7-0 la eseuri, Morrison unul. Cu 6 înlocuiri și 3 ”Lei” de la Timișoara Saracens în pachetul de înaintare, România face scorul World Rugby Nations Cup 2015

”Stejarii” României și Argentina Jaguars vor lupta duminică seară de la ora 20 pentru trofeul ediției din 2015 a World Rugby Nations Cup, la București, unde ambele echipe s-au impus clar miercuri și pentru a doua oară în 6 zile, în ciuda a numeroase modificări în XV-le de start, câte 3 la ”tricolori” atât pe înaintare cât și în liniile dinapoi, Popârlan, Burcea și Calafeteanu fiind înlocuiți față de primul 35-9 cu Spania, nu însă și Drenceanu, iar noua achiziție Andrei Rădoi precum și Morrison, autor la debut al celui de-al șaselea eseu al gazdelor, fiind testați într-un de succes 43-3 (17-3) cu Namibia.

Randall Anthony Morrison, sud-african de 31 de ani din linia a III-a, prim eseu pentru România

Randall Anthony Morrison, sud-african de 31 de ani din linia a III-a, prim eseu pentru România

 

 

Într-adevăr, nu mai puțin decât șase înlocuiri a efectuat Lynn Howells în XV-le României de la prima apariție, vineri, în ediția din 2015 a nou denumitei World Rugby Nations Cup, la cea de miercuri de la ora 20, într-un duel direct cu altă participantă la Cupa Mondială din toamnă, Namibia, iar alți 3 titulari menținuți în garnitura de start au jucat pe alte poziții, însă modificările n-au perturbat partitura ”Stejarilor”, ba din contră, amfitrionii marcând mai multe puncte și eseuri decât în precedenta apariție dar și primind mai puține, ceea ce a generat scorul record al actualului turneu, de departe cel mai clar dintre cele 4 meciuri: 43-3.

Totodată, a fost și cel mai categoric succes al României în dauna Namibiei, pe care o mai depășea de 3 ori din 4 întâlniri, de două ori inclusiv tot la București, în IRB Nations Cup, întrecând un 37-7 consemnat la prima lor încleștare, tocmai la Cupa Mondială, în urmă cu 3 ediții, în 2003. Efervescent, triumful ”Stejarilor” nu poate însă spune chiar totul, dat fiind că Namibia rămâne totuși cea mai slab clasată națiune în ierarhia IRB dintre grupările calificate la turneul final din Anglia, pe locul 22, față de poziția a 18-a, a României, însă maniera în care a fost conturat este salutară.

Învinsă vineri cu 30-10 (17-10) de Argentina Jaguars, Namibia a deschis scorul contra României, printr-o lovitură de pedeapsă în primele minute, însă cu acele puncte avea să și rămână, pe fondul unei ofensive dominații a gazdelor, care au reușit 3 eseuri în prima parte și chiar 4 la reluare, când, începând cu minutul 46, Lynn Howells a apelat și la 7 înlocuiri.

Taloneurul de 28 de ani Andrei Rădoi, recent adus de Timișoara Saracens RC UVT de la nou-promovata în eșalonul secund englez Ealing Trailfinders, unde ajungea în decembrie 2013 de la băimăreni, a jucat miercuri până la capăt pentru ”Stejarii” la care apare din 2008, iar Randall Morrison, titularizat contra Namibiei cu numărul 7, a celebrat debutul pentru România și cu un eseu în minutul 72, în urma unui mol de margine, continuând și el până la fluierul final.

Cel de-al treilea titular miercuri dintre rugbiștii celor din Ronaț, Marian Drenceanu, unul dintre cei 6 jucători care și-a păstrat și postul după apariția cu Spania, a fost în schimb înlocuit în minutul 62 cu colegul său de club Dorin Lazăr, dintre cei de la formația de pe Bega intrând puțin mai apoi și Valentin Calafeteanu, în minutul 67, în locul lui Surugiu.

Pe când scorul luase deja proporții, anunțate odată ce căpitanul Mihai Macovei a izbutit printr-un eseu primele puncte ale României, în minutul 11, gazdele marcând de fapt doar eseuri, de 7 ori, dintre care 4 transformate, primele două de către Dumbravă iar ultimele de către rezerva Vlaicu, intrat în ultimul sfert de oră.

Surugiu înscria în minutul 24 al doilea eseu al românilor, tot netransformat, iar Ioniță pe cel de-al treilea, în minutul 35, după o nouă sclipire a lui Cătălin Fercu, foarte influent din rolul său de fundaș: 17-3 la pauză.

Același Fercu avea să făurească și imediat după reluarea jocului cel de-al patrulea eseu, semnat de Botezatu, iar Macovei a pus în valoare în minutul 51 forța pachetului de înaintare, după care vioara întâi a trebuit să mai aștepte cel mai mult pentru a mai marca un eseu, până în minutul 72, autor Morrison, cu transformarea lui Vlaicu, jucător al Olimpiei CSM care l-a izbutit pe ultimul, în minutul 72, și transformându-l: 43-3.

România a început miercuri cu Mihăiță Lazăr, Rădoi, Ursache, Antonescu, Drenceanu, Lucaci, Morrison, Macovei – cpt., Surugiu, Dumbravă, Botezatu, Dascălu, Gal, Ioniță și Fercu, operând ulterior înlocuirile: Ursache cu Bădălicescu în minutul 46; Fercu cu Hihetah în 52; Mihăiță Lazăr cu Pristaviță-Mardare în 54; Drenceanu cu Dorin Lazăr în 62; Gal cu Vlaicu în 64; Lucaci cu Nistor în 66 și Surugiu cu Calafeteanu în 67.

În celălalt meci al zilei la București, Argentina Jaguars – Spania 15-6 (3-0), Carrio și Cuaranta izbutind eseurile sud-americanilor în minutele 42 și 48, pentru care Nacassian deschidea scorul din lovitură de pedeapsă și transforma a doua reușită.

Clubul Timișoara Saracens RC UVT va reapare în întreceri oficiale la finele săptămânii viitoare, acasă cu CSM Olimpia, în runda a III-a a Cupei Regelui, care coincide cu încheierea turului în triunghiular, până atunci, pe 20 iunie, bucureștenii jucând cu Dinamo.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ 3 = sase

 


Ultimele articole din categoria Rugby: