Sportul a însemnat dintotdeauna competitivitate, iar în ultimele decenii partea de entertainment a jucat și ea un rol important. Cele două elemente cheie sunt întrunite și în poker, un joc de cărți despre care se vorbește tot mai des în ultima perioadă că ar putea fi inclus ca o disciplină sportivă la Jocurile Olimpice.
La fiecare ediție a Jocurilor Olimpice apar noi discipline sportive acceptate de Comitetul Olimpic Internațional (CIO). Sporturi mai mult sau mai puțin populare își fac prezența pe lista disciplinelor acceptate, astfel că nu este întâmplător că se discută și că pokerul ar putea căpăta acest statut, din moment ce este răspândit la nivel global, iar apariția versiunii Texas Hold’em l-a transformat într-un joc în care abilitățile contează foarte mult.
În plus, numărul celor care joacă poker pe Internet, în cluburi și cazinouri este mare dar și bine proporționat. Pentru ca un sport să fie acceptat la Jocurile Olimpice trebuie să fie popular în mai multe zone ale globului, iar în cazul pokerului acest lucru se întâmplă deja. Este jucat la scară largă în Europa, SUA, Asia, ba chiar și în Africa, unde au fost organizate câteva ediții ale WSOP.
De ce poate fi considerat pokerul un sport?
Rutina unui sportiv este similară cu cea a unui jucător de poker. Un sportiv profesionist se antrenează, își studiază adversarii, iar când vine ora partidei încearcă să dea tot ce are mai bun pentru a ieși învingător. Acest lucru se întâmplă și în cazul jucătorilor profesioniști de poker. Cei mai buni fac sesiuni de coaching, mulți au și antrenori mentali, merg la psiholog și încearcă să exploateze și această latură. În plus, când joacă la turnee live, încearcă să își dea seama dinainte care sunt cei mai buni jucători pentru a-i studia. Iar studiul nu se oprește nici pe durata partidei deoarece fiecare mișcare este analizată, în speranța găsirii unor tipare.
În plus, este un fenomen mondial. Cele mai importante competiții din fiecare sport sunt televizate deoarece suscită interesul oamenilor. Același lucru se întâmplă și în cazul pokerului. Cele mai bune turnee din lume sunt televizate în numeroase țări, iar în unele dintre ele au loc chiar show-uri cu vedete locale. Acest concept a fost început în SUA și Marea Britanie, dar ulterior a fost implementat și în alte țări, inclusiv în România, având în vedere pasiunea pe care multe celebrități o au pentru jocul de poker.
Contează norocul în poker?
Pokerul este încadrat la categoria jocuri de noroc, dar chiar contează norocul atât de mult în joc? În versiunile de început din istoria pokerului, cu siguranță răspunsul ar fi fost afirmativ. Însă în special la Texas Hold’em, cea mai populară versiune a jocului de poker, acest lucru nu mai este valabil dacă ne raportăm la termen lung. Sigur, într-o partidă un jucător poate avea noroc să aibă câteva mâini bune și să ajungă mai departe, dar privind imaginea de ansamblu o să vedem că cei buni ies întotdeauna printre învingători, iar surprizele majore sunt foarte rare.
Dacă norocul ar fi contat atât de mult în poker, nu am fi avut situații în care un jucător să ajungă de atât de multe ori la mesele finale ale unor turnee. Norocul nu poate fi de partea lui de atât de multe ori, în timp ce pe ceilalți să îi ocolească. În realitate, pokerul este un joc de abilități, în care antrenamentul, skill-urile și capacitatea de a-ți stăpâni emoțiile contează foarte mult. Exact ca într-un oricare alt sport, indiferent că vorbim despre fotbal, tenis sau baschet.
Ce paşi au fost făcuţi pentru ca pokerul să devină sport olimpic
Pokerul este deja considerat un sport al minții încă din 2010, de către International Mind Sports Association, după congresul organizat la Dubai. Astfel, face parte din aceeași categorie cu șah, GO sau Bridge. În plus, în 2017, Asociația Globală a Federațiilor Sportive Internaționale a recunoscut Federația Internațională de Match Poker, trecând-o pe lista de „observatori”. Acest lucru înseamnă că o versiune a jocului de poker a fost validată ca un sport.
Urmează însă pașii finali pentru ca pokerul să devină sport olimpic. Conform criteriilor, un sport are nevoie de istorie și tradiție, universalitate și popularitate și să aibă o federație internațională care guvernează sportul.