Autoritară în noroi, Timișoara câștigă a treia semifinală a Superligii în 3 ani, tot în Ronaț. Finală cu ”Zimbrii”, la Baia Mare, sâmbătă de la ora 13

După ce pentru 4 sezoane la rând s-a chinuit fără succes să atingă două finale în aceeași campanie, Timișoara Saracens RCM UVT și-a asigurat astăzi în Ronaț prezența și în cel de-al treilea ultim act din 2015, ajungând și pentru a treia oară din toamna lui 2012 încoace în jocul cu trofeul Superligii pe masă, ce va avea loc sâmbătă 5 decembrie la ora 13, la Baia Mare. Deși n-au atins scorurile cu care se calificau în finalele din 2012 și 2013, roș-negrii s-au impus și de astă dată suficient de categoric, inclusiv prin 3 eseuri reușite în penultimul act de la ora 11 contra bucureștenei CSM Olimpia în noroiul arenei ”Gheorghe Rășcanu”, lăsând astfel în urmă crunta dezamăgire a farsei de la semifinala de anul trecut, cea a filelor rupte din legitimații, unica găzduită pe ”Dan Păltinișanu”. Înapoi în Ronaț, Timișoara și-a asigurat a șaptea finală din decembrie 2011 încoace: 34-10 (20-3) cu elevii lui Danie de Villiers.

De la gazoanele engleze, la Cupa Mondială 2015, și cel de la Valladolid, la debutul în calificările din Challenge Cup, la noroiul băltind din Ronaț: 34-10 (20-3) pentru Timișoara în semifinala cu CSM Olimpia

De la gazonul englezesc, la Cupa Mondială 2015, și cel de la Valladolid, la debutul în calificările din Challenge Cup, la noroiul băltind din Ronaț: 34-10 (20-3) pentru Timișoara în semifinala cu CSM Olimpia

 

Doar vizitatorii la ora semifinalei Superligii au fost alții față de penultimele acte din 2012, 2013 și 2014, și anume CSM Olimpia în locul stinsei Farul, dar deznodământul a fost același, implacabil și fără dubii, marile semne de întrebare rămânând mai degrabă în privința necuratului de la precedenta semifinală, cea cu constănțenii și singura în care timișorenii n-au mai ajuns din nou în finală de la cucerirea trofeului în 2012.

Cât despre numele oponentei din partida pentru trofeu ce va avea loc weekend-ul viitor la Baia Mare, una și aceeași adversară din precedentele finale, campioana CSM Știința, învingătoare cu 19-13 în semifinala cu CSA Steaua din Maramureș.

Opțiune federală pentru fief-ul ”Zimbrilor” campioni anul trecut și în urma unor finale adjudecate de timișoreni contra lui CSM Știința la București, în 2012 și 2013. Mai întâi cu 16-6 în ultimul act din urmă cu 3 ani, după ce gruparea din Ronaț se califica din semifinala pe teren propriu cu un zdrobitor 68-13 (26-8) și cu 10 eseuri contra Farului în duminica de 30 septembrie 2012, iar apoi cu 25-19 în octombrie 2013, tot în urma unei calificări en fanfare pe ”Gheorghe Rășcanu”, cu 42-8 (20-0) și 6 eseuri în dauna acelorași constănțeni, pe 28 septembrie 2013.

Nu s-au mai repetat aceleași diferențe, de peste 30 respectiv 50 de puncte, însă câștigătorii sezonului regular și-au valorificat din plin și autoritar avantajul terenului propriu, fie acesta și tot mai nămolit odată cu desfășurarea semifinalei, derulată într-un autentic decor de toamnă târzie, cu frig pătrunzător, umezeală și o suprafață de joc aducând a tranșee, fără a lipsi din loc în loc și bălțile.

Ceea ce nu i-a împiedicat însă pe favoriți să-și croiască o calificare fie și prin nămol, odată ce s-au descătușat spre finele primei jumătăți de oră de joc. Inițial, fără câteva nume cheie în XV-le de start, printre care titulari ai ”Stejarilor” la Cupa Mondială 2015 precum Lemnaru, Kinikinilau și Popârlan, ultimul lipsind cu desăvârșire datorită unei accidentări, roș-negrii au fost puși pe picior greșit de ”olimpienii” pregătiți de Danie de Villiers, până la finele verii lui 2014 antrenor principal anul trecut al celor de pe malurile Begăi, şi cu un alt component al colectivului din Ronaţ acum în rol de căpitan, Johnny Sola.

Astfel, după ce Timișoara Saracens a avut deja în minutul 2 o margine aproape de terenul de țintă al oaspeților, aceștia s-au arătat mai bine intrați în ritmul și ambianța specială a semifinalei, mai întâi Vlaicu ratând în minutul 7 o lovitură de pedeapsă acordată după un placaj cu umărul dar apoi tot el fructificând în minutul 11 din aceeași zonă stângă, dar ceva mai aproape, de la 25 de metri: 0-3.

Numai două minute a rezistat însă avantajul bucureștenilor, căci Valentin Calafeteanu l-a imitat pe Vlaicu dintr-o poziție centrală, de la aproape 40 de metri, restabilind egalitatea: 3-3. Încet, încet, superioritatea timișoreană a început să-și facă simțită prezența, minutul 22 aducându-i la un pas de eseu, după o acțiune inițiată de Rose și continuată prin fenta din corp a lui Umaga, cu lansarea lui Sefanaia, căruia balonul ud i-a jucat festa.

Pierzători însă în această toamnă a unei semifinale jucate la Timişoara, în Cupa României, după ce se impuneau în urma reprizelor de prelungiri în faţa lui Dinamo, elevii lui Danie de Villiers, la rândul lor fără ”argintul viu” Florin Surugiu dar și în absența jucătorilor din linia I Tamba și Bădălicescu, transferați în străinătate, se arătau a fi totuși sortiți unei noi eliminări, mai ales că și pentru semifinala din campionat s-au calificat în dauna roș-albilor tot după prelungiri.

Iar din minutul 28 diferențele au început să se intensifice. După câteva tușe căutate cu mai mult sau mai puțin succes de Calafeteanu, gazdele au semnat pe treisferturi primul eseu, prin Brian Sefanaia, transformat de Calafeteanu: 10-3.

Nu mult a trecut și, în minutul 31, Dorin Lazăr a izbutit cel de-al doilea eseu, finalizând o acțiune implicându-l pe același Sefanaia, care a generat cursa lui Căpățână, cu pasa pentru Rus. Iar Calafeteanu a fost la fel de precis, 17-3. Ulterior și în minutul 38, din lovitură de pedeapsă: 20-3 la pauză.

Același Calafeteanu a ratat prima lovitură de pedeapsă a părții secunde, în minutul 42, dar minutul 44 a adus și cel de-al treilea eseu al autoarei în acest an a eventului Cupa României & Cupa Regelui, Shennan fructificând balonul de urmărire expediat… fotbalistic de Rose: 25-3. Calafeteanu a ratat și transformarea de pe stânga iar apoi minutul 49 a adus eliminarea temporară a lui Gabriel Conache, pe riposta bucureșteană prin cel mai periculos atac al alb-albastru-negrilor după cele din fazele inițiale, însă diferența era deja insurmontabilă.

Și au început schimbările, din minutul 55, Căpățână lăsându-i locul lui Rădoi iar Kinikinilau preluându-l pe cel al lui Rose, pe când CSM Olimpia și-a substituit linia I, cu Tongia, Gordaș și Tudor imaculați pe tricouri.

În consecință, oaspeții au forțat a doua tentativă de eseu iar până la urmă persistența lor a dat roade, prin Țiglă, după o oră de joc, cu transformarea reușită de Vlaicu: 25-10.

Neo-zeelandezii de la cârma celor din Ronaț, Grainger Heikell și Sosene Anesi, au reacționat prin alte împrospătări de personal, Mariș și Lemnaru intrând pentru Țăruș și Tangimana, iar cea de-a doua jumătate a părții secunde a fost în consecință mai lină, Calafeteanu mărind ecartul la 28-10 din lovitura de pedeapsă din minutul 64, după care a mai intrat și Morrison, înlocuindu-l pe Ianuș.

Orice dubiu a fost spulberat de eliminarea temporară suferită în minutul 68 de Mitu, Calafeteanu profitând din lovitura de pedeapsă, 31-10. Scor la care și-au făcut apariția și Zaharia, Taupaki și Mureșan, pentru ultimele 10 minute, în locul lui Militaru, Conache și al căpitanului Burcea, dar același Calafeteanu a mărit la 19 numărul punctelor individuale tot din lovitură de pedeapsă: 34-10.

Finish cu gazdele triumfătoare în atac, Țiglă primind chiar cartonașul roșu iar CSM Olimpia scăpând de puțin cu fața curată de un alt eseu.

S-a dovedit astfel că nu întâmplător timișorenii i-au învins în acest an pe bucureșteni de 4 ori consecutiv, după ce întâiul duel direct, din ajun de Paşti, se încheia la egalitate pe „Dan Păltinişanu”, 12-12 în 11 aprilie, urmând apoi un 27-18 pentru cei din Ronaţ la mijlocul lunii mai, în returul din Bucureşti, şi dublul triumf din grupele Cupei Regelui, 47-15 în iunie şi 16-12 la Bucureşti în august, plusat de victoria din Cupa României, 34-13 în semifinala din 25 septembrie. Mai mult, o nouă dezechilibrată semifinală dă și mai mult de gândit în privința sistemului competițional al Superligii, mai ales că, deşi au câştigat un singur joc din cele 5 ale turului în Superliga, şi un total de numai 3 meciuri din sezonul regular, galben-albaştrii lui de Villiers s-au fofilat totuși în acest penultim act.

În cealaltă semifinală a Superligii, campioana CSM Ştiinţa Baia Mare a dispus așadar cu 19-13 de la ora 13 de vizitatoarea Steaua, învingătoare la pas în barajul de calificare, 48-8 şi 8-1 la eseuri, dintre care 4 transformate, în dauna „lanternei roşii” CS „U” Cluj.

Timișoara Saracens se pregătește așadar de a treia sa finală a Superligii din 2012 încoace, ce va avea loc weekend-ul viitor la Baia Mare, însă și de ultimele două apariţii din 2015, programate pe 12 şi 19 noiembrie, pe arena ”Gheorghe Rășcanu”, cu Femi-CZ Rugby Rovigo şi Fiamme Oro Rugby Roma, în etapele a doua și a treia a grupelor preliminare din competiția de calificare pentru European Rugby Challenge Cup 2016/7.

*

Timișoara Saracens RCM UVT (XV de start): 15. Conache, 25. Tangimana, 13. Sefanaia, 12. Umaga, 11. Shennan, 10. Rose, 9. Calafeteanu / 1. Militaru, 2. Căpățână, 3. Țăruș, 4. Lazăr, 5. Drenceanu, 6. Ianuș, 7. Rus, 8. Burcea – cpt.

Rezerve la start (utilizate începând din minutul 55): Rădoi, Taupaki, Mariș, Mureșan, Morrison, Kinikinilau, Zaharia și Lemnaru.

CSM Olimpia a pierdut în XV-le: 15. Stătulescu, 14. Fahiua, 13. Sola – cpt., 12. Vlaicu, 11. Atelea, 10. Ivan, 9. Țiglă / 1. Nere, 2. Beca, 3. Iacob, 4. Rațiu, 5. Agiacai, 6. Vasile, 7. Mitu, 8. Ion – cpt. Au mai intrat după pauză Tongia, Gordaș, Tudor, Sobota, Melinte, Tiberiu Conache și Ispir.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: