Campionii, la reînceperea apărării trofeului, cu o reeditare: finala dinainte de finale, RCM UVT Timişoara – Ştiinţa Baia Mare. Echipele probabile!

Greu e în ascensiune, şi să preiei tronul puterii, dar şi mai dificil este să-l menţii, ceea ce „Leii” galben-albaştri din Ronaţ au reuşit cu succes în toamna trecută: 25-19 în finala Superligii 2013, cu aceeaşi CSM Ştiinţa Baia Mare pe care o detronau în 2012. A trecut jumătate de an de la triumfătorul ultim act bucureştean din octombrie şi iată că RCM UVT Timişoara, dubla campioană naţională la zi, e testată încă de la debutul unei noi campanii de păstrare a trofeului, de aceiaşi maramureşeni venind sâmbătă la 11 în Ronaţ sub acoperirea scorului primei runde, ca lideri…

Tare demult nu i-au mai văzut fanii pe favoriţii lor luptând la victorie în Ronaţ, mai exact din 28 septembrie, când rugbyştii lui Chester Williams se calificau în finală graţie unui 42-8 (20-0) cu Farul Constanţa, dar vremea ce se-anunţă a fi plăcută, spre deosebire de mizerabilul debut mohorât şi în mocirlă din 2013, cu acel 12-10 contra maramureşenilor, constituie o invitaţie în plus pentru a asista pe viu la debutul ca principal în campionat la cârma deţinătoarei titlului a ex-secundului Danie de Villiers. Desigur, e şi varianta oferită de TVR2, în transmisiune directă de pe „Gheorghe Răşcanu” de la ora 11, dar ce e mai delicios decât o nouă aprigă bătălie a războiului intrat acum şi-n cel de-al patrulea an, între Baia Mare şi Timişoara, văzută la faţa locului!?

Promisiunile pentru „o nouă finală înaintea finalei” sunt dintre cele mai mari, precum ambiţiile reînnoite ale rivalelor şi dorinţa de a se poziţiona cât mai confortabil şi cât mai repede pe cele două prime locuri de pe care, după cele 14 etape tur-retur ale sezonului regulat plus turul Berger de alte 3 runde ale locurilor 1-4, vor putea aştepta cu încredere, ca o noutate a sistemului competiţional faţă de noul sezon, desemnarea celorlalte semifinaliste rezultând din împerecherile locurilor 3-6. Însă nimic nu este dinainte câştigat, forţe mai perimate ale ediţiei trecute arătându-se a fi refortificate la ora startului noii campanii, weekendul trecut, aşa încât miza punctelor va dubla tăişul unui derby ce se anunţă a fi atractiv.

Paradoxal, tocmai CSM Ştiinţa Baia Mare pare a arăta mai garnisită cu jucători străini în XV-le de start, printre care şi ex-timişoreni în 2013, ca o recalibrare a acestui raport dominat mai ales anul trecut de legiunea în special din emisfera sudică a galben-albaştrilor din Ronaţ. Care au de partea lor ascendentul moral al tot mai numeroaselor triumfuri directe din sezoanele triumfătoare, 2012 şi 2013, fiecare cu câte 5 încleştări cap la cap cu „Zimbrii”, după cele doar 3 din 2011, plus încă una în finala Cupei României, adjudecată şi aceea, la Alba Iulia. Palmaresul total al precedenţilor 3 ani ar fi 7-1-6, în premieră favorabil Timişoarei.   

Dacă reintegrarea internaţionalilor calificaţi între timp, în iarnă, la Cupa Mondială, a fost desăvârşită în nu foarte îndelungata perioadă de la punctul culminant al campaniei „Stejarilor”, eşecul de la Tbilisi, iar dacă o oarecare lipsă a jocurilor de pregătire în mână, doar două, dintre care unul practic fără oponent, nu va avea adăugată niţică rugină, dată de şederea în runda inaugurală, când toate celelalte 6 prim-divizionare au simţit deja balonul oval în primul test oficial, atunci palmaresul s-ar putea doar îmbunătăţi, cu menţiunea că RCM UVT Timişoara n-a mai cedat acasă băimărenilor din primăvara lui 2011, adică de 3 ani.

Toate premizele sunt bune pentru ca noul antrenor principal şi noul vicepreşedinte al campionilor, Danie de Villiers şi Duşan Filipaş, preluând ştafeta de la Dan Dinu, să reuşească un prim pas cu dreptul, deloc uşor dar la îndemână. Va fi totodată un prim test şi pentru noul concept aplicat de neo-zeelandezul Grainger Heikell structurii pachetului de înaintare, aşa încât o cât de poate de atractivă ofertă, din toate punctele de vedere, pentru privitorul de pe margine. Câţi vor fi?

Mai puţini decât şi-ar dori să creadă RCM UVT Timişoara că va strânge la ora descinderii pe „Dan Păltinişanu”, luna aceasta, în următorul meci acasă, cu RCJ Farul, ca un remember că şi jocul tur din 2013 cu dobrogenii a fost tot departe de Ronaţ, pe CFR, cu avertizarea că până la acel moment de exploatat în plan imagistic de către „Leii” campioni mai e deloc facila şi uneori trista deplasare în Ghencea, unde Steaua rămâne totuşi Steaua. Superliga 2014 nu mai are aşadar de-acum răbdare, sau cel puţin până la revanşa cu Steaua, din etapa a X-a, pe 31 mai, pe Bega, după care returul se va întrerupe vreo lună şi jumătate, fine al lunii viitoare când apele vor putea fi deja mai limpezi, şi apropo de replica revigoratelor Farul sau CSM Bucureşti.

RCM UVT Timişoara păstra acum două vineri 11 rugbyşti faţă de XV-le de start din primul amical, 33-17 la CSM Olimpia, dispunând cu 97-0 de Ştiinţa Petroşani, din liga a doua

 

Până atunci, chiar şi fără o prezentare oficială a lotului şi a echipamentului, anunţată iniţial pentru vinerea unicului amical acasă, cu petroşenenii, şi reanunţată cu acea ocazie pentru o dată ulterioară, retrasă tiptil din calendar, o finală încă dinaintea finalei, campioni contra „Zimbri”, sâmbătă la 11, în Ronaţ.

În alcătuirile, conform încărcărilor de pe www.super-liga.ro, Militaru, Căpăţână, Ţăruş, Popîrlan, Lazăr, Morrison, Rus, Burcea, Calafeteanu, Rose, Anesi, Kinikinilau, Umaga, Sheenan, Fercu, cu Cornei, Halalilo, Taupaki, Drenceanu, Carpo, Dumitru, Conache şi Tangimana pe bancă, respectiv Pristaviţă-Mardare, Oancea, Rusu, Van Heerden, Dănilă, Vaiomo*unga, Morrell, Ene, Shamkharadze, Wiringi, Spring, Fakaosilea, Gal, Ciuntu şi Samoa, cu Bărdaşu, Dico, Gorun, Moyake, Taufa, Diniş, Botezatu şi Hristache drept rezerve ale XV-lui lui Apjok.

* Declaraţii ale unor protagonişti, Danie de Villiers, căpitanul Stelian Burcea şi vicepreşedintele Duşan Filipaş, despre jocul cu Farul pe „Dan Păltinişanu” şi anunţata sosire a celor de la Saracens, în consemnările anterioare, de miercuri, regăsite în prima pagină precum şi în secţiunea Rugby a cotidianului.

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


4 × = treizeci sase

 


Ultimele articole din categoria Rugby: