TOP 3 cele mai vechi jocuri de noroc din toată lumea

Jocurile de noroc au fost inventate, cel mai probabil, la puțin timp după apariția omenirii, fiind foarte greu să fie stabilită o dată sau un loc în care ele au luat naștere. Formele fiecăruia în parte au evoluat de-a lungul anilor, dezvoltarea lor făcându-se de cele mai multe ori independent, în mai multe colțuri ale lumii, în mai multe culturi. Chiar dacă astăzi ne putem bucura online de nenumărate jocuri și versiuni, există unele care au o istorie bogată și care au putut capătă o poveste, pe baza unor date istorice.

Iată care sunt unele dintre cele mai vechi și interesante jocuri de noroc din toată lumea.

1. Loteriile

Primele dovezi istorice ale loteriilor datează din Dinastia Han, în perioada 205-187 Înainte de Cristos. Conform miturilor și presupunerilor făcute ulterior, se consideră că acest joc de gambling a contribuit din punct de vedere financiar la mai multe proiecte de stat, precum la construirea Marelui Zid Chinezesc.

În zona europeană, primele dovezi istorice sunt din perioada Imperiului Roman, având cu totul alt scop, de pur divertisment. Din aproximativ aceeași perioadă datează și primele bilete vândute pentru loteriile organizate de împăratul Caesar Augustus. Deși distracția prima în Europa când era vorba de astfel de jocuri de noroc, se presupune că cel puțin o parte din fondurile cumulate din vânzarea de tichete a fost folosită pentru reparațiile Romei, iar câștigătorii primeau diverse premii sub forma unor obiecte.

De atunci și până în ziua de astăzi jocurile de noroc s-au schimbat destul de mult, apărând nu doar mai multe categorii, ci și mai multe modalități prin care ele sunt practicate. În România, loteria de stat a fost înființată oficial pe 14 septembrie 1906, dar odată cu trecerea anilor, loteriile au fost incluse și în ofertele online ale caselor de pariuri și ale cazinourilor.

Accesul rapid și ușor la opțiunile de pariere a dus treptat și la diversificarea portofoliilor operatorilor virtuali. Astfel, cu doar câteva click-uri poți plasa un bilet la loterii internaționale precum loto Ungaria Putto, loto Cehia sau Grecia Kino, Win for Life, Multi Polonia și nu numai. Multe dintre acestea sunt disponibile inclusiv de pe dispozitive mobile, în funcție de operatorul la care vrei să depui un tichet.

2. Pokerul

Unul dintre cele mai vechi jocuri de noroc din istorie este Pokerul. El datează încă din Antichitate și nu are o țară de origine sau o perioadă anume, având influențe din mai multe culturi. Regulamentul său s-a schimbat de-a lungul timpului, în momentul de față acesta implicând un set de cărți, un anumit număr de cărți împărțite fiecărui jucător, numărul de cărți de pe masă, care sunt cu față în sus sau în jos; toate aceste elemente diferă de la versiune la versiune. Există doar câteva elemente comune, precum faptul că un meci poate să includă una sau mai multe mâini (ture) și că, pe lângă noroc, participanții își pot crește șansele de câștig dacă reușesc să aibă control asupra sinelui și asupra celor din jur.

Succesul în jocul de Poker depinde foarte mult de atitudinea pe care o are gamblerul și de capacitatea sa de a-și stăpâni emoțiile și reacțiile, dar și de experiența sa de a știi cum să îi citească pe cei de la masă. De asemenea, nu trebuie neglijat instinctul, care este foarte important când ai de luat decizii importante precum dacă să plusezi sau să ieși din partida de joc.

3. Șahul

Deși au existat dezbateri nenumărate asupra statutului pe care îl are șahul în lumea jocurilor de noroc, a fost stabilit că el este un sport mintal. Chiar dacă nu există o anume dată la care el a apărut, există dovezi istorice conform cărora șahul vestic / internațional, era practicat în India secolului al VI-lea, spre deosebire de alte versiuni care au apărut cu mult înainte. Acest boardgame a avut parte de câteva modificări de-a lungul timpului, forma sa actuală fiind definitivată în a doua jumătate a secolului al XV-lea.

În ziua de astăzi, șahul nu mai este un simplu joc, ci el reprezintă un centru de interes care include cluburi, campionate și turnee mondiale. Conexiunile pe care le are în alte domenii nu se pot neglija, în mod special dacă vrei să practici și tu această “artă” matematică de ordin mintal.

Jocurile de noroc și impactul asupra istoriei

Chiar dacă în ziua de astăzi gamblingul încă reprezintă în unele părți ale lumii un subiect tabu, chiar dacă jocurile de noroc nu sunt legale în toate țările, unele datează chiar dinaintea erei noastre. Conotațiile negative pe care le-au căpătat sunt bazate pe jucători-excepție, care s-au lăsat pradă emoțiilor și impulsurilor, transformând această activitate într-un viciu.

Dacă vrei să te bucuri la maxim de frumusețea și beneficiile gamblingului, joacă responsabil, controlează-ți investițiile și stăpânește-ți dorința de a continua chiar și când șansele de câștig sunt la minim. Unele limite este bine să fie respectate, mai ales când depășirea lor îți poate afecta viața de zi cu zi și bunăstarea.

 

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Poker și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


2 × = paisprezece

 


Ultimele articole din categoria Poker: