Sumare notiţe pe marginea activităţii juvenile a rugby-ului local la un final de săptămână în care semifinalele Cupei Mondiale din Franţa au acaparat toată atenţia, Noua Zeelandă semnând recordul calificării şi pentru a cincea oară în ultimul act, din totalul celor 10 ediţii ale competiţiei, pe când campioana în exerciţiu, Africa de Sud, îşi va apăra trofeul după ce a trecut la un punct de englezi.
În contrast, All Blacks a defilat cu 44-6 (20-6) prin 7 eseuri pe Saint-Denis împotriva Argentinei, astfel încât aproape că a doborât recordul de scor din semifinalele Cupei Mondiale, 49-6, pe care tocmai neo-zeelandezii îl stabileau încă de la prima ediţie, ce o şi găzduiau în 1987, atunci în dauna galezilor.
Deşi în august 2022 au repurtat un prim triumf pe tărâm neo-zeelandez, „Pumele” nu s-au ridicat acum la înălţimea momentului semifinalei mondiale, Will Jordan izbutind în schimb 3 eseuri pentru All Blacks, care revin după 8 ani în duelul cu trofeul pe masă, adjudecat în 2015 la Londra mulţumită unui 34-17 cu Australia.
Pe-atunci, doar a doua finală strict între naţionale din emisfera sudică, prima fiind adjudecată acasă în 1995 de către sud-africani, 15-12 tocmai cu neo-zeelandezii, finală ce se va reedita la sfârşitul acestei săptămâni pe Stade de France, după ce Springboks a trecut doar la limită în cealaltă semifinală de Anglia.
All Blacks – Springboks, reîntâlnirea reprezentativelor cu cele mai multe titluri mondiale, 3 fiecare, celelalte 3 fiind anjudecate de Australia – 2 şi Anglia, tocmai în Australia, în 2003. Atunci când „cangurii” galben-verzi nu şi-au putut păstra trofeul cucerit cu 4 ani înainte la Cardiff, 35-12 cu Australia. Ceea ce nu izbutea apoi nici Albionul, peste 4 ani, în 2007, 15-6 pentru Africa de Sud în finala de pe Saint-Denis.
Astfel încât doar All Blacks a semnat reuşită păstrării trofeului, în 2015, după ce în 2011 îl cucerea la limită pe teren propriu, 8-7 în ultimul act cu Franţa, pierzătoare cel mai adesea a finalei, de 3 ori, aidoma Angliei, pe când Australia a cedat de două ori în ultimul act iar Noua Zeelandă o dată, niciodată Africa de Sud, triumfătoare în semifinala cu un unic eseu, cel al lui Snyman, cu 16-15, de la 12-6 la pauză pentru britanici.
Iar de pe scena Cupei Mondiale, în bătătura locală a rugby-ului juvenil.
Rugbiştii juniori III de la CSŞ Bega-SCM Timisoara învingând cu 48-0 acasă în etapa a IV-a a Campionatului Naţional, Zona Transilvania, după ce cconducea la pauză cu 17-0 în faţa lui SCR Săcele – RC Cristian.
Andrei Bimbirică şi Vlad Stroia au înscris câte două eseuri pentru juniorii Timişoarei, iar Szasz David a izbutit un eseu şi 3 transformări. Darko Filipescu, Alexandru Marcu, Tudor Birău au pus câte un eseu, iar Mihail Răzvan şi-a trecut în cont o transformare.
„Obiectivul a fost atins, dacă ne referim la scorul final. Pentru mine personal, nu scorul este relevant ci jocul pe care trebuie să îl practicăm. Ce pregătim toată săptămâna la antrenamente, acest lucru îl doresc. Am avut aproape 20 de minute în care nu am marcat nici un punct, deși am fost în 22-ul advers tot timpul. De acest lucru nu sunt mulțumit. Au fost greseli copilărești, neprovocate de adversar. După minutul 20 am marcat primul eseu si inca două până la pauză. În repriza a doua, băieții au avut altă atitudine și au jucat până la finalul partidei ceea ce ne-am propus. Felicitări adversarului de astăzi şi felicitări copiilor!”, a adresat Marian Marin, antrenor la SCM Timişoara.
Care e situat pe locul al doilea în serie – cu 3 victorii şi o înfrângere, după CSŞ 2 Baia Mare, locul fiind calificant la turneul final, în condiţiile în care primele trei clasate merg la faza pe ţară.
Tot duminică, juniorii II de la SCM Timişoara au cedat cu 62-7 (19-7) pe terenul formaţiei CSŞ 2 Baia Mare, în etapa a doua, punctele învinşilor fiind înscrise de Vlad Ciurciun, eseu şi transformare.
Duminică, 29 octombrie, grupele de juniori ale celor din Ronaţ joacă în ultima etapă din turul Campionatului Naţional – regiunea Transilvania. Ambele meciuri vor fi acasă, împotriva celor de la Rugby Club Junior Cluj-Napoca. Juniorii II joacă pe „Gheorghe Răşcanu” de la ora 11, iar juniorii III de la ora 13.
Formaţiile juvenile ale clubului de pe Bega sunt pregătite de antrenorii Marian Marin şi Cătălin Vlădeanu.