Lilla-Aliz Stan (”Banatul”), locul 6 din 39 în etapa I a Campionatului Național U15 al Ungariei

La sfârșitul săptămânii trecute, conform calendarului competițional al Federației Române de Natație și Pentatlon Modern, ar fi trebuit să aibă loc în pentatlonul intern o etapă a Campionatului Național de seniori, juniori și tineret A, cu 4 probe, respectiv B – triatlon și C+D+E, de biatlon, reuniune care însă s-a amânat, ceea ce nu înseamnă că sportivii au și rămas pe margine.

14079589_136141150169097_1977161364967832409_n

De exemplu, timișoreanca Lilla-Aliz Stan, care va împlini 14 ani în data de 15 septembrie, s-a aliniat la startul etapei inaugurale din noul sezon al Campionatului Național al Ungariei la pentatlon modern, în cadrul categoriei de vârstă sub 15 ani.

Într-adevăr, în weekend ar fi trebuit să se concureze în pentatlonul românesc, însă, invocându-se un anumit motiv, etapa la nivel național nu s-a mai desfășurat, având de fapt de-a face cu prezența potențialilor concurenți din întrecerile de biatlon și triatlon la competiția Campionatului Național de înot în bazin acoperit de 50 de metri, rezervată seniorilor, tineretului și juniorilor, sub egida aceleiași Federații Române de Natație și Pentatlon Modern.

De fapt în lipsă de concurenți și cu toată atenția la nivel federal concentrată spre amplul concurs de natație ce a durat 5 zile la Bacău, FRNPM a tras momentan deoparte întrecerea pentatlonului modern, cea de-a doua etapă fiind anunțată acum pentru 13-14 mai. Ca pretext, s-a invocat de către secretarul federal faptul că gruparea CS Olimpia nu și-ar fi achitat dările către forul de profil iar în această situație sportivilor nu li s-ar fi permis să concureze în competiția pentatloniștilor.

O timișoreancă a concurat însă în weekend, cu bune rezultate, Lilla-Aliz Stan participând sâmbătă la Székesfehérvár la etapa inaugurală a Naționalului de profil din țara vecină, desfășurat sub egida Federației Ungariei de Pentatlon Modern, for de sine stătător în cazul maghiarilor și separat de cel al natației, spre deosebire de sportul românesc.

Stan, promițătoare încă din urmă cu două sezoane, când se clasa de exemplu pe locul 2 la Campionatul Național de biatlon până la 12 ani, a reușit în Ungaria o clasare pe care dacă și-o va menține și în rundele viitoare ale competiției, va putea concura în turneul final, de la încheierea sezonului.

Întrecerea constă în proba de înot pe distanța de 200 de metri, cea de tir cu 15 trageri în sistem laser, respectiv cea de atletism, alergare pe 1.600 de metri. Caracteristicile probelor, ca distanțe și număr de trageri, precum și combinația lor, au fost decise în urma încercărilor și cercetărilor de profil, având în vedere scopul pregătirii tirului de precizie, executat cu trageri în cadrul a 15 secunde.

Etapa secundă a competiției maghiare este programată peste 4 săptămâni, iar la încheierea celor 5 etape de acest gen primii 12 clasați vor pătrunde în faza finală. Timișoreanca Stan a fost singura concurentă de peste hotare întrecându-se în categoria U15 cu pentatloniștii autohtoni însă este în plan atragerea participării și altor sportivi din țări învecinate, în condițiile în care, ca bază materială și dezvoltare Ungaria se situează în această ramură printre cele mai puternice din zonă, în urma Rusiei și Poloniei. Competiția din weekend s-a derulat pe mai multe categorii de vârstă, de la sub 10 ani la Masters, cu participări între 30 și 60 de concurenți pe fiecare grupă de concurs. Timișorenii au chiar tradiție în acest deceniu în ceea ce privește participările în întrecerile naționale din Ungaria, bunăoară juniorul Vlad Mîșcoi, între timp retras din activitatea competițională ca multiplu medaliat pe plan intern în biatlon și triatlon, devenind chiar campion național al țării vecine.

În focurile noului sezon vor intra pentru pentatloniștii secției de la ”Banatul”, tot sub îndrumarea profesorului Gallovits Gyula, tată al tenismanelor Edina Claudia și Alida și care în 9 martie a împlinit 61 de ani, atât fratele lui Lilla-Aliz, Cristian Stan, cât și Timea Mag, în vreme ce vârful de lance al pentatlonului local, Carmen Dumitrescu, în vârstă de 21 de ani și studentă la Facultatea de Educație Fizică și Sport de la Universitatea de Vest, a luat un respiro concentrându-și momentan atenția pe alte priorități, dar vizând reînnodarea reușitelor ce-i atrăgeau bune clasări inclusiv la nivel internațional, în concursuri de Cupa Mondială sau Campionatul European.

Acest articol a fost publicat în Pentatlon și etichetat cu , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Pentatlon: