Fruncea e în Banat, la lupte măcar! Dacă gruparea CSM Lugoj şi-a făcut un bun obicei din a-şi adjudeca şi apăra titlurile naţionale, devenind pentru a cincea oară a campioană a ţării pe echipe, în schimb CSM Timişoara a furnizat o remarcabilă surpriză, devenind vicecampioană a României la chiar debutul său în întrecere, în primul sezon de activitate al secţiei de lupte a clubului, dovedindu-se tare în vreme ce Steaua s-a retras, împovărată financiar (în foto, profesorul Brânduşan, care pe lângă instruirea juniorilor de la CSS1, s-a înhămat în acest sezon la noua echipă de seniori a Timişoarei, o excelentă iniţiativă).
Despre luptătorii lugojeni, medaliaţi cu bronz la nivel continental între campioanele naţionale ale ţărilor Europei, vom reveni cu o altă cronică informativă, momentan concentrându-ne asupra conturării locului secund obţinut de către timişoreni într-o ierarhie finală cu CSM Lugoj prima, cu 258 puncte, urmată de CSM Timişoara – 238 puncte, Dinamo Bucureşti – Centrul de pregătire Braşov – 203 puncte şi „bronz”, CSM Sfântu Gheorghe – 168 puncte, Mureşul Târgu Mureş 150 puncte şi CSM Călăraşi – 120 puncte. Remarcabil, ca şi Steaua, nu toate grupările s-au prezentat la Lugoj, odată ce-au simţit că nu mai pot prinde podiumul…
„Am primit felicitări unanime la finele competiţiei, lumea luptelor remarcând că am obţinut o bună performanţă deja în primul nostru an de activitate, cu o echipă tânără. În orice caz, Banatul e cel mai tare din ţară în această disciplină, prin Lugoj şi acum Timişoara!”, a spus profesorul Brânduşan, care împreună cu Doru Nilaş au condus în calitate de antrenori delegaţia timişoreană.
CSM Timişoara, cu 14 luptători în lot, şi-a consolidat în cea de-a patra şi ultima etapă, finală, disputată vineri şi sâmbătă în sala „Ioan Kunst Ghermănescu” din Lugoj, poziţia secundă în ierarhia naţională pe echipe, graţie bunelor evoluţii ale experimentaţilor seniori achiziţionaţi din Republica Moldova şi totodată a mai tinerilor componenţi localnici.
„Am avut o bună mixtură în lot, între experimentaţii internaţionali moldoveni Ianulov şi Gotişan, şi tinerii noştri de europene şi mondiale, Dobre şi Uţă, cărora li se alătură Babaioana. Dar toţi au pus umărul şi sufletul la acest loc secund”, a explicat Petre Brânduşan, adăugând: „Iată că i-am transferat din Republica Moldova şi luptă pentru Timişoara, iar într-o bună zi poate vor lupta şi pentru România”. Cert este că Timişoara are şi un medaliat în întrecerea individuală, Ion Vremere, cu bronz la categoria 74 kilograme, şi care a contribuit inclusiv la acest loc 2 pe echipe în primele 3 etape ale campionatului, de la Sfântu Gheorghe, Târgovişte, în luna aprilie, şi Timişoara, în iunie, accidentându-se însă şi suferind o intervenţie chirurgicală la ligamentele încrucişate ale genunchiului, în urmă cu o lună.
Astfel, David Dobre s-a clasat pe locul 2 la categoria 55 kilograme, cedând la puncte în finala cu Alexandru Chirtoacă, de la CSM Lugoj, iar Samuel Mihalache, în vârstă de 21 ani şi în primul său sezon la seniori, a obţinut locul 3 la 60 kilograme.
Un alt loc secund la Lugoj a obţinut şi Vladimir Gotişan, la categoria 66 kilograme, iar un loc 3 Sebastian Uţă, şi el un junior, la categoria 74 kilograme. Două locuri pe podium pentru luptătorii timişoreni la 84 kilograme, prin Pietro Ianulov, locul 2, respectiv Andrei Franţ, al treilea, cu specificaţia pe baza regulamentului competiţiei că doar cel mai bine clasat punctează pentru echipă, în cazul mai multor sportivi aliniaţi la aceeaşi categorie. Învingătorul acumulează 10 puncte pentru clubul său, iar următorii, pe scală în jos, nouă, opt şi aşa mai departe…
Mai departe, la categoria 96 kilograme, Ion Gurmusachi a luat locul 2 iar juniorul Adam Babaioana s-a clasat al treilea, Sorin Mark clasându-se şi el al treilea la 120 kilograme, categorie în care Adrian Stoiţă s-a accidentat în întrecerile de sâmbătă.
În fine, fără a urca pe podium, Valentin Pop şi Eugen Jaruc au luptat la categoria 60 kilograme iar Laurenţiu Chircu la 66 kilograme.
CSM Timişoara a subliniat că n-ar fi atins performanţa pe echipe fără sprijinul oferit de Consiliul Judeţean Timiş, al cărui consilier, Gheorghe Bologa, un practicant al luptelor în tinereţe şi preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Lupte Timiş, s-a implicat în susţinerea demersului capitalei Banatului de a se întări pe tărâmul luptelor. Ca o altă remarcă pozitivă din partea competitorilor, maniera de arbitraj oferită de o brigadă de ţinută şi elită, condusă de profesorul universitar Marius Olariu, de la Universitatea de Vest Timişoara şi preşedinte al comisiei de arbitri a întrecerii, şi cu Tiberiu Horvath şi Ferenc Gyarmati de categoria I internaţională.
Dacă sezonul la seniori e gata, cu cortina căzută, urmează curând etapele ligii de cadeţi şi juniori iar mai apoi, în octombrie, finalele la copii de 13-15 ani.