Deplasarea la ultima clasată fără succes în cont oferea campionilor prilejul de a stabili măcar un nou record în Superliga 2014 şi, cu un XV semnificativ remaniat faţă de precedentul joc, RCM UV Timişoara a izbutit în această nouă ediţie a scorurilor mai strânse şi mai joase să încheie turul sezonului regulat cu cel mai mare număr de puncte reuşite în 80 de minute, dar şi de eseuri, opt: Dinamo – Timişoara 10-54.
Iar doar o transformare în plus, unica ratată de galben-albaştri în cea de-a treia deplasare la rând în Bucureşti, ar fi stabilit un rezultat egalând diferenţa maximă de puncte înregistrată în acest sezon, mai exact chiar în etapa sa inaugurală, când liderul neînvins CSM Ştiinţa Baia Mare trecea de aceeaşi Dinamo, în Maramureş, cu 46 de puncte avans, 49-3.
Desigur, mai puţin au contat pentru antrenorii din emisfera sudică ai Timişoarei recordurile la încheierea primei jumătăţi a sezonului regulat şi mai mult cristalizarea şi pe mai departe a relaţiilor de joc în condiţiile unei permanente emulaţii la nivelul XV-lui de start, cu cele mai numeroase modificări la ora acestei facile deplasări, nouă la număr.
În plus, antrenamentul cu public în dauna alb-roşilor a echivalat şi cu ultima oportunitate a secund clasaţilor de pe Bega să-şi exerseze schemele înaintea revanşei de la Baia Mare, din 24 mai şi din runda a doua a returului, două săptămâni până la care timişorenii vor asista la un debut al părţii secunde din sezonul regulat marcat şi de revanşa Olimpia CSM Bucureşti – Farul Constanţa, cu atât mai interesantă după ce bucureştenii au dispus ieri acasă cu 22-14 de stelişti.
Returul de peste două săptămâni, de la Baia Mare, va constitui un punct de referinţă mai elocvent în privinţa progresului timişorenilor de la ora debutului ratat din 5 aprilie, 13-19 în Ronaţ cu maramureşenii, duş rece în urma căruia – iată! – galben-albaştrii nu s-au mai abătut de la bonusul ofensiv oferit de succesele cu 6, 4, 5, din nou cinci iar astăzi opt eseuri izbutite, la Steaua, cu Farul, la CSM Olimpia, cu clujenii şi la Dinamo. De fapt, chiar şi contra băimărenilor campionii se impuneau la capitolul baloane ovale culcate în terenul de ţintă advers, 2-1, tot de natură statistică ţinând şi amănuntul că rugbyştii din Ronaţ au încheiat fiecare meci măcar cu un eseu primit, dacă nu chiar două, la Bucureşti, din partea „Olimpiei”.
Iar cele 8 eseuri reuşite la Bucureşti depăşesc maximul de 7 stabilit încă din prima etapă, tot contra dinamoviştilor, de către vicecampioana din Baia Mare, însă recordurile de astăzi spun doar o parte a poveştii, dat fiind că RCM UV Timişoara s-a distanţat abia pe seama diferenţei din partea a doua a deplasării, după ce la pauză scorul era 10-14. Conache a deschis rapid contul, în minutul 1, eseu plus transformare, însă roş-albii au trecut apoi la cârmă, Niţu fructificând în minutul 5 o lovitură de pedeapsă iar Kata egalând scorul la eseuri, transformarea aparţinându-i aceluiaşi Niţu pentru 7-10 în minutul 14.
Abia după o jumătate de oră a deplasării oaspeţii au retrecut la cârmă, prin eseul neo-zeelandezului Sosene Anesi, transformat de acelaşi Conache.
Altul a fost aplombul ofensiv al campionilor puţin după pauză, când Lemnaru, Popîrlan şi Rus au reuşit eseuri în primul sfert de oră, toate transformate, de către Conache dar şi Fercu, ultimul, după care Dumitru, acelaşi Popîrlan şi Shennan, în ultimul minut, au adăugat alte 3 eseuri, două fiind transformate de Cătălin Fercu: 10-54.
Rezultatul de pe arena „Florea Dumitrache”, cât se poate de firesc, echivalează şi cu al doilea cel mai semnificativ ecart consemnat de la lansarea Superligii între timişorenii încercând acum pentru a doua oară să-şi apere titlul şi dinamoviştii mai mereu ameninţaţi cu desfiinţarea echipei, depăşit doar de acel 12-67 de la precedenta descindere în Câmpia Română.
Deplasarea de astăzi a echivalat şi cu titularizarea în premieră în noul campionat a 2 alţi componenţi ai lotului, în politica de rotaţie a personalului în primul XV, unul cu vechi state de servicii pentru campioni dar şi în tricolorul Stejarilor, aripa Mădălin Vlad Lemnaru, altul, la debutul absolut în formula de start a celor din Ronaţ, masivul moldovean de 22 de ani din linia a II-a Andrei Mahu.
Timişorenii s-au apropiat astfel la un punct de băimăreni, care vor mai juca până la ora derby-ului şi cu Dinamo, în deplasare, rundă a opta în care RCM va sta…
*
RCM Timişoara: Militaru, Căpăţână, Ţăruş, Mahu, Popîrlan, Morrison, Lazăr, Carpo – cpt., Dumitru, Rose, Lemnaru, Kinikinilau, Anesi, Shennan, Conache.
Au mai intrat Cornei, Mariş, Taupaki, Rus, Burcea, Umaga, Fercu şi Sabău.