Răspunsul MTS pe adresa CJT, semnat de Tocală, ”acoperă” CSM Timișoara, dar Maestrul Emerit și Antrenorul Emerit Lucian Dan nu se lasă: ”E ca Horthy, și la propriu, și la figurat. Un amiral fără flotă, căci să văd cine merge de la club la Adunarea Generală federală. Și se comportă ca atare”

Iată răspunsul dat în noul an de Ministerul Tineretului și Sportului la înștiințarea Consiliului Județean Timiș privitoare la sesizările lansate de unicul Maestru Emerit al Sportului și Antrenor Emerit din navomodelismul românesc, Lucian Dan, împotriva clubului al cărui sportiv este, CSM Timișoara, pomenind de ”nereguli foarte grave”. Deși nota ministerială îndeamnă la rezolvarea animozităților ”pe plan intern”, fără de care activitatea în sine a secției pe 2015 ar suferi serioase repercusiuni, profesorul de navomodelism, care a pus problema pe tapet și luna trecută chiar în biroul ministrului Gabriela Szabo, se întreabă cum ar fi posibil așa ceva dar mai ales lansează și alte interogații.

Lucian Dan: ”Vroiam ca până la 1 decembrie să conturez o parte din ea. Dar nici până la Crăciun nu voi reuși...”

Lucian Dan

Sporttim consemna în săptămâna galei anuale a sportului timișean, găzduită de CJT înaintea Crăciunului, conflictul fățiș intensificat între Lucian Dan și mult mai tânărul Lucian Reclaru, directorul grupării CSM Timișoara, consemnare incluzând și înștiințarea remisă în toamnă de navomodelist pe adresa Consiliului Județean Timiș, în care solicita ”analizarea și luarea măsurilor ce se impun” la adresa diriguitorului clubului de pe Bega și remarca printre altele nevalorificarea eficientă de către Clubul Sportiv Municipal a surselor proprii de venit, cu semne de întrebare în privința destinației sumelor astfel neexploatate.

CJT a pasat sesizarea mai departe, către Gabriela Szabo, iar MTS a răspuns administrației județene timișene pe 13 ianuarie, sub semnătura secretarului de stat Emilia Carmen Tocală, scrisoare care a fost expediată pe 15 ale lunii trecute de Consiliul Județean Timiș celor de la Clubul Sportiv Municipal Timișoara.

Răspunsul, favorabil grupării CSM Timișoara, cu verdictul că ”nu se confirmă afirmațiile prezentate de domnul Dan Lucian referitoare la managementul clubului”, nu l-a descurajat pe protestatarul până și cu pancartă, ”CSM Timișoara – Director!?! – DEMISIA”, ba din contră, l-a determinat să lanseze și alte întrebări, remarcând în privința actului ministerial: ”Iată în ce țară trăim!”

Repetând apăsat că ”n-am primit în 2014 un fir de ață de la CSM, zero, și să vedem oare de ce am primit în urmă cu 2 ani, dar acum nu!?!”, Lucian Dan a subliniat că cele mai notabile rezultate la vârf înregistrate de navomodeliștii secției clubului timișorean anul trecut, și anume 16 medalii la Campionatul Mondial și 25 de titluri naționale, sunt dovada de netăgăduit că performanțele reușite mai mult decât justifică bugetul pomenit în răspunsul ministerial ca fiind ”o susținere echitabilă” din partea conducerii pentru modelism, intervievatul remarcând că ”demonstrez cu acte că toată suma respectivă de buget al secției a contribuit numai și numai la obținerea foarte bunelor noastre rezultate, cu o pondere mai mare a cheltuielilor dată de taxele de participare la concurs”.

Lucian Dan s-a declarat foarte dezamăgit de concluziile răspunsului dinspre București, remarcând că unei prime discuții avută cu ministrul Gabriela Szabo, în 9 noiembrie, când fosta performeră a descins pe malurile Begăi, ocazie cu care ”nu m-am plâns dar în orice caz i-am spus că avem un director slab la CSM Timișoara”, i-a adăugat luna trecută o vizită la Guvern, la MTS, în cadrul căreia nu s-a ferit a o sesiza că ”nu sunteți ministrul sportului olimpic, ci al sportului!”

Remarca vine în lumina sublinierii din partea MTS ca răspuns la ”neregulile” aduse în discuție de Lucian Dan, că ”Regulamentul de organizare și funcționare al C.S.M. Timișoara, care prevede la Cap II, Scop și obiect de activitate, art. 8: ”CSM Timișoara promovează cu prioritate disciplinele, ramurile și probele sportive cuprinse în programul Jocurilor Olimpice”.

Lucian Dan și mesajul său de protest, anti-directorului CSM Timișoara

Lucian Dan și mesajul său de protest, lansat în decembrie 2014 la adresa directorului CSM Timișoara

 

La care, fără a mai lua neapărat în calcul și aspectul adițional că CSM Timișoara nu a avut vreun reprezentant la precedenta ediție a Jocurilor Olimpice de vară, din 2012, spre care toți cei 3 soli ai sportului timișean, Bulimar, Cotuna și Mada, erau lansați de ”pepiniera” concitadină CSȘ1, Lucian Dan a întrebat retoric: ”Dar să-mi spună mie câți alți Maeștri Emeriți și Maeștri ai Sportului o mai avea CSM Timișoara pe lângă cei din navomodelism, care suntem 9 respectiv doi!?!”

O altă remarcă a lui Dan în favoarea aportului navomodelismului, fie și ca disciplină neolimpică, la conturarea unor bune rezultate internaționale ale clubului, ”la fiecare sfârșit de an era bunul obicei de a se face un bilanț al cluburilor, iar dacă s-ar face adunarea pe grila existentă de punctaj, eu demonstrez că navomodelismul a adus și treisferturi din rezultate clubului. Și-atunci noi de ce să ajungem fără bani de cazare și masă la întrecerea națională de la Galați, trebuind să-i folosim pe cei din indemnizație, iar de exemplu lui George Popa, un navomodelist din Deva natală a directorului Reclaru, i s-a alocat o sumă deși n-a participat deloc, nicăieri!?”

Navomodelistul de renume internațional, printre altele Ofițer de Marină, inginer constructor naval, fost vicepreședinte al Federației Române de Modelism și absolvent de IEFS la București în sporturi tehnico-aplicative, Lucian Dan s-a arătat contrariat, printre alte puncte atinse de documentul ministerial, că i s-a reproșat faptul că la momentul acțiunii de control lansată de la București cu țintă gruparea CSM Timișoara, în octombrie 2014, ”nu a reclamat nimic din cele afirmate în memoriul transmis ulterior”, conform textului din răspuns. 

”Dar cum aș fi putut s-o fac deja în octombrie și ce mi s-ar fi zis dacă aș fi făcut-o atunci!? Păi de-acum…!?”, s-a arătat intrigat profesorul de navomodelism, glumind pe seama aspectului că delegatul trimis în teritoriu, Nicu Daniel, responsabil ministerial în privința grupărilor din această parte de țară, s-a înfățișat într-un trening al Clubului Sportiv Municipal Timișoara, ”dar bine că nouă directorul nu ne-a repartizat nici măcar echipament, căci spunea că lasă, că a văzut el că n-avem nevoie; sportul nostru se face în blugi”.

”Dacă venea aici în control, aveam ce demonstra, cu întrebarea că de ce în 2012 i s-a dat secției de navomodelism, dar în 2014 nu!?”, a adăugat de la masa sa de lucru din demisolul unui liceu din oraș Lucian Dan, care s-a întrebat retoric cum se va descurca în acest an gruparea CSM Timișoara în privința secției de navomodelism, dat fiind că ar fi ca și rămasă… fără flotă în urma acestei disensiuni ”ireconciliabile”, cum o eticheta făuritorul de navomodele încă de la finele anului trecut.

”Directorul spune că nu mai discută cu mine, să vină doar doamna antrenor. Dar doamna antrenor nu mai vine, a intrat în concediu fără plată, nu mai calcă la CSM și să nu mai audă de el. Va trebui să vadă cine va antrena”, a mai menționat Lucian Dan, făcând referire la soția sa, Niculina Dan.

În privința sa, sportivul navomodelist de la CSM Timișoara a explicat că întrecerea internațională ce va fi găzduită în toamna acestui an pe malurile Begăi este în organizarea ”Palatului Copiilor”, unde este implicat în capacitate de instruire, așa încât are repere de perspectivă și pentru sezonul competițional ce bate la ușă, respectivul concurs fiind ”Cupa Europei”, inter-cluburi. ”Pe statutul federal, un an nu pot concura pentru un alt club, însă 2016 va fi un an foarte important pentru navomodeliști, an de Campionat Mondial, care mai mult ca sigur se va ține în România, la Galați”. 

O dată calendaristică mult mai importantă este cea a sâmbetei de 21 martie 2015, peste o lună, când are loc Adunarea Generală a Federației Române de Modelism, întrunire la care, după cum precizează Lucian Dan, se reunesc reprezentanți ai tuturor grupărilor de profil din țară: ”Voi participa cu Palatul Copiilor Timișoara dar să vedem în condițiile acestea cine va putea merge oare la Adunarea Generală din partea clubului CSM Timișoara!? Îl compar pe director cu Horthy, și la propriu și la figurat: un amiral fără flotă și care se comportă ca atare. Și bineînțeles că Federației nu îi convine ce se întâmplă cu noi la CSM, care era unul dintre principalele cluburi câștigătoare de trofee…” 

Dan a mai aruncat o privire dezaprobatoare spre răspunsul semnat de Carmen Tocală și ajuns la Consiliul Județean Timiș, de unde a fost expediat Clubului Sportiv Municipal Timișoara, după ce inițial, înaintea Crăciunului, ruta hârtiilor de pe Bega spre ”centru” a fost din acest atelier de creație cu destinația CJT, iar de acolo la Guvernul României, MTS…

Răspunsul ministerial… ”Referitor la adresa dumneavoastră nr. R14617/24.11.2014, înregistrată la Registratura Ministerului Tineretului și Sportului cu nr. 13200/19.12.2014, prin care se solicită analiză și luarea măsurilor ce se impun ca urmare a memoriului domnului Dan Lucian, sportiv al secției de modelism a CSM Timișoara, vă comunicăm următoarele:

A fost analizat memoriul domnului Dan Lucian și punctul de vedere exprimat de domnul Lucian Reclaru – director al CSM Timișoara, luând în considerare situația financiară și performanțele sportive ale secțiilor acestui club în anul 2014.

Prin Ordinul Ministrului Tineretului și Sportului nr. 2271/14.11.2011 a fost aprobat Regulamentul de organizare și funcționare al C.S.M. Timișoara, care prevede la Cap II, Scop și obiect de activitate, art. 8: ”CSM Timișoara promovează cu prioritate disciplinele, ramurile și probele sportive cuprinse în programul Jocurilor Olimpice”. Deși nu este ramură de sport olimpică, secția de modelism nu a fost neglijată și, mai mult, sportivii secției de modelism nu au fost persecutați, așa cum se precizează în memoriul domnului Dan Lucian, conform situației statistice a CSM Timișoara, din anul 2014.

Din totalul de 12 secții, 8 secții olimpice au beneficiat de un buget superior celui acordat modelismului, care a fost de 33.745 lei, ramură de sport neolimpică, deci fără perspectivă de a participa la Jocurile Olimpice. Secția olimpică de tir sportiv a avut un buget mai mic decât secția de modelism, fapt ce infirmă acuzația că secția de modelism și sportivii au fost nedreptățiți și nu au beneficiat de fonduri în concordanță cu rezultatele realizate.

Menționăm faptul că în luna octombrie 2014 s-a efectuat o acțiune de control la CSM Timișoara, prilej cu care au avut loc discuții cu antrenorii și sportivii clubului, printre care s-a numărat și domnul Dan Lucian, care nu a reclamat nimic din cele afirmate în memoriul transmis ulterior. Având în vedere cele menționate anterior se pot trage următoarele concluzii:

Între conducerea CSM Timișoara și sportivul Dan Lucian există unele animozități care trebuie rezolvate pe plan intern;

Secția de modelism și sportivii acesteia au beneficiat de o susținere echitabilă din partea conducerii clubului;

Luând în considerație cele expuse mai sus, nu se confirmă afirmațiile prezentate de domnul Dan Lucian referitoare la managementul clubului. Totodată vă aducem la cunoștiință că Ministerul Tineretului și Sportului va exercita și în anul 2015 activitatea de supraveghere și control a instituțiilor din subordinea sa, inclusiv la Clubul Sportiv Municipal Timișoara”. Ca o mențiune apropo de hârtia ministerială, agramatismul ”cunoștiință” aparține transmițătorilor mesajului.

Fără urmă de ironie la adresa colegilor din celelalte secții ale clubului, ba din contră, sperând ca tineri sportivi ai Timișoarei, și de la CSM, să ajungă să reprezinte arena locală la Jocurile Olimpice de vară din 2016, de la Rio de Janeiro, Lucian Dan a rămas însă ferm în crezul său că ”navomodelismul n-a fost tratat deloc cum se cuvine de către directorul clubului”.

Ca un păs în plus, navomodelistul s-a arătat neplăcut surprins că CSM Timișoara n-a răspuns diligențelor inițiate de Ministerul de Externe pe adresa Ministerului Tineretului și Sportului pentru a înștiința cluburile de resort în privința nominalizării sportivilor legitimați care la ora actuală se regăsesc în afara granițelor țării, caz al fiicei sale Cristina, vicecampioană mondială de seniori și ocupantă a locului III la același nivel în 2014, angajată pe poziție managerială în capitala Regatului Unit.

În pofida vorbelor cu iz de a se spăla pe mâini din partea MTS, ”rezolvarea animozităților pe plan intern” pare departe de o strângere împăciuitoare de mână, un semnal de alarmă pentru tânărul diriguitor Lucian Reclaru putând fi oferit de faptul fără tăgadă că nu doar sufletiști cu anii din navomodelism sau tir sunt supărați foc pe conducerea grupării ancorată în incinta LPS Banatul, dar și din cel puțin încă o secție a clubului…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Navomodelism și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− patru = 4

 


Ultimele articole din categoria Navomodelism: