FOTO&VIDEO. Timișoreanul Ionuț Riteș, primul român în zbor deasupra Piramidelor egiptene

Unde s-a mai înălțat Ionuț Riteș? Ce zări a mai survolat din zbor? Deșertice, ultimă ”aventură” la ceas de vară a reputatului timișorean ”Cu capul în nori”, conform titlului uneia dintre scrierile sale. Maestru al Sportului în aeronautică și antrenor al secției de Motoparapantă a CSU Universitatea de Vest Timișoara, la activ cu peste 2.300 de lansări cu parașuta și de 12 ori campion național, pe locurile 5-9 la Campionatul Mondial de parașutism și multiplu recordman mondial la parașutism și paramotor, Ionuț Riteș și-a înscris la activ efectuarea unor zboruri deasupra Platoului Giza din Egipt, în proximitatea Piramidelor, devenind astfel primul român participant la un asemenea eveniment aeronautic. 

Timișoreanul Ionuț Riteș nu se dezminte, lansându-se din nou pe aripile unei inedite provocări, nimic nou pentru cel intrat anii trecuți în Cartea Recordurilor grație stabilirii în martie 2016 a unei performanțe mondiale la paramotor în Mina Unirea din stațiunea Slănic Prahova, un „Zbor în adâncuri” în tandem cu pilotul Adrian Buzan. Din adâncurile Carpaților, peste deșertul african, într-un loc simbolic de pe mapamond și al istoriei omenirii, evenimentul aeronautic Fly over the Pyramids fiind organizat de către Sky One Air Sports din Egipt și necesitând aprobări guvernamentale, după cum semnalează recordul. ro.

Absolvent al IEFS și profesor de parașutism – de fapt singurul profesor din România cu asemenea specializare, lector universitar asociat la Universitatea de Vest din Timișoara,  Ionuț Riteș a devenit astfel primul român care a zburat deasupra Platoului Piramidelor din Egipt, autorul performanței admițând încă din capul locului că ”Zborul nu a fost unul ca oricare altul”, după cum a consemnat csu-uvt.ro sub titlul ”Zbor peste piramide!”

Ionuț Riteș a explicat pentru csu-uvt.ro că ”Dacă în România ești obișnuit cu mult verde sub tine, acolo culoarea desertului iti taie respirația. Zborul la rasul solului pe deasupra micilor dune de nisip m-a transpus brusc în imaginile din filmul science fiction Dune regizat de David Lynch, ocazie cu care afli din prima clipă dacă iubești sau nu deșertul. Am simțit o atracție de nedescris pentru întinderea pustie, un loc perfect pentru întâlnirea cu tine însăți, cu toate fobiile și temerile, dar și cu visele și năzuințele tale. Izbit de imensitatea acestor necropole am înțeles cât accent puneau vechii egipteni pe viața de după moarte, am realizat efortul imens depus de zeci de mii de oameni care au contribuit la aceste construcții, și care, probabil, în toată viața lor, au făcut doar acest lucru. Pe lângă toate aceste lucruri care îmi treceau prin minte, a trebuit o atenție sporita condițiilor meteo (vântul bătea cu între 4 și 7 m/s, ceea ce e la limita superioară pentru paramotor), la turbulentele generate de piramide în calea vântului, la degajarile termice generate de încălzirea Platoului Giza, la micile tornade de nisip și la restul piloților din jur. A fost o experiență incredibila, o acțiune teribilă care se încadrează perfect la ceea ce numim: O dată-n viața. Sentimentele legate de zboruri sunt încă amestecate, dar va veni și vremea decantării lor.” Despre reușita timișoreanului a consemnat și angajatorulmeu.ro, aici.

Și oare încotro își va mai îndrepta Ionuț Riteș ”aripile”?

Fotografiile 

Video

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Paraşutism și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× trei = 3

 


Ultimele articole din categoria Paraşutism: