptăm ziua de duminică, rezervată probelor finale la Concursul Naţional de selecţie al juniorilor I, II. În general, putem spune că am avut un an competiţional foarte bun, dar totodată există şi inerente regrete pentru că avem şi sportivi care puteau să încheie cu medalii”, ne-a mai spus antrenorul Zeno Lache, anticipînd totuşi şi alinierea juniorilor la Campionatul Naţional de seniori şi masters, viteză-sprint, care va avea loc tot pe Bascov-Budeasa, întru călirea şi obişnuirea adolescenţilor cu rigorile senioratului: „La întrecerea din 15-17 august, la care vor participa şi cei 12 sportivi aflaţi la Jocurile Olimpice, vom participa cu 6 fete şi 8 băieţi. Sezonul de concursuri îl vom încheia în luna octombrie, odată cu Cupa României”.

Lache a mai explicat că „noi, la CSS1, ne străduim să rămînem în fruntea clasamentelor, iar atîta timp cît ne menţinem printre primii, şi ajutoarele, mai puţine sau mai multe, vin către cei care fac performanţă. Este un cerc vicios în care ne regăsim iar pentru noi, ca şi club sportiv şcolar, avînd menirea să descoperim tinere talente şi trebuind să investim timp, muncă şi bani pentru a lansa tineri care doresc să practice kaiak-canoe, dar mai întîi trebuie căutaţi, pentru că nu vin ei singuri la ponton, este foarte important să ne menţinem acel sprijin. În acest an au venit şi ajutoare de la lotul României, pentru că s-a terminat un ciclu olimpic, moment în care toate ambarcaţiunile sunt înlocuite cu unele noi, pentru a corespunde standardelor internaţionale de concurs. În această situaţie, bărcile seniorilor ajung la juniori şi tot aşa, iar cluburile care au rezultate beneficiază de acest ajutor. Este greu pînă ajungi acolo dar greu este să te şi menţii”.

CSS1 Timişoara, graţie medaliilor obţinute de juniorii săi, a primit de la lotul de seniori 3 ambarcaţiuni de simplu şi două canoe de dublu, după ce în 2011 îşi îmbogăţea hambarul cu un caiac dublu. „Am primit chiar noi în 2011 iar acum în stare foarte bună, după puţine utilizări la selecţionata de juniori. În primăvară am primit o canoe de dublu, astfel încît putem spune că ne-am mai descurcat cît de cît”.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Kaiak-canoe, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


noua − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Kaiak-canoe: