Brândușan (CSȘ1 & CSM Timișoara): ”Încă mai vin copiii la lupte libere, dar mai degrabă în comune”

Luptele libere timișorene au mai cucerit și luna trecută medalii la nivel național, dar anul 2019 a fost marcat de premiera absenței de la startul Superligii pe echipe de seniori la lupte feminin a fostei campioane naționale CSM Timișoara, din rațiuni financiare. Altfel, la nivel juvenil, CSȘ1 a magnetizat noi învățăcei spre saltea, inclusiv la echipele ”satelit” din Orțișoara și Sînandrei. Cât despre anul care se apropie, ”căutăm să fie cel puțin la nivelul lui 2019, întotdeauna ne propunem să realizăm mai mult”, după cum a spus antrenorul Petre Brândușan, conducător al secțiilor de profil la CSM Timișoara și Clubul Sportiv Școlar 1.

În noiembrie, luptele timișorene au participat la Cupa României la seniori, CSM obținând la Sfântu Gheorghe trei medalii de bronz, la feminin prin Simona Tudor, în cadrul categoriei de greutate 57 de kilograme, iar la libere prin Dorin Dumitru la 74 kilograme și Sorin Mark la 125kg, clasați tot pe locul 3, trio pe podium dintre cei 5 concurenți aliniați de Clubul Sportiv Municipal în Covasna, cu mențiunea că întrecerea națională s-a derulat pe 6 categorii de greutate olimpice. Și pomenind despre Sorin Mark, a preluat ștafeta de la Valentin Mihăilă în corpul tehnic al catedrei secției de lupte de la CSȘ1, alături de profesorul Brândușan.

În total, la nivelul participărilor din întregul an, CSM Timișoara a obținut un număr mai mare decât dublu de medalii, inclusiv de aur, prin Simona Pricop la categoria 57 de kilograme în cadrul Campionatului Național Individual din vară de la Reșița, unde Simona Tudor s-a clasat a doua la 59 de kilograme, tot în sezonul estival și campioană a țării la lupte pe plajă, la 60 de kilograme. Tot în Caraș-Severin mai urca pe podium și Ion Plop în cadrul categoriei de greutate 79 de kilograme, pe locul 3.

Ar mai fi și medalia de aur cucerită la nivel juvenil pentru CSM de Bianca Rusu, locul I la categoria 40 de kilograme în Campionatul Național de juniori 3.

Pe de altă parte, marele suspin al secției de lupte de la CSM a răzbătut pe seama absenței în premieră de la întrecerile Superligii pe echipe de seniori la lupte feminin, în condițiile în care n-a beneficiat pentru al doilea an la rând de nici un leu din partea Consiliului Județean Timiș, considerând că gruparea timișoreană nu este eligibilă pentru o asemenea alocare de fonduri.

Oricum, participarea la nivel național în Superliga pe echipe feminine a rămas cât se poate de restrânsă, cu atât mai străvezie în absența celor de pe Bega, mereu urcate pe podium în acest deceniu. Și când te gândești, dând timpul înapoi, că în urmă cu ceva decenii 27 de echipe participau numai în campionatul Diviziei A, la vremea respectivă strict în lupte libere, așadar cu formații masculine, cât nu erau încă lansate concursurile feminine.

Ce vine din urmă, la CSȘ1? ”Stăm bine, și la libere, și la greco-romane avem o bază foarte bună, inclusiv cu centre satelit, la Sânandrei și Orțișoara la libere, la Giroc și Dumbrăvița la greco-romane. În jur de 45 de luptători s-au pregătit anul acesta cu noi la CSȘ1, dintre care 25 legitimați, într-o ușoară creștere numerică în comparație cu ceva ani în urmă. Pe de-o parte, de la oraș nu prea mai vine nimic, dar de aceea ne-am și orientat spre centrele din comune. Sorin Mark a activat la cel din Orțișoara doi ani de zile și să tot fie deja 15 ani de când ființează cel de la Sânandrei. Ne pregătim și noi săptămânal acolo, de 3 ori pe săptămână vin cei din Sânandrei la sala CSȘ1 din oraș, mergem și la Orțișoara, vin săptămânal și ei în Timișoara, fiind necesar acest schimb pentru a crește nivelul tehnic”, a explicat Petre Brândușan.  

În ceea ce privește urcările pe podium din 2019, luptele libere de la CSȘ1 au obținut 5 medalii, în frunte cu Marco Lătăianu, deja dublu campion al țării la vârsta de 11 ani, elevul din generația 2008 păstrându-și titlul adjudecat în 2018 și fiind cooptat în lotul la nivel național, cu un stagiu de pregătire efectuat la Predeal. Într-adevăr, nu a atins încă vârsta cooptării sale în antrenamente centralizate la nivel de centru olimpic al federației de profil, dar vineri a revenit încântat în Banat de la stagiul de pe Valea Prahovei, cu promisiunea de a fi convocat și în 2020 pentru două luni din vacanța de vară, la un alt stagiu de pregătiri.

Pe lângă Marco Lătăianu, triumfător la categoria 53 de kilograme, și alți colegi de echipă de la CSȘ1 din generațiile 2007-2009 au urcat pe podium la Medgidia la Campionatul Național de Juniori 3-4 desfășurat în această toamnă, în luna octombrie, și anume la lupte feminin, Cristina Fedor la 34 de kilograme pe locul 3, la fel și Natalia Pantici la 44 kilograme, respectiv Patricia Bumb la 57kg.

Medalii la nivel național și la categoria de vârstă a cadeților, superioară, fratele mai mare Mario Lătăianu crescând de la 65 la 80 de kilograme, la 65 obținând locul I în Campionatul Național al cluburilor sportive școlare și liceelor cu pregătire sportivă, iar la 79kg locul 3 în Cupa României, și cu un loc secund acontat în Campionatul Național de lupte pe plajă, la 70kg.

Iar tot la ”Naționalele școlare”, Mina Romina pe locul secund, și pe treapta a treia în ”Naționalul” de cadeți la 69 kilograme, Ioan Pavel cucerind locul 3 la ”Școlare” în cadrul categoriei de vârstă 65 kilograme, aceeași treaptă pe podium și pentru Flavius Andrei în Cupa României, la 86 de kilograme.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Lupte și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 1 = opt

 


Ultimele articole din categoria Lupte: