Alt sistem, turnee regionale, cu al doilea pe Bega: 3 meciuri pe zi. Obositor!

În week-end, seniorii la Braşov iar juniorii în judeţul Cluj… Cu ochii pe micul ecran, la desfăşurările de forţe în România – Georgia, iar în pauză completând un tabel cu juniorii legitimaţi la club, fostul rugbyst al Universităţii Timişoara, actual antrenor în cadrul pepinierei juvenile a prim-divizionarei din Superliga, profesorul Marin Marian, anticipează la rândul său debutul juniorilor în noul sezon competiţional, ce va avea loc în 1 şi 2 octombrie, la Cluj Napoca şi Câmpia Turzii.

Marin Marian, antrenor principal al juniorilor RCM Timişoara, rol în care e secondat de Paul Borzaş, încă jucător activ

Noutăţile majore ar fi două. Prima, sistemul competiţional, în care s-a renunţat din motive financiare la meciurile tur-retur, în sistem campionat, preferându-se aceste turnee regionale, în cazul nostru al zonei de vest a ţării. „Problema este că intervine o condensare a meciurilor, având de jucat trei în aceeaşi zi, durata fiecărei părţi dintr-o partidă fiind de 15 minute. Va interveni oboseala…”, explică antrenorul Marian.

A doua, găzduirea de către Timişoara a rundei secunde a turneelor regionale, de la finele lunii octombrie, pe 29-30, preluând organizarea întrecerii de la băimăreni, aflaţi în plin proces de renovare, după ce iniţial fusese stabilit ca oraşul de pe Bega să-şi primească oaspeţii abia cu ocazia etapei a treia.

„Avem o echipă bunicică şi sperăm să ne impunem în faza zonală, pentru a accede pentru al doilea an la rând la turneul final. Sportivii sunt deja mai mari iar în proporţie de 90% au rămas aceiaşi în lot”, îşi pune speranţele Marin Marian în grupa sub 17 ani a RCM Timişoara, care, laolaltă cu grupa „mezină”, de juniori sub 16 ani, creşte circa 50 de potenţiali rugbyşti. Antrenorul centrului de copii şi juniori al clubului din Superliga a mai amintit că sunt legitimaţi copii şi la grupele mici de vârstă, 12 respectiv 14 ani, însă în cazul lor nu există altceva la nivel competiţional decât un „mare turneu pe an”, după cum a precizat tot Marian.

Aspect care confirmă ipoteza cu necesitatea unor mult mai mari investiţii în bazele rugbyului, mai ales gândindu-ne la cele punctate şi de alţi componenţi ai clubului, de exemplu David Palu, destăinuindu-se că la vârsta de 6 ani practica deja sportul cu balonul oval în varianta Rugby League, în îndepărtata Noua Zeelandă, ori preşedintele executiv Dan Borzaş, care, tot într-o discuţie despre schimburile de mâine, nu exagera spunând că în naţiuni-bastion ale acestei discipline sportive copiii sunt înscrişi la… grădiniţe de rugby încă înainte de a vedea lumina zilei.

Cum ţi-i creşti, aşa îi ai… Iar FRR a demonstrat cam ce rod culege după însămânţare, „Stejarii” capitulând miercuri în unicul lor test-barometru real la Cupa Mondială: 9-25 cu Georgia lui Richie Dixon. Cât despre restul eşecurilor, cu un total de 35-144, nici aşteptările nu erau prea mari…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 9 = zero

 


Ultimele articole din categoria Rugby: