Campioana, înaintea debutului în Superliga cu Timișoara – Baia Mare. Filipaș: ”Să facă un program de pregătire adecvat pentru a aborda Challenge Cup pe un vârf de formă”. Heikell: ”Un fapt bun, ne-am întărit destul de mult ca lot, cu acoperire pe toate pozițiile”

Aproape 11 săptămâni au trecut deja de la păstrarea de către Timișoara Saracens a Cupei României prin spulberarea băimărenilor cu 37-12 în finala din mai de pe ”Dan Păltinișanu”, și iată că, așa cum începea parcursul intern din 2016 cu un meci acasă cu ”Zimbrii” de la CSM Știința, la finalul lui martie, atunci în faza preliminară a competiției eliminatorii, gruparea din Ronaț are parte de negru-albaștri și la debutul în Superliga 2016-7, în premieră într-un format toamnă-primăvară, astfel încât trofeul va fi adjudecat abia la anul. Până atunci, un prim hop în campionatul centenar vineri de la ora 17, pe ”Gheorghe Rășcanu”, tocmai cu cei din Maramureș, într-o primă retestare a apelor în duelul la vârf al campioanelor din acest deceniu. Cu ce gânduri pleacă la drum deținătorii ultimelor 5 trofee interne puse în joc din noiembrie 2014 încoace, conform spuselor lui Filipaș, Heikell și Burcea la conferința de presă de miercuri după-amiază.

Filipaș, încadrat de Heikell și Burcea

Filipaș, încadrat de Heikell și Burcea, înaintea startului campioanei Timișoara Saracens în Superliga 2016/7 odată cu etapa a II-a, vineri de la 5 în Ronaț, cu Zimbrii

Internaționalii Timișoarei aproape că n-au avut parte de vacanță, după păstrarea trofeului Cupei României prin izbânda din finala de pe ”Dan Păltinișanu” punând umărul și la adjudecarea în iunie a World Nations Rugby Cup la București, în tricoul ”Stejarilor”, dar iată că mult a fost de tras apoi și în pregătirile cu colegii din Ronaț, și tare puțin a mai rămas până la startul unei noi provocări, de a păstra și sceptrul campionatului Superligii, ceea ce bănățenii mai izbândeau cu succes și în 2013.

Noua încercare este însă acum și mai mare, campioana României din 2012, 2013 dar și 2015 având de această dată în calendar, în paralel, și onoarea alinierii în premieră în grupele European Rugby Challenge Cup, ca vârf al sezonului de toamnă după derularea fazei preliminare în sistem campionat a Superligii.

Anul trecut, hotărâtă s-o redeposedeze din nou pe CSM Știința Baia Mare de trofeul campionatului național după semifinala de tristă amintire din 2014, noua Timișoara Saracens a câștigat sezonul regular cu un unic eșec în 10 apariții, față de cele 4 ale maramureșenilor, și șase puncte avans în dauna ”Zimbrilor”, răpuși în premieră tur-retur de către cei din Ronaț în faza preliminară a Superligii, în manșa a II-a, de pe Bega, chiar cu un detașat 33-14 (20-6) pe 9 mai 2015.

Ulterior, elevii lui Grainger Heikell aveau să galopeze pe toate fronturile, desprinzându-se astfel de CSM Știința după câteva sezoane duse aproximativ umăr la umăr, cu triumfuri pentru Timișoara Saracens în Cupa Regelui, Cupa României dar și Superliga, plus o calificare ulterioară, anul acesta, în grupele Challenge Cup, urmată de conservarea Cupei României în Banat.

Apărarea acestui trofeu n-avea parte de un prim pas prea reușit, dar pe de altă parte nici foarte elocvent, timișorenii cedând pe 26 martie pe ”Dan Păltinișanu” într-un duel de repornire a motoarelor cu niște băimăreni deja mult mai în priză, 8-18 (3-3) cu un eseu al gazdelor abia în minutul 72, prin Tangimana Fonovai, însă reîntâlnirea de peste nici două luni, din finala de pe aceeași arenă, a reamintit despre diferența generată de bănățeni în ultimul an și ceva.

Ca și la începutul primăverii, când deținătoarea trofeului Cupei României a stat în prima etapă în virtutea trecerii competiției într-un număr impar de echipe și cu fază preliminară, și de această dată, în campionat, Timișoara Saracens a urmărit de pe margine runda inaugurală, băimărenii repetând la rândul lor scenariul, 35-10 și 5-1 la eseuri cu ieșenii în uvertura ligii de sâmbăta trecută de pe Arena Zimbrilor, așa cum se impuneau și în martie în deschiderea întrecerii K.O., 34-12 și 5-2 cu aceiași moldavi.

Există așadar avantajul rodajului printr-un joc în picioare la începutul competiției, în favoarea oaspeților conduși de Eugen Apjok, dintre care, într-o primă rundă în care Steaua a făcut scor în Ghencea cu clujenii, 45-6, și Dinamo a învins la CSM Olimpia cu 33-25, patru ”zimbri” au fost incluși în XV-le etapei, o noutate federală cu ocazia ediției centenare de campionat, și anume  pilierul Constantin Pristăviță, taloneur-ul de origine gruzină Iuri Natriashvili, o nouă achiziție a maramureșenilor, precum și flanker-ul Cristian Chirică, desemnat jucător al meciului, respectiv numărul 10, George Oprea.

Pe de altă parte, este și ardoarea deținătoarei ”triplei” interne de a demara un nou cel mai important sezon pentru clubul din Ronaț într-o notă cât mai bună, pe măsura provocărilor în așteptare la orele toamnei, cu debutul în grupele Challenge Cup programat peste două luni și jumătate, o așteptare lungă și nu prea.

Cu gândul și la întâlnirea englezilor, francezilor și scoțienilor, vicepreședintele celor din Ronaț, Dușan Filipaș, a prefațat redebutul de vineri de la ora 17, difuzat în direct de Dolce Sport 2 de pe ”Gheorghe Rășcanu”: ”Timișoara vine după 5 finale consecutive câștigate până în acest moment, ultima, Cupa României, pe care am câștigat-o în fața propriilor noștri suporteri, cărora vreau să le mulțumesc încă de la începutul sezonului și să îi încurajez să vină în acest an într-un număr cât mai mare alături de Timișoara, care se află în acest moment în fața celei de-a o suta ediții, aniversare, și aș spune că ne dorim trofeul pus în joc de Federația Română de Rugby, ne dorim acest al o sutălea trofeu. Ne dorim să ne îmbogățim numărul de campionate pe care le-am câștigat și acesta ar trebui să fie obiectivul pentru 2016-2017. Obiectiv care se va finaliza anul viitor, când se va desfășura finala, în mai, deoarece trecem pe un nou format toamnă-primăvară, finală în care, cum spuneam, Timișoara trebuie să fie prezentă și obiectivul este de a câștiga acea finală”.

Filipaș a mai spus că ”am văzut comentariile sau părerea experților Dolce, care dădeau favoriți pentru acest an pe Baia Mare și pe Steaua, iar Timișoara era undeva pe locul 3, ceea ce înseamnă că presiunea este undeva mai mare la Baia Mare și la Steaua decât la Timișoara, dar ne vom dori și avem ca obiectiv câștigarea campionatului. Obiectivul din 2016 e, în primul rând în prima fază, meciurile din Challenge Cup iar obiectivul rămâne cel pe care l-am enunțat înaintea tragerii la sorți, ne dorim două victorii din 6 meciuri. Am cerut staff-ului și echipei să facă un program de pregătire adecvat pentru a aborda Challenge Cup pe un vârf de formă ca să spun așa, și vom vedea cum vor decurge aceste meciuri până la Challenge Cup, meciuri care vor fi în octombrie”.

Strict despre duelul de vineri, ”ne așteaptă meciul cu Baia Mare, de vineri de la ora 17, în Ronaț, un meci care deschide acest sezon, un meci care are obiectivul oricărui joc pe care-l disputăm, victoria, dar cum spuneam, trebuie să vedem cu ce echipă, cum, cu ce intensitate, și așa mai departe, vor aborda Grainger, staff-ul și jucătorii acest meci”.

Care antrenor principal neo-zeelandez a preluat ștafeta prin a explica: ”Avem în față alte câteva luni foarte dificile, și nu poate fi nimic mai greu decât să începi tocmai împotriva celor din Baia Mare. Suntem entuziaști înaintea acestui debut și a ceea ce se prefigurează în fața noastră dar desigur că trebuie să și jucăm foarte bine pentru a obține rezultatul după care alergăm. Le-am explicat jucătorilor ieri că trebuie să o luăm din nou de la zero, ca oricine altcineva, și trebuie să abordăm jocurile așa cum trebuie pentru a le câștiga, să ne adjudecăm și în continuare dreptul ca Timișoara să fie considerată una dintre grupările de top din România, căci știm ceea ce am câștigat în trecut dar asta e deja în trecut. Trebuie s-o luăm de la capăt, să câștigăm acele meciuri, să ne adjudecăm respectul, așa încât asta este ceea ce țintim începând de vineri, când dăm de Baia Mare, care a disputat deja un meci, așa încât asta ne va face sarcina un pic mai dificilă, însă am fost foarte mulțumit de modul de pregătire din ultimele 5 săptămâni, în care am atins majoritatea reperelor pe care ni le-am propus pentru această perioadă, fapt valabil și pentru noi, ca antrenori. Aceste șase săptămâni au fost într-atât de bune pe cât de bune puteau fi!”

”Spunând toate acestea, a juca un meci oficial ne va arăta exact unde ne aflăm, și va fi cu certitudine dificil dat fiind că jucăm cu Baia Mare, dar avem anumite scopuri pentru acest week-end și restul sezonului, așa încât să începem cu dreptul, să fim pozitivi și să jucăm bine. Sperăm să avem parte și de o bună susținere la meci, ca băieții să fie încurajați, și sunt sigur că, așa cum au arătat în toată această perioadă, vor fi din nou entuziaști să joace iarăși pentru Timișoara și să ne facă mândri de performanțele noastre”.

”Un fapt bun este că ne-am întărit destul de mult ca lot, așa cum am mai zis, cu acoperire pe toate pozițiile, iar unii jucători vor avea parte de o oportunitate în această vineri, să ridice mâna și să arate că vor să fie acolo în mod constant, iar în săptămânile care vin vom vedea și alți componenți, să le oferim și lor o oportunitate, și sunt convins că la rândul lor vor ridica mâna, pentru a menține presiunea asupra tuturora. Cred că ăsta este un lucru sănătos pentru ca echipa să meargă înainte”.

Heikell a concluzionat prin a zice că ”una peste alta, suntem entuziaști s-o luăm din nou de la capăt după 6 săptămâni de antrenamente și sperăm să reușim un rezultat pozitiv”.

Conform convocatorului încărcat de campioni aseară pe portalul Superligii, un prim XV ar putea fi Militaru, Căpățână, Mariș, Popârlan, Drenceanu, Morrison, Rus, Burcea – cpt., Calafeteanu, Rose, Moala, Umaga, Tangimana, Lemnaru și Fercu, cu Rădoi, Aholelei, Pungea – revenit în Ronaț, Mureșan, Ianuș, Pretorius, Simionescu și Zaharia anunțați la start pe banca de rezerve.

Oaspeții se anunță în Ronaț, conform aceleiași surse, cu Pristaviță-Mardare, Cojocaru, Gorun, Mtya, Van Heerden, Chirică, Morrell, Ailenei, Shamkharadze – cpt., Oprea, Sikuea, Leiataua, Fakaosilea, Doneghan și Maravunawasawasa, iar Bârdașu, Dico, Rusu, Iurea, Tigla, Apostol, Bucur și Dănilă pe bancă, arbitru fiind Robert Diaconescu.

În fine, căpitanul Sandu Stelian Burcea a remarcat la rândul său că ”ne aflăm înaintea startului în campionat, cea mai importantă competiție pe plan intern, și e o competiție pe care noi, ca și club, ca și echipă, ne-o dorim cel mai mult, este cred cel mai râvnit trofeu, lăsând la o parte celelalte trofee. Până acum, în acest an, am reușit câștigarea unui trofeu, dar acum începem totul de la zero, și chiar nu contează ceea ce am făcut în cursul acestui an, ci contează ceea ce vom face de acum înainte. Contează foarte mult ca noi să ne continuăm drumul pe care l-am început, să arătăm forma pe care vrem să o atingem și vrem să ne câștigăm cât mai repede punctele pentru a ne clasa pe primele locuri, pentru că, după cum știți, doar primul loc își asigură semifinala acasă în această competiție”. 

Jocurile etapei a II-a și rezultatele rundei inaugurale, pe coloana dreaptă, a clasamentului.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Rugby: