Conform tradiției, luna decembrie aduce ”Cupa Timișoara International – Bench Press Challenge”, ajunsă în 2019 la cea de-a IX-a ediție, o întrecere de powerlifting pusă în scenă de Sorin Cazacu, multiplul medaliat național, european și mondial în powerlifting, sportiv dar totodată antrenor, președinte de club și organizator de competiții prin CS Caza Powerlifting Timișoara, în plus încă de mare succes la vârsta sa, 47 de ani, și în concursuri ale Federației Române de Haltere. Prima sa dragoste… Satisfacții de ordin sportiv în discipline diferite și în 2019, dar și semnale de alarmă în privința inadecvatei sprijiniri a sportului.
Sâmbătă, 14 decembrie, va avea loc ediția din acest an a competiției de powerlifting ”Cupa Timișoara International – Bench Press Challenge”, cu participarea unor sportivi din 8 țări, și anume Africa de Sud, Bulgaria, Croația, Serbia, Slovacia, Ucraina, Ungaria și România. ”Anul trecut au concurat 80 de sportivi, de această dată își anunță prezența mult mai mulți. Vin mai mulți slovaci, sârbi, bulgari, și mă aștept la o mai numeroasă participare și de la noi din țară, începe să le placă, dat fiind că și este cea mai tare din România”, a semnalat Sorin Cazacu referitor la întrecerea de săptămâna viitoare, după programul 9:30 – 11 cântarul oficial, iar de la ora 12 concursul pe categoriile juniori, seniori și masters, din incinta SmartFit Studio din Calea Buziașului 11 și organizat în colaborare cu SmartFit Studio și Mens Mentis.
”Am avut încă un an bun, se pare că în ultimii ani am avut numai sezoane bune, iar ținând cont și de vârsta pe care o am, 47 de ani, dar și de natura sporturilor pe care le practic, powerlifting și haltere, e vorba de mari performanțe. Pe plan național, campion al țării la powerlifting, dublu medaliat cu aur, o medalie de argint și una de bronz la Campionatul European, disputat la Sibiu, primul Campionat European de powerlifting ținut în România. În Africa de Sud, la Campionatul Mondial, o medalie de argint și una de bronz. Cireașa pe tort, în haltere, la Campionatul Național de luna trecută, campion al țării la stilul smuls și vicecampion la aruncat și la total, la Bascov. În primăvară obțineam locul 2 la Cupa României la haltere. Și anul acesta am concurat tot pentru AMEFA Arad, club la care sunt legitimat de mulți ani, și țin să-i mulțumesc antrenorului Gheorghe Biriș pentru încrederea acordată la vârsta pe care o am”, a spus timișoreanul Sorin Cazacu.
”Cu clubul Caza Powerlifting Timișoara am tins spre 50 de medalii în acest an, fiul meu, Alexandru, fiind medaliat cu bronz la Campionatul European de tineret, U23. Ulterior, s-a transferat la gruparea din Alba Iulia, clasându-se pe locul 5 la Campionatul Mondial U23, în Canada. Evident, din lipsă de fonduri în Timișoara a efectuat trecerea la C.S. Unirea Alba Iulia, și nu este exclus ca în viitorul apropiat să mă transfer și eu la un alt club de powerlifting din țară. Performanță fără finanțări nu se poate și nu știu ce se întâmplă la noi, în Timișoara, dar suferim la acest capitol. E de parcă nu se dorește performanța. Legea e prost făcută și nu exclud să închid clubul…” a mai semnalat Sorin Cazacu.
”A fost un an în care CS Caza Powerlifting a obținut un maxim de 122 de medalii, dar au fost și alte sezoane cu zeci și zeci de medalii, grupare campioană națională pe echipe masculine, vicecampioană la fete, și totuși, pentru niște chichițe, nu poți primi nici o finanțare… În situația aceasta, fără finanțări, nu cred că mai pot ține un club, și astfel se pierd grupări din lumea sportului. Lucrez pentru a mă putea întreține și să mențin clubul, să mă pot antrena, dar nu e tocmai în regulă ca de exemplu un oraș cu 80.000 de locuitori să poată finanța un club multi-secție, iar marea Timișoara, nu. Întotdeauna cei din Alba Iulia au fost mai bine finanțați în powerlifting decât noi în Timișoara și nu știu, trebuie întrebați primarii, de-aici, de acolo, ce se face bine acolo, ce se face rău aici. Dacă și-au permis să asigure prezența a 4 sportivi și un antrenor la <Mondialul> din Canada, cu o seamă de costuri, de exemplu taxa totală de înscriere de 450 de euro, cazare o săptămână, biletele de avion, și repet, e un club cu mai multe secții…”, a mai menționat sportivul și diriguitorul de la CS Caza Powerlifting Timișoara, totodată halterofil la AMEFA Arad.
”Și cum este oare posibil ceea ce s-a întâmplat anul acesta, să dai tu drumul la proiecte abia în septembrie, și numai pe o lună, noiembrie, când nu mai avem vreo competiție!? Și nu-i numai cazul nostru, își păun și alții mâinile în cap… Și dacă îmi oferă respectiva finanțare, pur și simplu n-am cum să o utilizez. Ce să fac cu ea după încheierea sezonului competițional. Să inventez un Campionat Național în noiembrie!? Anul competițional începe în concordanță cu cel calendaristic, din ianuarie, nu în mai, iunie sau – ce să mai zic!? – în noiembrie. Dau o sugestie, ca proiectele să fie depuse încă din noiembrie, în decembrie să fie publicate în Monitorul Oficial, iar în ianuarie să se aprobe. Noi vom avea anul viitor Campionate Naționale în martie și aprilie, în luna mai Europeanul de juniori, Campionatul European de seniori în iunie, în iulie Campionatul European masters, apoi și Mondialele în a doua jumătate din 2020, iar ei o lasă pe noiembrie. Cum să fie posibil așa ceva!? Dar prea puțin îi interesează cu adevărat sportul, poate doar la nivel declarativ, cu toate că ar trebui să fie prioritar, dacă iei în considerare procentajul în creștere al populației supraponderale și obeze”, a continuat Sorin Cazacu.
”Iar pe copii îi atragi greu spre sală, nu mai e ca pe vremea noastră. Există acum calculatoare, alte distracții, tot felul de tentații și jocuri, ori noi nu prea aveam altceva de făcut decât să ieșim la joacă sau să intrăm într-o sală de sport. Mai e și faptul că pe vremea aceea erau absolut normale selecțiile prin școli încă din clasa I. Aveam pe-atunci un grăsuț într-o școală, acum mai mult de jumătate sunt cu probleme de greutate, dar nu facem cu adevărat mai nimic să schimbăm lucrurile. Iar și legea e făcută prost, finanțările se dau cum se dau… La powerlifting, o componentă importantă e cea de Masters, și foarte bine, aducând argumente în acest sens, de ce este esențial să chemi la sală și un sportiv amator de peste 40 de ani, 50, 60… Văd că prieteni de vârsta mea se confruntă cu diverse probleme, inclusiv de exemplu cu alcoolismul, pe când, în contrast, din alte țări merg la Campionatul Mondial chiar și la peste 70 de ani. Avem și noi în club, profesor de peste 60 de ani, doamnă de peste 50, pur și simplu este un bine social, decât să fie consumați de către sistem bani de la fondul de sănătate pentru toți cei ajunși cu probleme medicale prin spitale. Este așadar foarte important să aduci și sportivi de vârsta a doua, a treia, pentru a avea un mod de viață sănătos, doar că la noi nu prea se pune preț pe categoria masters…” a mai remarcat Cazacu.
”Dau exemplu cu inspectorul de la DJST Timiș, Leca, spunând hop, stai, că mastersul e un hobby; e considerat hobby în România, o categorie de concurs nepremiată de MTS. Cadeți, juniori, masters, nu se premiază… Dar îi spun te invit la sală, să ridici mai mult ca mine, și-atunci să mai amintești de hobby. Ridic greutăți impresionante pentru vârsta mea la Campionatul Mondial de powerlifting, greutăți pe care nimeni din România, din ce sport vrea, nu poate să le ridice, și nu se apropie de primele 5-10 locuri la Mondial, sunt eventual tineri care ar putea. De aceea nici nu mă mai duc la Direcția Județeană de Sport și Tineret, căci de fiecare dată când te duci, dacă o faci la ora 9, nu e nimeni, iar la 9:30 nu-i mai găsești deja pe-acolo, gata plecați… Dar îi vezi în timpul programului făcându-și cumpărături la Kaufland sau predând lecții de înot în orele de serviciu. Și în așa fel pun problema în cazul de proiecte, programe și finanțări, de parcă n-ar fi o direcție în slujba sportului, ci de parcă ar da bani de la ei de-acasă. E convenabil să încasezi un salariu la o astfel de direcție, dar să te duci să lucrezi în altă parte în timpul serviciului…” a spus Sorin Cazacu.
”E incredibil să vezi cum se poate pune la o adică problema la DJST. Am avut anul trecut un proiect Centenar, și cât scandal am avut acolo pentru indemnizații, că de ce pun eu indemnizație. La care le-am semnalat că îmi permite legea, nu fac altceva. Am cheltuit și eu banii pe ce am mai putut, la cum se acordă finanțările în sportul local. La ce sunt puși ei acolo, să se ducă să-și facă cumpărături în timpul serviciului, sau să vină în întâmpinarea susținerii sportului!? Nu mai spun că ei n-anunță derularea unor proiecte și programe, ajungând să aflu de la Președintele Federației Române de Powerlifting, așa cum a aflat și soția de la o vecină care viziona pe micul ecran desfășurarea Galei Sportului 2018, mă tot chema moderatorul în față dar nu eram prezent, nu m-a înștiințat nimeni de la DJST…”, a mai evidențiat Sorin Cazacu.
Recapitulând pe scurt și în linii mari, timișoreanul Sorin Cazacu a obținut printre altele anul acesta o medalie de argint la împins din culcat și o medalie de bronz la îndreptări la Campionatul Mondial de Powerlifting Masters din Africa de Sud, în toamnă plusând și în haltere, campion național la smuls și vicecampion național la aruncat și total în cadrul Campionatului Național de Haltere pentru seniori de la Bascov (județul Argeș), în vreme ce fiul său Alexandru a devenit campion național U23 și de seniori în Campionatul Național de împins culcat de la Băile Felix.
Sponsori ai celei de-a IX-a ediții a Cupei Timișoara International, Viviani Cafe, Vitabolic, Hydrojet, Tabrizi, Sweet Lions Casa Dulce, Radu Uță, Remus Lupu, Emil Chițu, Sebastian Gavrilă, Giuliano De Sabata, Hotel Neon, Hotel Alexandra, Leo Secoșan.