Status-quo în Superliga de lupte libere pe echipe de seniori, după finalele de pe Bega: CSM Timişoara îşi păstrează titlul la fete, CSM Lugoj la băieţi. Emil Vanea: “Lugojul e leagănul luptelor în România, se mănâncă pe pâine. Numai locul I puteam fi!”

Timişul domină copios Superliga Naţională de lupte libere pentru echipe de seniori, finalele campionatului din acest an, disputate astăzi în sala “Constantin Jude” din Timişoara, reconfirmând supremaţia grupării CSM Lugoj pe salteaua băieţilor, cu un al doilea titlu la rând respectiv al şaptelea în ultimele 8 ediţii, hegemonie întreruptă în 2012 tocmai de cei de pe Bega, din nou vicecampioni, respectiv a sportivelor de la CSM Timişoara, care şi-au păstrat şi ele titlul. Vom reveni cu imagini, dar iată câteva considerente de la finalele dublate şi de cele de greco-romane…

Titlul la „libere” băieţi s-a jucat aşadar tot pe axa Lugoj – Timişoara.

Deşi într-o componenţă restrânsă, dat fiind neprezentarea unor prim-divizionare la finalele din această dimineaţă, fie datorită unor dificultăţi întâmpinate în deplasarea spre Banat, fie pe seama aruncării prosopului dat fiind costurile aferente pe fondul inexistenţei şanselor la medalie, reuniunea de pe parchetul sălii “Constantin Jude” a captivat prin duelul direct Timişoara – Sfântu Gheorghe în întrecerea feminină şi mai ales prin încleştările cluburilor sportive “Municipal” de pe Bega respectiv Timiş, la băieţi.

Gazda, CSM Timişoara, a trebuit să se mulţumească din nou cu locul 2 în Superliga masculină, confirmând în schimb statutul de favorită în competiţia fetelor.

“50% a fost bine, 50% nu prea”, a cântărit profesorul Petre Brânduşan, coordonator al loturilor lui CSM Timişoara, rezultatele finale, zâmbetele fiind aduse de reprezentantele sexului frumos.

Vechile şi noile campioane naţionale sunt de pe Bega, în alcătuirea Tabita Dobre, o junioară încă şi în 2015, la categoria 48 de kilograme, Simona Pricob, o junioară vicecampioană europeană de juniori, la 53kg, care a câştigat astăzi la categoria sa prin tuş, noua achiziţie Natalia Budu, care a triumfat la 55kg, experimentata şi multipla medaliată continentală Ana Maria Pavăl, învingătoare la 58kg, Georgiana Filip, care a învins la tuş la 60kg, Beatrice Oancea – triumfătoare la puncte la 63kg, Adina Popescu, care a câştigat la 69kg, şi Ana Maria Otvoş, abandon prin accidentare în finala la 75 kilograme, lor adăugându-li-se rezervele Laura Gavriliuc şi Raluca Chircu.

Cu o luptătoare achiziţionată în 2014, Natalia Budu, din Republica Moldova, CSM Timişoara s-a prezentat cu prima şansă la finala feminină de astăzi, după ce se impunea, locul I, în cele două turnee de calificare ale campionatului. Vicecampioană este aşadar CSM Sfântu Gheorghe, iar pe locul 3, CS Mangalia, pe baza punctelor acumulate în turneele precedente, în condiţiile în care dobrogencele s-au lovit de o defecţiune tehnică la vehiculul cu care se deplasau spre Timişoara.

“Ne aşteptam la victorie, deoarece am deţinut lotul mai valoros şi omogen, iar dacă pierdeam, era o surpriză”, a menţionat antrenorul-coordonator Brânduşan.

*

Luptă cu atât mai aprigă la băieţi, în derby-ul timişean şi al României dintre CSM Timişoara şi CSM Lugoj, adjudecat de oaspeţii de pe Timiş.

“A fost o finală foarte dificilă, extrem de grea, poate cea mai dificilă din ultimii 7-8 ani în opinia mea, cea mai grea. Amândouă echipele au fost echilibrate valoric, cu sportivi foarte valoroşi, plasaţi în întrecerile individuale europene în primele 5 locuri, însă având în vedere că CSM Lugoj s-a dovedit mai bine aşezată şi mai bine motivată, drept rezultat, am câştigat. Ceea ce nu ştirbeşte cu nimic valoarea echipei timişorene, căci balanţa disputei finale se putea înclina la un meci sau altul”, a explicat profesorul Emil Vanea, antrenor al campionilor care şi-au păstrat trofeul Superligii.

CSM Lugoj s-a prezentat pe Bega ca vioară întîi, dat fiind faptul că a câştigat şi cele 3 turnee de calificare ale campionatului, concretizându-şi în cele din urmă superioritatea de ansamblu, pe fondul tradiţiei şi gloriei acumulate peste decenii: “Noi numai pe locul întâi puteam fi căci aici, la Lugoj, se mănâncă lupte pe pâine. S-a putut observa şi în tribuna sălii timişorene că aproximativ 70% dintre privitori erau iubitori ai luptelor lugojeni, şi este un simbol, Lugojul este leagănul luptelor în România. Copiii nu mănâncă sandwichuri ci lupte pe pâine, noi vrând să păstrăm tradiţia, la asemenea înaintaşi de renume: de exemplu Simion Popescu, în anii 60-70, campion mondial în 1963 la Mar del Plata, apoi dublu campion european şi medaliat olimpic. În anii 50, din 8 componenţi ai lotului României la lupte greco-romane, 7 reprezentau Lugojul, iar exemplele pot continua ».

Emil Vanea a mai menţionat că din cadrul actualului lot “am 2-3 lideri de echipă cu care mă consult”, coeziune ce a menţinut titlul pe malurile Timişului, după cele 5 consecutive adjudecate până în 2011. După CSM Lugoj şi CSM Timişoara, pe podiumul băieţilor a mai urcat şi Fasko Odorhei, pe 4 clasându-se Dinamo Bucureşti, centrul de pregătire Braşov.

CSM Lugoj a triumfat în componenţa Alexandru Chirtoacă, în vârstă de 26 ani, la 57 kilograme, ca şi Andrei Ducov, 25 ani; (61 kg) Ivan Guidea, 26 ani; (65 kg) George Bucur, 28 ani; (70 kg) Nicolae Cojocaru, 27 ani; (74 kg) Anisim Tălîmbăţ, 27 ani, şi Marius Atofanei, 27 ani; (86 kg) Denis Balaur, 25 ani ; (97 kg) Ştefan Gheorghiţă, 28 ani; (125 kg) Nicolai Ceban, 28 ani, şi Cristian Ţepeneag, 31 ani.

« În ansamblul întregii competiţii din 2014 îi remarc în plan individual pe Andrei Ducov, George Bucur, Anisim Tălîmbăţ, Gheorghiţă Ştefan şi Nicolai Ceban, locul 3 la Campionatul European”, a adăugat Emil Vanea, din al cărui lot s-a recrutat masiv în perspectiva apropiatei întreceri mondiale. La competiţia ce va demara în 8 septembrie vor lupta 5 sportivi ai Lugojului, dintre care 4 în lotul României, şi anume Ducov, Guidea, Gheorghiţă şi Bucur, devenit acum două săptămâni vicecampion mondial universitar, şi Nicolai Ceban, pentru Republica Moldova, sportiv calificat la două Jocuri Olimpice de vară. Învingătorii vor intra începând de luni într-un stagiu de acomodare înaintea Campionatului Mondial de libere din Uzbekistan, la Taskent.

Vicecampionii Timişoarei sunt Anatoli Buruiană, la categoria 57 kilograme, Andrei Perpeliţă (61 kg), Maxim Perpeliţă (65 kg), Mihail Sava (70 kg),  Ion Vremere şi Roman Dermenji, la 74kg, Vlad Caras (96kg) şi rezerva Marin Filip, la 60 kilograme.

“A fost mare suspans cu Lugojul, dacă la 57 câştiga Buruiană, altfel porneam, dar s-a rupt meciul. La 74 de kilograme am condus treisferturi din meci şi am pierdut la tuş, a fost un alt punct de cotitură. S-a încheiat 3-5 », a explicat profesorul Petre Brînduşan, de la CSM Timişoara.

Superliga naţională de greco-romane pentru echipe masculine de seniori le-a avut pe podium la Timişoara pe Dinamo Bucureşti, Astra Arad şi CSM Slatina.

Pe plan intern, urmează Campionatul Naţional individual de Tineret, la Odorhei, luna viitoare.

* Revenim cu imagini.

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Lupte și etichetat cu , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 + = doisprezece

 


Ultimele articole din categoria Lupte: