Narcisa Florea-Pop, campioană la lupte a Franței la 14 ani. FOTO

În tricoul laureatei cu înscrisul Championne de France, cu medalia de aur la purtător și înfățișând diploma câștigătoarei în competiția sub egida Fédération Française de Lutte, o adolescentă născută în Timișoara și lansată de gruparea locală Clubul Sportiv Școlar numărul 1, Narcisa Mariana Florea-Pop a făcut un pas înainte față de ediția din 2017 a întrecerii din Hexagon, devenind la nici 15 ani ”regină” a Franței la lupte libere.

Anul trecut vicecampioană națională pe salteaua concursurilor din Hexagon, Narcisa Florea-Pop, care pe 25 iunie va împlini 15 ani, a triumfat în ediția din acest an a ”Championnats de France”, reunind la Vallet două sute de luptătoare juvenile, dintre care 102 mici, 66 la categoria cadete și 32 la junioare.

Născută în Timișoara cu părinți de loc din Maramureș, tatăl din Ieud și mama din Slătioara, Narcisa Florea Pop s-a impus la nivel național în țara de la Oceanul Atlantic în numele grupării Club Municipal Aulnaysien de Sports Athletique din comitatul regional Ile de France, practicantă a luptelor în cadrul categoriei de vârstă Minime2 U15.

Florea-Pop a început luptele la vârsta de 10 ani la clubul CSȘ1 Timișoara, devenind campioană încă de la participarea în primul sezon competițional, pe 30 noiembrie 2013, la Târgu Mureș. Au urmat alte date calendaristice încununate de succes, pe 12 iunie 2014 la Mangalia, din nou la Târgu Mureș și pe 29 octombrie 2015, dar și în Banat, pe 30 octombrie 2016, atunci o treaptă mai jos, vicecampioană a României. Un an mai apoi, pe 22 octombrie 2017, la Cluj, din nou campioană în întrecerile FRL, după care reperele internaționale.

Pe 22 aprilie 2017, acum un an, la Marquise, în Franța, vicecampioană a Hexagonului, la o săptămână după ocuparea locului 3 într-un concurs internațional la Utrecht, în Olanda. Spre finele anului trecut, în octombrie, un loc I la reuniunea internațională de Volcans, la Clermont-Ferrand, în Franța, iar în prima jumătate a anului în curs alte două triumfuri, în ianuarie într-un turneu internațional la Torcy, la ceas de primăvară campioană națională, încununată la Vallet…

Narcisa Mariana a aflat inițial de lupte de la verișorul ei mai mare cu 4 ani, pe care îl însoțea la antrenamente doar pentru a nu rămâne singură acasă. Mergea să privească, însă antrenorii de la CSȘ1 n-au lăsat-o să stea pe margine, îmbiind-o să efectueze încălzirea specifică, premergătoare încălzirii. Azi un pic, mâine un pic, iar văzând că micuța elevă poate și mai mult, îndrumătorii i-au contactat părinții, întrebându-i dacă o lasă să încerce. Narcisa își dorea mult să-și măsoare forțele, doar că inițial părinții s-au opus, este un sport de băieți, în cele din urmă lăsând-o să practice luptele. Începutul a fost greu…

În 2005, când părinții au luat calea Franței, Narcisa a rămas cu bunicii, însă în 2014 Narcisa li s-a alăturat, fără a mai vrea să stea în România în absența lor. Înscrisă în Franța la școală, adolescentei i s-a găsit și un club de lupte libere, dat fiind că eleva nu putea să renunțe la îmbrățișarea sportului pe care deja îl adora. Se integra foarte repede, în 3 luni deprinzând cunoștințe de limba franceză, iar reușitele pe băncile școlii aveau să urmeze, în 2016 și 2017, cu medalii de aur la… învățătură. Prevestindu-le pe cele din arena sportivă…

Fédération Française de Lutte intenționa chiar să o includă în lotul tricolor pentru Campionatul European din 15 iunie, programat la sfârșitul acestei primăveri în Ungaria, o imposibilitate, dat fiind că Narcisa Florea-Pop nu deține naționalitatea. Însă, odată devenită campioană națională în Hexagon, lucrurile s-ar putea schimba chiar și în ceea cve privește anul în curs, cu bătaie lungă pe viitor, fie și spre… Mondiale.

Până atunci, Narcisa s-a destăinuit, explicând că ,,adevarul este ca îmi este foarte greu cu școala și cu antrenamente, și mai fac și ore de canto, căci îmi place mult sa cânt! Dar îmi place ceea ce fac și o fac din inimă, îmi place să îmbin școala cu sportul. Sportul este o disciplină în viață, și văd alți copii de vârsta mea cum nu fac nimic, se plimba pe străzi, prin parcuri, cu capul în telefoane. Eu mi-am făcut un orar, la școala nu-mi iau telefon deloc, iar când vin acasă 30 de minute pe zi îmi este suficient. Iar în weekend câte două ore, când nu sunt la antrenamente!”

O floare, Narcisa are năzuințele ei, ”obiectivul meu este să ajung cât mai sus și cu luptele și cu studiile, să ajung la Europene, poate Mondiale! Cât o să am posibilitatea, am să merg și în România pentru Naționale, și am noroc cu părinții, care muncesc din greu să poată să-mi ofere biletele de avion dus-întors la calificări, bilete de avion dus-întors la campionat, totul este pe spatele lor, iar datorită lor pot să particip și în România la Naționale, dar sprijin din partea lor nu am nici unul! În mai trecut mi-au oferit o primă de 300 de lei, în august, când am mers să mi-o ridic, mi-au spus că a expirat termenul și banii au fost trimiși înapoi… Păcat, pentru că sunt mulți copii talentați în România, doar că, din câte am văzut eu, nu este nimeni să-i ajute, să-i sprijine. Un bun exemplu pentru mine este unchiul meu, Ion Pop, Rapidu, pe care îl respect pentru ceea ce a făcut si pentru ceea ce a ajuns în viața, el este idolul meu și vreau să-i mulțumesc pentru susținere si încurajări! Mulțumesc părinților, care mă susțin mereu cum pot ei mai bine, îmi admir părinții, pentru că sunt niște oameni care au plecat de jos! Sunt mândră că sunt fiica lor! M-au învățat că nu e bine nici să lăsăm pe altcineva să facă treaba noastră. Mi-au spus să nu fiu slabă când mă apasă pe umeri nevoile, să nu vadă lumea şi să profite de slăbiciunea mea. Nu înţelegeam atunci că lumea poate fi şi rea… Îmi amintesc lacrimile ce le vărsăm când mă certau, să nu mă-nvăţ cumva să fiu vreo alintată care bate din palme şi vrea să i se aducă tot. M-au învăţat să-mi cer iertare și să recunosc când greşesc, fără să cred că mă fac de ruşine, ci să-nvăţ apoi să fac bine…“

Acest articol a fost publicat în Lupte, Sport juvenil și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ trei = 10

 


Ultimele articole din categoria Lupte: