Campioana Timișoara Saracens, mai multe finale decât absențe: 9 la 5. Iar rețeta, de succes: toate 8 câștigate, șapte contra ”Zimbrilor” din Baia Mare. Duminică, a opta

Sâmbăta trecută, în Ghencea, campioana la zi Timișoara Saracens s-a aflat pentru prima dată din toamna lui 2011 în postura de a lupta în condiții de deplasare pentru intrarea în finala elitei Campionatului Național de rugby. În ediția inaugurală a Superligii nu reușea să treacă de semifinale pe terenul celor din Baia Mare, 24-22 (15-6) pe 6 noiembrie 2011, dar contra Stelei a izbutit, 5-12 (0-6), suficient pentru a-și putea apăra titlul pe țară, și tot în București, însă pe Arena Națională ”Arcul de Triumf”, scenă a 3 finale adjudecate de cei din Ronaț împotriva maramureșenilor, dintre care două în campionat, în 2012 și 2013, iar ultima pe 12 septembrie 2015, în ediția de debut a Cupei Regelui, cu un 24-22 în oglindă peste ani…

Timișorenii au avut așadar de astă dată oarecare emoții în privința prinderii finalei, pentru prima oară în această postură ceva mai incertă în ultimele cinci sezoane în care și-au pus în general cu succes amprenta pe lupta la titlu. Și într-adevăr, în comparație cu ultimul act final avut împotriva băimărenilor, și de fapt adjudecat și cel mai categoric de rugbiștii din Ronaț în seria celor nu mai puțin de șapte contra albastru-negrilor, în mai 2016 pe ”Dan Păltinișanu”, 37-12 în Cupa României, raportul de forțe s-a reechilibrat în intervalul de 12 luni în care bănățenii au trecut prin marile încercări ale debutului sub forma a cinci apariții în dificila fază a grupelor din European Rugby Challenge Cup, pe când ”Zimbrii” s-au regrupat cu succes prin a cuceri la încheierea anului trecut ediția secundă a Cupei Regelui și a sfârși primii în sezonul regulat al campionatului aflat în ultimul său weekend.

Covârșiți pe 21 mai 2016 la Timișoara de tăvălugul gazdelor îndrumate de Grainger Heikell, maramureșenii și-au spus atunci că vor reveni mai puternici, și n-au ratat oportunitatea revanșei în restanța din returul sezonului regulat, la începutul acestei luni, când le-au aplicat campionilor la Baia Mare al treilea șoc în nici o lună de zile, 22-3 prin care au încheiat primii faza în sistem campionat a Superligii, după ce formația din Ronaț pierduse și în Ghencea în pragul Învierii, la limită, respectiv pe ”Dan Păltinișanu” manșa secundă cu rușii, la barajul pentru revenirea în grupele Challenge Cup, luna trecută.

Însă cel mai adesea CSM Știința a smuls rezultate mai favorabile în dauna timișorenilor pe parcursul spre finală al întrecerilor dar a sfârșit invariabil răpusă în ultimul act, cu trofeul pe masă, fapt valabil și cu ocazia ultimei competiții disputate direct la vârf de cele două rivale, Cupa României 2016, în care deținătorii laurilor, cei din Ronaț, au debutat prin a pierde chiar pe ”Dan Păltinișanu”, 8-18 cu ”Zimbrii” la începutul primăverii trecute, pe 26 martie, dar au pus punct prin a-și copleși aceiași oponenți, și pe același gazon, peste alte nici două luni. Acum, trei săptămâni și jumătate s-au scurs de la trezirea la realitate în fief-ul maramureșenilor, înfrângere în urma căreia a reintrat în scenă Chester Williams.

Cu sud-africanul la timonă, bănățenii îi deposedau pe băimăreni de trofeul Campionatului Național în finala din octombrie 2012 de pe ”Arcul de Triumf”, păstrându-și apoi sceptrul și în încleștarea directă din ultimul act al ediției imediat următoare, în 2013. Bis după care Williams a spus pas și s-a retras din scena Ovaliei carpatine, ceea ce nu a împiedicat însă colectivul din Ronaț să-și dubleze cu surplus numărul aparițiilor în finală. De la 3 reprezentații în primele tot atâtea ediții, la opt în următorii tot atâția ani.

Căci într-adevăr, de la relansarea rugby-ului de pe Bega, ce a coincis cu lansarea Superligii, clubul timișorean a strâns mai multe calificări în finală decât rateuri pe parcurs, raportul devenind actualmente 9 la 6 din 2011 încoace în totalul edițiilor de pe fronturile campionatului, Cupei României și Cupei Regelui, cu performanța de a câștiga toate cele opt ultime acte, în 7 cazuri împotriva rivalilor din Maramureș și o dată în dauna Stelei, după prelungiri, la Iași, în Cupa României, în toamna lui 2015.

Istoricul acestor finale l-au deprins ca pe apă de la triumful inițial în finala din decembrie 2011 a Cupei României la Alba Iulia până și cei mai tineri dintre simpatizanții rugbiștilor din Ronaț, frumoase versuri completate în 2012 și 2013 pe ”Arcul de Triumf” din estul capitalei în Superliga, în 2014 pe Cluj Arena în Cupa României, în 2015 prin ”tripla” Cupa Regelui, Cupa României și campionat pe ruta București – Iași – Baia Mare într-un interval de nici 3 luni din septembrie și până pe 5 decembrie, iar anul trecut în premieră pe ”Dan Păltinișanu”, din nou în Cupa României. Timișorenii i-au întrecut așadar pe băimăreni pe unde i-au prins în jocurile cu trofeul pe masă, că a fost de trei ori în capitală, că a fost în Ardeal la Alba Iulia și Cluj, iar mai nou că a fost în Maramureș respectiv în Banat, ultimele două într-o perioadă de nici o jumătate de an… Și mai semnificativ, gruparea de pe Bega i-a deposedat deja de 4 ori de trofeu pe ”Zimbrii” din nord, în 2011 și 2014 de Cupa României iar în 2012 și 2015 de Superliga.

Campionii de la Timișoara Saracens au cucerit ultimul trofeu pus în joc în campionatul Superligii, în ediția 2015, tocmai în finala de la Baia Mare

Campionii de la Timișoara Saracens au cucerit tocmai în finala de la Baia Mare ultimul trofeu pus în joc în elita Superligii, în ediția 2015

Bilanțul direct înclină așadar net în favoarea deținătoarei la zi a titlului de campioană, maramureșenii reușind în schimb să cucerească unicul trofeu intern pus în joc după finala timișoreană din mai anul trecut în Cupa României, și anume Cupa Regelui, tocmai pe ”Arcul de Triumf” din București, la sfârșitul toamnei, pe 3 decembrie 2016, după un strâns 10-8 cu steliștii. În plus, multiplii campioni naționali din Maramureș, în 1990, 2009, 2010, 2011 și 2014, se aliniază duminică în capitală după o mai facilă semifinală acasă sâmbăta trecută de la ora 14, 44-9 (12-9) și 6 eseuri cu CSM București, depășită după pauză în XV-le Pristaviță-Mardare, Natriashvili, Nailago, Van Heerden, Dănilă, Chirică, Morrell, Ailenei, Shamkharadze, Maravunawasawasa, Doneghan, Leiataua, Fakaosilea, Sikuea, Samoa, așadar cu nu mai puțin de unsprezece străini în formula de start.

Timișoara Saracens a transpirat ulterior mai din greu pe ploaia din Ghencea, de la ora 16, pentru a se revanșa fără vreun eseu la activ, 5-12 (0-6) cu CSA Steaua, trecând totuși hopul semifinalei prin a conduce mereu grație punctelor lui Gabriel Conache, chiar și în absența unor piese cheie în angrenaje de succes, de exemplu Shennan, Rose, Umaga ori Tangimana, dar și Militaru sau Lazăr. Jack Umaga va reveni totuși cu certitudine, după ce de peste o lună a lipsit, iar campionii din Ronaț au totuși speranțele lor îndreptățite în privința egalării ”Zimbrilor” la numărul de campionate câștigate.

Va lipsi ce-i drept autorul punctelor ultimei finale jucate și câștigate de bănățeni în București, Jody Gavin Rose, care în cel de-al cincilea minut de prelungiri în ultimul act din ediția inaugurală a Cupei Regelui, pe 12 septembrie 2015, semna un dropgol prin care sufla băimărenilor bucuria victoriei, 24-22 (13-12) și prin eseurile lui Ianuș după moluri de margine respectiv Conache dar și în ciuda eliminării lui Drenceanu în minutul 66, pe când ”Zimbrii” punctau strict numai prin Luke Samoa, inclusiv cu un eseu în superioritate numerică.

Într-adevăr, diferența dintre cele două efective poate fi într-atât de strânsă, sau precum în finala pe teren băimărean a ultimei ediții din Superliga în sistem primăvară-toamnă, 15-18 în decembrie 2015, dar și mai categorică.

Ce va fi duminică seară, rămâne de văzut după primul fluier al lui Vlad Iordăchescu, un arbitru care a stârnit multă iritare în acest deceniu în lumea rugby-ului de pe Bega, și care va fi asistat de Ionuț Bodea respectiv Alexandru Ionescu, arbitru numărul 4 fiind Mădălin Gîrbău iar arbitru video Cristian Răduță.

Cert este că deținătorii titlului au cucerit până acum fără greșeală toate cele 8 trofee cu care au jucat pe masă, având acum ocazia să intre în istorie și în calitate de primi campioni ai competiției în noul sistem de desfășurare toamnă-primăvară. A fost într-adevăr un parcurs mai delicat pentru cei din Ronaț, cu rateuri în returul din această primăvară, dar explicabile și pe undeva firești ca recul după o mare provocare la nivel internațional.

Alinierile la start în octombrie, decembrie și ianuarie cu finaliste în Challenge Cup din Anglia, Franța și Scoția n-au fost nici pe departe floare la ureche, ba din contră, iar piesele de rezistență au avut pe umeri și aparițiile în tricoul ”Stejarilor” în testele din noiembrie, de unde și rarul eșec de a nu intra în semifinalele ultimei întreceri interne, Cupa Regelui 2016, capac la toate fiind și strămutarea efectivului din Ronaț în antrenamente pe suprafața sintetică din Complexul Sportiv ”Dan Păltinișanu”, un ultim sezon rece extrem de dificil pentru campioni.

Nici debutul anului 2017 nu i-a cruțat deloc, internaționalii punând umărul pentru România în februarie și martie în Rugby Europe Championship, cu consecințe precum cea în cazul lui Shennan, iar despărțirile de unii vectori exponențiali din primul XV, gen Calafeteanu, căpitanul Burcea sau Kinikinilau, cărora li s-a adăugat necesitatea omogenizării în scurt timp a noului efectiv cu proaspete achiziții, a complicat cu atât mai mult existența unui colectiv încercat și de un nou baraj de play-off internațional. Numeroasele deplasări la distanță cu echipa de club sau cea națională, apariția accidentărilor, antrenamentele loco nu în cele mai bune condiții, lipsa unor jocuri de verificare în martie și dificultatea reasamblării parțiale a unui nou XV fără lacăte forte în precedenții 6 ani, s-au făcut cu toate resimțite în perioada tulbure dintre 7 aprilie și 3 mai.

Dar parcă s-a întrezărit sâmbăta trecută și soarele pe ploaia din Ghencea, ca un semn premergător revenirii în București, la ora celei de-a 11-a partide a campionilor în anul 2017.

Finala de duminică 28 mai de la ora 19 este televizată în direct de DolceSport și este precedată de jocul pentru locurile 3-4 în Superliga 2016-7, CSA Steaua – CSM București.

 

 

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


5 × cinci =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: