Borzaş, RCM Timişoara: „Banca de rezerve e subţire şi pierdem”

A învins doar Steaua la Timişoara, dintre echipele clasate pe podiumul Superligii, dar în trei dintre cele şase meciuri cheie s-a bătut pur şi simplu de la egal la egal cu favoritele, cedând la un punct respectiv 3 diferenţă şi dovedind un mare apetit de a le doborî, aşa încât RCM Timişoara pregăteşte „cel puţin 4-5 noi achiziţii” pentru sezonul de toamnă, când o aşteaptă semifinalele campionatului, pe care galben-albaştrii speră să le abordeze de pe locul 3, după cum explică Dan Borzaş (în foto), preşedinte executiv al clubului, prezent zilele acestea prin spitale, la internări, cu rugbyşti care profită de începerea vacanţei pentru a-şi obloji rănile.

De fapt deja sâmbătă seară, la Kecskemet, în duelul echipelor cu cele mai multe puncte bonus acontate în primele zece etape ale Superligii, cu ocazia finalei Cupei Europei Centrale şi de Est, XV-le Timişoarei a avut valenţele şi a găsit resursele de a conduce la pauză gruparea lider şi campioană en-titre a României, Ştiinţa Baia Mare, în faţa căreia a pierdut la cea mai strânsă diferenţă din jocurile directe în 2011, 17-25 la pauză 12-10, comparativ cu eşecurile din campionat în această primăvară, 3-19 pe malul Begăi respectiv 12-45 în Maramureş, sau cu înfrângerea din finala de anul trecut a competiţiei internaţionale,  11-26. Conache, cu un eseu în a doua parte, şi Calafeteanu, cu lovituri de pedeapsă în prima, au punctat pentru timişoreni. Şi apropo de Calafeteanu, principalul marcator al Superligii se numără alături de Rus, Lemnaru, Fercu şi Burcea între selecţionabilii Timişoarei în lotul reprezentativ pentru întrecerile IRB, în vreme Valentin Roşu va participa la un turneu în Spania cu selecţionata de rugby în 7 a României, în a cărei componenţă a fost convocat în premieră săptămâna trecută.

„Banca de rezerve e subţire, acolo s-a pierdut jocul”

O înfrângere însă tot o înfrângere rămâne şi l-am întrebat pe Borzaş unde ar fi handicapul Timişoarei. „S-a văzut şi sâmbătă, banca de rezerve este <subţire>, şi aici s-a pierdut jocul, datorită unei imbalanţe valorice la nivelul înlocuitorilor. În ansamblu, în cursul sezonului ne-au dominat pe grămadă, fără de care linia de treisferturi nu poate fi pusă în valoare în absenţa multor baloane curate. Am observat pe parcursul acestei primăveri unde ni s-au pus dificultăţi şi avem în vedere întărirea lotului cu unul sau doi jucători de linia 1, un taloner, un jucător de linia 2 masiv ca Drenceanu, în ideea în care am stat în doi jucători de linia 2. Avem nevoie de 4-5 achiziţii, minim, pentru a asigura 2-3 jucători pe fiecare compartiment”.

Dan Borzaş a subliniat că RCM are destul timp la dispoziţie, pe parcursul verii, pentru a alege jucători de valoare, cu care să poată încet micşora handicapulş faţă de băimăreni: „Avem timp până în luna septembrie, când se încheie perioada de transferări, iar dacă decidem în privinţa efectuării unei achiziţii, va fi vorba de un jucător de valoare. Prioritatea clubului este o bună campanie de transferări, iar dacă vom reuşi într-adevăr cooptarea unor sportivi cu carte de vizită şi pretenţii, atunci ne-am putea orienta şi pe aducerea unui antrenor. În schimb dacă nu reuşim, e posibil să rămână Cosmin Cioriciu, care a dovedit în cele câteva etape la cârmă că se descurcă în rolul în care a fost investit”.

„Ne dorim să jucăm de pe locul 3 cu Steaua dar mai important e să creem o echipă”

Aşadar Timişoara aleargă după niscaiva întăriri pe posturi, sperând îndreptăţit la prinderea podiumului la finele celor 14 etape ale Superligii şi încă nădăjduind nu doar să ajungă în finală: „Avem şanse certe pentru locul trei, în situaţia în care Farul încă mai are de jucat cu Steaua şi Ştiinţa Baia Mare, cele mai grele dispute din campionat, în care ar putea la fel de bine să şi piardă. Programul nostru este mai uşor şi tindem la locul 3, dorindu-ne să jucăm cu Steaua. Aşa ne-am făcut calculele. Dar nu-i atât de important cât să creem o echipă competitivă, a cărei valoare să se dovedească în timp”.

Dan Borzaş a deplâns startul greoi, condiţionat şi de absenţa selecţionabililor din pregătiri, neajuns ce a ştirbit omogenitatea echipei, dar s-a declarat încurajat de creşterea manifestată spre finele primăverii, când timişorenii şi-au consolidat locul 4, cu linia de clasament  10 meciuri  5  0  5  310-210  28 puncte, dintre care 8 bonus, semn al numărului mare de eseuri reuşite, tot opt colecţionând în ierarhie şi Ştiinţa Baia Mare.

„Încă ne dorim nu doar să jucăm finala, ci să o şi câştigăm”

„Sunt două aspecte diferite. Pe de-o parte s-a creat o echipă de viitor, care suntem convinşi că într-un timp scurt va pune probleme favoritelor competiţiei. Rezultatele într-adevăr n-au confirmat dar eşecurile din primele trei etape, când s-a făcut ruptura, s-au datorat şi faptului că 7-8 jucători internaţionali, selecţionabili, n-au efectuat pregătirea laolaltă cu echipa, şi au fost eliberaţi de la convocările loturilor reprezentative cu o săptămână înaintea startului sezonului dar apoi, pe parcurs, s-a văzut o creştere mare cu potenţial pentru viitor şi cu 99%  de a evolua în semifinale. Ne-am dori să mai aducem vreo 4-5 jucători pentru că ne dorim nu doar să prindem finala, ci să şi câştigăm finala…”, a mai spus Borzaş. De pe locul 3 la final, RCM ar urma cel mai probabil să evolueze în semifinale contra Stelei, ocupanta locului doi, pe terenul acesteia. Locul 4, ocupat la ora actuală, i-ar aduce-o în faţă pe Ştiinţa Baia Mare, iar după experienţa eşecurilor din această primăvară ar fi cea mai neprielnică variantă, chiar dacă – nu-i aşa? – până în toamnă se mai pot întâmpla multe… Momentan, Ştiinţa are 44 de puncte, Steaua 40, Farul 35, RCM MVT UVT Timişoara 28 iar Dinamo 24, dinamoviştii fiind unicii adversari de calibru la reluarea competiţiei după Cupa Mondială.

„Poţi să închei cu Noua Zeelandă fără nici o zgârietură dar să te loveşti în pregătiri”

Întrebându-l ce impact ar putea avea participarea selecţionabililor la Cupa Mondială asupra prezenţei lor în ultimele 4 etape de campionat din toamnă, urmate de semifinalele şi finala în manşă unică, Dan Borzaş a remarcat faptul că galben-albaştrilor li s-a întâmplat mai des în acest sezon să se accidenteze în cursul antrenamentelor decât în meciurile propriu-zise: „Poţi să închei un joc cu Noua Zeelandă fără nici o zgârietură dar să te accidentezi în pregătiri, cum a fost cazul nostru, şi nu doar o dată. Drept exemplu, Căpăţână a suferit o comoţie cerebrală la ultimul antrenament înaintea partidei de la Steaua, în care nu a mai evoluat. Iar o parte dintre componenţi au jucat accidentaţi, cu fractură nazală Drenceanu, care va suferi o intervenţie chirurgicală, la fel şi Makapelu, care, când evolua la Constanţa, a suferit o accidentare mai gravă, în urmă cu 2 ani, în urma căreia nu i s-a fixat un oscior şi îl incomodează la alergat. Dar ceea ce a păţit cu Dinamo, când s-a lovit la umăr, este de domeniul trecutului, este refăcut. Şi despre Ciprian Borzaş vom afla deseară dacă va fi nevoie să fie operat la ligamentele genunchiului”.

Patru eşecuri: RCM, la anul cu U17 şi U16 în Campionatul Naţional juvenil

„E o bucurie că am reuşit să satisfac dorinţa juniorilor de a se alinia la un turneu final, ceea ce reprezintă o premieră pentru clubul timişorean. Într-adevăr, ştiam că vom avea şanse foarte mici, comparativ şi cu grupările aliniate de o reprezentativă din Dobrogea, alta din zona Galaţi – Tecuci, căci în această competiţie de juniori se permite formarea unei formaţii regionale. N-am avut înţelegere destulă pentru cooptarea a 4-5 juniori de la CSS Bega, dar lăsând aceste aspecte la o parte le-am explicat băieţilor care este interesul pe viitor, şi anume calificarea la anul la turneul final de U17. Adversarele vor fi cam aceleaşi iar acum rezultatele au fost destul de strânse”, a spus Dan Borzaş despre participarea grupei de sub 16 ani a clubului, cu Marin Marian antrenor şi 25 juniori în componenţa lotului, la turneul final al Campionatului Naţional sub 16 ani.

Timişorenii au pierdut pe rând în Bucureşti cu 7-24 în faţa lui LPS Constanţa, care avea să devină campioana ţării, cu un 13-0 în finala cu Dinamo, apoi cu 7-38 în faţa Stelei şi cu 0-17 în faţa Colegiului Tehnic Traian Vuia Galaţi, ulterior cedând cu 10-22 în faţa lui CSU Cluj, în jocul de clasament pentru locurile 7-8, cele mai slabe la turneul final. „Mai avem o grupă de ´97, care în sezonul 2011-2012 va participa la categoria sub 16 ani”, a adăugat Borzaş. „Am depus actele pentru obţinerea fostului teren Dacia din Mehala, pentru a amenaja o bază sportivă a centrului de copii şi juniori. Dorim să ne îndreptăm atenţia spre creşterea pepinierei iar la ora actuală, cu doar două vestiare la terenul nostru din Ronaţ, întâmpinăm greutăţi în a nu ne suprapune cu grupa de 16-17 ani a clubului. Cu ajutorul sponsorilor, se mai construieşte o clădire la stadion, pentru îmbunătăţirea bazei materiale. Nu ne permitem multe lucruri dar cu atenţie şi cu promisiunile pe care le avem pe anul în curs, vom rezista anul acesta”, a mai spus Borzaş, conducător al ocupantei locului 4 în Superliga.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


× 4 = saisprezece

 


Ultimele articole din categoria Rugby: