Campioana RCM UV Timişoara, al treilea succes la rând cu punct bonus

A treia victorie consecutivă în noua stagiune, al treilea succes la rând cu punct bonus, iată norma la zi a campioanei en-titre RCM UV Timişoara, care, deşi n-a excelat în cea de-a doua din 3 deplasări la rând în Bucureşti, într-o formulă schimbată, a urcat în premieră în Superliga 2014 pe locul secund, odată cu etapa a cincea : CSM Olimpia Bucureşti – RCM UV Timişoara 12-36 (0-10).

 

După ce a fost nevoită să intre în ritmul competiţiei întâlnind pe rând ocupantele locurilor 2, 3 şi 4 în sezonul precedent, campioana din Ronaţ şi-a început de astăzi seria jocurilor ceva mai uşoare, cu echipele clasate pe locurile 5, 6 şi 7 în Superliga 2013, dar desprinderea n-a fost tocmai lesne în primele aproape 50 de minute ale deplasării în Bucureşti, după care s-a şi văzut taxată cu două eseuri ale gazdelor, o normă superioară eseului pe meci primit de galben-albaştri în precedentele 3 apariţii.

Având timp până la următoarea confruntare la vârf, din 24 mai, în fieful liderului neînvins CSM Ştiinţa Baia Mare, care îşi salva ieri pielea în ultimele secunde la malul mării, 17-15 cu Farul, antrenorul Danie de Villiers a apelat în această duminică la 6 nume noi faţă de XV-le de start din succesul cu 10 zile în urmă în dauna Farului, cea mai semnificativă schimbare de efectiv din acest sezon de la un meci la altul, în aceste condiţii campionii prezentându-se totuşi în general bine pe terenul unor bucureşteni întăriţi faţă de 2013 şi foarte porniţi să-şi vândă cât mai scump pielea.

Ca rezultat, victoria cu 36-12 este similară celor din Ghencea, cu 36-13, respectiv de pe « Dan Păltinişanu », 35-13 cu Farul,  cele 5 eseuri venind preponderent în partea a doua, când diferenţa de valoare şi omogenitatea în joc au început să se facă mai clar resimţite.

Timişorenii au fost nevoiţi să treacă peste momentul mai delicat al începerii părţii secunde în inferioritate numerică, dat fiind eliminarea lui Vasile Rus în prelungirile primelor 40 de minute, dar odată eliberaţi din chingile unui scurt iureş bucureştean pe reînceperea partidei, oaspeţii s-au dezlănţuit cu o serie de 4 eseuri izbutite în puţin peste un sfert de oră, punctul bonus ofensiv fiind asigurat deja în minutul 60.

În cele din urmă, o altă victorie relativ confortabilă, dat fiind căutările benefic propuse de principalul sud-african şi mai viguroasa ripostă a ocupantei locului 5 în 2013, condusă din teren de căpitanul internaţional Florin Surugiu.

Pe vânt, în faţa a peste 500 de spectatori, RCM UV Timişoara s-a impus într-o partidă cu câteva scântei şi de o altă factură decât cele cu grupările din 1-4, tranşate favorabil în ceea ce priveşte realizarea eseurilor, 2-1 cu Baia Mare, 6-1 la Steaua şi 4-1 cu Farul, de această dată consemnându-se un 5-2.

Explicaţia rezultatului ceva mai strâns, sub media de 42 la 9 a precedentelor 6 victorii la rând cu CSM Olimpia Bucureşti, e dată de alcătuirea unui nou XV pentru această deplasare, cu 4 titularizări în premieră în Superliga 2014, şi anume Mariş, Carpo, Dumitru şi Conache, dar şi de replica mai consistentă a aspiranţilor la „careul de aşi”, astăzi fără noul lor antrenor australian pe banca tehnică, spitalizat fiind.

Învinsă doar la 7 puncte diferenţă la Constanţa şi făcându-şi rodajul cu victorii cu „U” Cluj şi la Dinamo, gruparea bucureşteană şi-a început seria meciurilor de foc,  ce va continua cu o deplasare la Baia Mare şi partide cu Steaua şi Farul, printr-o prestaţie care a ţinut XV-le timişorean relativ departe de propriul teren de ţintă şi care a generat pe parcurs câteva breşe în apărarea galben-albaştrilor.

CSM avea să rateze prima lovitură de pedeapsă a jocului iar RCM UV Timişoara avea o primă şarjă ofensivă abia în minutul 12, când William Tooala, de la bucureşteni, a fost trimis 10 minute pe margine iar Gabriel Conache şi-a deschis contul: 0-3, din lovitură de pedeapsă.

Timişorenii n-au profitat însă de superioritatea numerică, ci doar mai apoi, după ce gazdele apelau în minutul 22 la o primă înlocuire, în linia I, Tudor George substituidnu-l pe Zapan. Minutul 27 a adus majorarea avantajului, 0-8, Carpo finalizând pe aripa dreaptă o bună acţiune colectivă a timişorenilor iar Conache realizând şi transformarea: 0-10.

Avea să fie unicul eseu al primei părţi, abia minutul 47, deşi în inferioritate numerică, aducând desprinderea decisivă a bănăţenilor, 0-15, prin Umaga, autor al unui eseu pe flancul stâng.

Surprinzător însă, doar 3 minute mai apoi, CSM Olimpia a străpuns garda dreapta a apărării timişorene, 5-15, eseu Filip.

De Villiers, care apela şi la Fercu în locul lui Shennan, a reacţionat însă prompt întru revitalizarea pachetului de înaintare, minutul 52 aducând introducerile lui Gorcioaia şi Taupaki, în locul lui Militaru şi Căpăţână, iar pe continuarea fazei timişorenii au izbutit cel de-al treilea eseu, prin Cătălin Fercu, la centru, 5-20, transformat de acelaşi Conache.

Nici n-a reînceput bine jocul şi Daniel Carpo a majorat şi mai mult diferenţa, 5-27, transformarea lui Conache rotunjind în minutul 60 reuşita asigurării punctului bonus ofensiv.

Mai mult, CSM Olimpia făcând tot mai greu faţă fizic şi tehnico-tactic, RCM UV Timişoara s-a regăsit într-o dublă superioritate numerică, prompt valorificată, în minutul 64, 5-1 la eseuri graţie lui Gabriel Conache, transformarea pe care tot el a izbutit-o echivalând cu ultimele puncte ale învingătoarei în deplasarea la Bucureşti.

Conform uzanţelor, Danie de Villiers a apelat şi la ceilalţi rugbişti de pe banca de rezerve, toţi cei convocaţi având aşadar măcar un sfert de oră de joc la dispoziţie. Au mai intrat Halalilo şi Anesi, dar şi Tănase, în locul lui Burcea, respectiv internaţionalii Calafeteanu şi Popîrlan, pentru Drenceanu şi Dumitru.

Ultimele puncte au aparţinut învinşilor, care au ameliorat ecartul, 10-36 prin ex-timişoreanul Johnny Sola, autor al unui eseu, transformat de Ispir: 12-36.

Urmează un nou prilej pentru oferirea de bune minute şi altor componenţi din lot, cu toţii motivaţi să-şi facă loc între convocaţi ba chiar între primii 15, duminică de la ora 11, acasă cu „U” Cluj, care joacă astăzi ultimul meci al etapei a cincea, pe Arena, cu Dinamo.

*

Iată autorii eseurilor din precedentele 3 jocuri oficiale în 2014:

Tangimana şi Kinikinilau în 13-19 cu CSM Ştiinţa Baia Mare;

Kinikinilau, Căpăţână, Rus – 3, şi Morrison în 36-13 la Bucureşti, cu Steaua;

Moala, Kinikinilau, Shennan şi Fercu în 35-13 cu Farul.

*

RCM UV Timişoara (XV de start la CSM Olimpia): Militaru, Căpăţână, Mariş – Drenceanu, Lazăr, Burcea – cpt., Rus, Carpo, Dumitru, Rose, Moala, Kinikinilau, Umaga, Shennan, Conache.

Pe bancă la start, cu toţii utilizaţi: Gorcioaia, Halalilo, Taupaki, Tănase, Calafeteanu, Anesi, Fercu, Popârlan.

*

RCM UV Timişoara – CSŞ Bega Timişoara 39-0 şi 7 eseuri în etapa a opta a Diviziei Naţionale U18 Transilvania

RCM UV Timişoara a obţinut duminică de la ora 10 al doilea succes în ultimele 5 zile, odată cu îndelung aşteptata începere a returului Diviziei Naţionale de rugby juvenil, tranşând la zero duelul local cu CSŞ Bega.

Elevii lui Marian Marin s-au impus în Ronaţ, în etapa a opta a zonei transilvănene a competiţiei, cu scorul de 39-0 în dauna concitadinei CSŞ Bega Timişoara, pregătită de Ioan Chiriţă şi Mircea Bologa.

Sebastian Brănişcan a excelat cu 4 eseuri, celelalte fiind realizate de Alexandru Iştoc, Andrei Muntean şi Florin Halmaghi, două fiind transformate.

Juniorii U18 ai galben-albaştrilor, care se impuneau şi miercuri, în primul joc oficial din 2014, la Câmpia Turzii, unde sufereau în tur unicul eşec al stagiunii, au început astăzi în XV-le Matuşca, Mîrzac, Grecu, Ecsedi, Sculean, Lazarov, Jurj, Iuga, Muntean, Iştoc, Gabai, Halmaghi, Dinu, Brănişcan, Sobolu.

Marin a utilizat pe parcurs toţi jucătorii de rezervă, şi anume Poenar, Roşian, Cheregi, Gostilă, Bogdan, Costea şi Niţă.

RCM UV Timişoara va fi după 1 mai într-un periplu în nordul Transilvaniei, mai întîi sâmbătă la Cluj, în ultimul turneu regional al categoriei U16, iar apoi pe începutul săptămânii celeilalte la Baia Mare, pentru jocul rundei a noua la categoria U19, cu CSM din localitate.

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


+ noua = 10

 


Ultimele articole din categoria Rugby: