Gallovits Gyula: ”Cu finanțarea sunt probleme de sistem dar mergem înainte!” Carmen Dumitrescu, spre Campionatul European de juniori și seniori la pentatlon modern

A cochetat cu antrenoratul încă din anul 1975 iar în ultimele două decenii s-a confundat cu neîntrerupta îndrumare a tinerilor timișoreni în pentatlonul modern, ”un sport devenit de gladiatori”, după cum îl definește. Cu profesorul Gallovits Gyula, tată al tenismanelor Edina Claudia și Alida și care în 9 martie a împlinit 60 de ani, despre provocările din pentatlon și pregătirea lui Carmen Dumitrescu pentru apropiatele întreceri ale Campionatului European de juniori și seniori, dar și despre subite reduceri de fonduri dinspre mai multe surse bugetare, la nivel local și ministerial, identificând o deficiență sistemică.

La Călugăreni, antrenorul Cosmescu cu tineri de 22-23 de ani: Otto Wermescher, Cezar Răducanu, Gyula Gallovits, Eugen Pop

Ca sportiv, la Călugăreni, tineri de 22-23 de ani sub îndrumarea antrenorului Cosmescu: Otto Wermescher, Cezar Răducanu, Gyula Gallovits (al doilea din dreapta), Eugen Pop

 

Gallovits Gyula, urcat marți pe podiumul festivității ”Gala Sportului Timișorean” – 2015, a remarcat încă din capul locului în privința asiduei activități pe care o coordonează în pentatlon la secția liceului ”Banatul” că ”trebuie să fiu mai mult și mai întâi manager, iar abia apoi antrenor, atâtea aspecte organizatorice sunt mereu de pus la punct. Într-adevăr, LPS Banatul ne-a ajutat mereu cât de mult a putut însă și liceului i s-a micșorat bugetul. Chiar și așa, n-avem altă variantă și nu ne dorim decât să mergem mai departe…”

Pe lângă recentele vești nu prea încurajatoare pe început de an dinspre Ministerul Tineretului și Sportului, legate de comprimarea unor bugete pe 2016, altele și mai proaspete dinspre LPS Banatul, instituție finanțată de Consiliul Local dar și de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice, răzbătând săptămâna trecută din biroul direcțiunii, anunțată că nu mai pot fi alocate anumite fonduri pentru secții ale unor ramuri ale liceului precum cele de box, atletism, fotbal, handbal sau de pentatlon modern.

Ministerul Tineretului și Sportului a înjumătățit bugetul disciplinei cu probe multiple iar din senin, până în luna octombrie, pentatloniștii de la LPS Banatul știu că nu mai pot beneficia de finanțare pentru alinierea la competiții, găselnița care i-a împins într-o postură nefericită având de-a face cu faptul că secția ar fi pe calapodul unui club sportiv școlar ce se ocupă de selecția sportivilor, și nu de înalta performanță, ceea ce nu este însă cazul timișorenilor, printre foarte puținii din țară în această disciplină cu participări la Campionatul European, Mondial sau Cupa Mondială.

Cu alte cuvinte, pentatlonul de la clubul sportiv școlar de pe lângă LPS Banatul se ocupă într-adevăr cu selecția viitorilor pentatloniști dar se întrece pe sine prin a reuși totodată prezențe în competiții de anvergură internațională, ceea ce ar implica o mai mare susținere. Trăgând concluzia, Gallovits Gyula a identificat așadar ”o problemă de sistem”, amintind că secția activează cu două grupe de începători dar și una de avansați.

Chiar și așa, deviza profesorului de pentatlon modern este ”mergem înainte!”, încurajat fiind pe de altă parte, tot în acest început de an al numeroaselor schimbări, de învestirea începând din 1 martie a tânărului Bogdan Guță în calitate de secretar general al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, din partea căruia a recepționat încă din start o bună platformă de colaborare, materializată și printr-un prompt ajutor efectiv, la solicitare pe fondul unor deteriorări, constând în două spade și un pistol.

Odată amintite aceste accesorii, trebuie punctat, cu rol de îndreptar, că întrecerile de pentatlon modern, în funcţie de vârstă, se rezumă până la 14 ani la probele de înot şi alergare, după 15 ani la înot și probă combinată, şi anume 800 de metri alergare având de doborât 5 ţinte de 3 ori consecutiv, iar de la 16 ani chiar la 4 probe, inclusiv scrima. Ulterior, de la 19 ani, se adaugă și a cincea, călăria…

Într-o disciplină foarte complexă, și costurile sunt pe măsură, iar nivelul performanței este influențat direct de condițiile de pregătire ale sportivilor și de alinierea lor la un număr cât mai consistent de întreceri relevante, cu caracter internațional. Pe această temă, Gallovits a explicat că ”pentatlonul modern n-a reușit să se apropie de calificare deși este un an olimpic, și în lipsa competițiilor internaționale unde poți să îți testezi nivelul valoric. Până acum doi ani, timp de 3 sezoane, Federația Română de Natație și Pentatlon Modern nu ne-a trimis la întreceri și aceste absențe se resimt…”

Și de dată recentă, participări de exemplu la Cupa Mondială, la Budapesta, organizată pe teren acoperit în ianuarie 2016, sau la Roma, la sfârșitul lunii martie, au ieșit în cele din urmă din schemă datorită nealocării fondurilor necesare, cum se prefigurează a fi situația și în cazul competiției de la Kecskemet, de astă dată deviza lui Gallovits Gyula fiind aceeași, ”dar noi nu renunțăm, găsim fondurile pentru a ne alinia la start”.

Carmen Dumitrescu

Carmen Dumitrescu

 

Profesorul Gallovits explică necesitatea participării la unele concursuri peste hotare prin faptul că ”altfel s-ar pleca la Campionatul European fără vreun concurs de pregătire…”

Protagonistă la Campionatul European de junioare va fi aceeași Carmen Dumitrescu, vârf de lance în pentatlonul modern local și nu numai, care în 24 august va împlini 21 de ani, studentă fiind în anul II la Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Universitatea de Vest din Timișoara. Dumitrescu a fost principala exponentă a pentatlonului la ”Gala Sportului Timișorean” – 2015, având la activ pe anul trecut un loc 9 la Cupa Mondială de seniori și poziția a 12-a la Campionatul European de juniori, dar și medalia de aur la Campionatul Național juvenil, în întrecerile FRNPM.

Ar avea așadar cine să-i calce pe urme, Gallovits Gyula fiind medaliat ca sportiv cu bronz în 1978 în Cupa Campionilor Europeni de pentatlon la nivel de seniori, într-o acerbă întrecere la Bucureşti cu competitivii sovietici şi maghiari, după ce cu un an înainte, la Lvov, în U.R.S.S., încheia pe 4 ca junior, totul începînd de la prima sa legitimare în îndepărtatul 1965, cu titluri naţionale juvenile de înot pentru Oradea, de unde continua la Timişoara în perioada 1974-1992.

Carmen Dumitrescu

Carmen Dumitrescu

 

Țintele campioanei sunt, pe anul în curs, alinierea la Campionatul European de junioare din Polonia, începând din 6 iunie, pentatlonul modern permițând participarea sportivilor până inclusiv la 21 de ani, dar și la Campionatul European de senioare de la Sofia, între 4 și 8 iulie.

Absolut necesar, Carmen Dumitrescu a participat în week-end la un bun concurs de testare și verificare în Elveția, cel de la Berna fiind recunoscut ca dificil, cu o primă probă de înot, urmată de cea de călărie, în manejul principal al capitalei Țării Cantoanelor. ”Erau cai bunicei, necesitând o mare știință în călărie. Și parcursul era de 12 obstacole cu două combinații, la înălțimea de 1,15-1,20 metri, necesitând o știință de călărie de înalt nivel. N-a sărit tocmai la ultimul obstacol…”

Semnele au fost mult mai bune în bazin, Dumitrescu stabilind un nou record personal, îmbunătățit cu două secunde, în proba de 200 de metri liber, ceea ce l-a determinat pe antrenor să se arate încrezător. ”Este un rezultat care promite, un timp neașteptat de bun, ce oferă speranțe că poate progresa. Cu atât mai mult cu cât revine după o accidentare, căci anul trecut și-a luxat cotul iar refacerea a durat cam 6 luni de zile”.

Carmen Dumitrescu își testa mai întâi forțele în luna februarie, cu un 2,32 la Székesfehérvár. ”A parcurs foarte bine antrenamentele, s-a aplicat metodologia corespunzătoare”, iar revenirea poate conduce la și mai bune rezultate. Pregătirea în sine constă în 3 antrenamente de călărie pe săptămână, 4 de înot, 4 de alergare, 4 combinate și 4 de scrimă, cel de tir fiind completat cu alergarea, ceea ce duce la un total de 18-20 de sesiuni pe săptămână, practic zilnic câte ceva, în locații precum Arena AquaSport dar și Bazinul ”Bega” din Circumvalațiunii, Manejul Romsilva de pe Calea Lugojului, cât și la LPS Banatul, scrima combinată cu alergarea, iar și mai multe alergări la Pădurea Verde, ”Dan Păltinișanu” și pe pista ”Științei”.

Dacă în cazul vârfurilor apar greutățile alinierii la întreceri internaționale, în ceea ce privește baza selecție problema e ceva mai spinoasă: ”Copiii nu mai vor să facă performanță, cum că ar fi e obositor. Nu se mai dăruiesc pentru greu, ci apar o dată, de două ori pe săptămână la ceva înot, dar și atunci se prezintă parcă deja obosiți de atâtea alte ore, cursuri și activități. Cred că-s mai mult pe drumuri, de la una la alta. De fapt, părinții sunt cei care nu mai vor să facă performanța, și foarte rar își mai sacrifică copiii pentru sportul de performanță…” Cu un regret, Gallovits pomenește de renunțarea din partea adolescentului Vlad Mîșcoi, în acest deceniu și Campion Național al Ungariei, care în 2015 a cucerit medalii de aur respectiv argint la Campionatul Național de juniori la biatlon respectiv triatlon. Însă i s-a găsit prompt o înlocuitoare, Lilla Stan, locul 2 în 2015 la Campionatul Național de biatlon până la 12 ani.

Cât despre găsirea de alți înlocuitori prin noi tinere talente, ”pentru mulți totul se rezumă la selecția la înot. Mai vin la Campionatul Național de biatlon dar de regulă se cam pierd copiii…”

Gallovits Gyula a oferit-o în schimb ca bun exemplu pe Larisa Șucan, în 2015 campioană națională de juniori în 5 probe dar totodată și vicecampioană a țării, căreia i-au prins bine anii în sportul juvenil timișorean, fiica profesorului Tiberiu Șucan, de la CSȘ1, practicând actualmente cu succes înot și polo pe apă în cadrul cursurilor la instituția de învățământ superior din Albion, pe care le urmează.

În căutarea de noi sportivi pentru biatlon și pentatlon, Gallovits Gyula s-a reorientat și spre gruparea de natație CS Aquasport, stabilind din acest an o colaborare cu profesorul Sabin Avram, pentru îndrumarea unor copii și juniori înotători și spre disciplina cu mai multe ramuri.

”Avem în total peste 20 de sportivi legitimați dar nu toți participă la Campionatul Național. La biatlon pot concura de la 8 ani iar pe la 12 ajungi să vezi care sunt cei mai capabili pentru viitor. Dar mai apar totuși și noi copii talentați, de exemplu o fată, Lilla, a început abia de o lună la tir și a reușit deja 5 din 5 ochite, deși cu mâna încă tremurând…”, a mai specificat Gallovits Gyula.

La celălalt pol al pentatlonului modern local, mai restrânsa activitate de la CS Universitar Politehnica, cu o mențiune la ”Gala Sportului Timișorean” – 2015 pentru David Cristian Horvath, fost elev al lui Gallovits, actualmente îndrumat în alb-violet de profesorul Cosmescu, și care anul trecut s-a clasat la Campionatul European de juniori pe locul 11, la Campionatul Național de seniori obținând medalia de bronz iar la cel de juniori, cea de argint.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Pentatlon și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Pentatlon: