LIVE TEXT de pe „Dan Păltinişanu”: 3-1 la eseuri. RCM UV Timişoara – Steaua 21-13 (eseuri: Lemnaru 19, penalizare 47, Carpo 80+4 / Sakalia 21). Prim triumf al sezonului fără punct bonus

Finish: RCM UV Timişoara – Steaua 21-13, a şasea victorie în acest campionat, din 8 jocuri. Urmează „Cupa României”. Revenim cu poze şi declaraţii…

Eseul lui Lemnaru, din minutul 19, a lăsat impresia că RCM UV Timişoara s-ar putea descătuşa ulterior, însă Steaua a fost o nucă neaşteptat de tare, care şi-a vândut scump pielea, încheind de puţin fără punctul bonus defensiv

 

86. Dumbravă reduce din lovitură de pedeapsă, 21-13. 

Ambulanţa a plecat cu girofarul pornit, spre Urgenţe. 

85. Sakalia, margine în 22-ul timişorean, care recuperează. Însă infracţiune a lui Morrison şi Steaua are opţiunea datului la beţe, în căutarea bonusului defensiv, deşi e totuşi cam departe… 11 handicap.

Dacă rămâne aşa, ar fi cea mai „scurtă” victorie a celor din Ronaţ în actuala stagiune. Se strigă „Cine nu sare, cine nu sare / Ori e cu Steaua ori e… „, însă aşa ceva chiar nu se pretează deloc rugby-ului. E o altă lume şi n-ar prea fi deloc cazul. Din dreapta tribunei I.

Minutul 84. ESEU RCM TIMIŞOARA, al treilea, tot pe centru. CARPO face aşadar 19-10, iar Conache transformă, 21-10. 

Ianuş l-a stopat pe Moala chiar şi cu preţul unei accidentări. Iar pe continuarea atacului timişorenii au pierdut din nou posesia, o obişnuinţă astăzi.

Extraordinară capacitate a Stelei de a stopa ţîşnirile Timişoarei spre buturi chiar pe ultimii 2-3 metri. Bună apărare roş-albastră. Prima oară scandează câta şi publicul, simţind momentul bun.

80. Timişorenii, în poziţie de eseu. Introducere în grămadă la 8 metri, lateral stânga.

Stelian Burcea s-a dus la uşa Ambulanţei, se se intereseze de starea sud-africanului.

77. RCM şarjează din nou pe centru dar Cornei e placat. Explodează şi o petardă. Şi a doua!

Locul îi este luat de Laurenţiu Tănase. Cel accidentat e pare-se Jody Rose, care îl înlocuia în XV-le de start pe Kinikinilau, anunţat iniţial dar care n-a mai început azi.

Minutul 73. O accidentare mai serioasă. S-a adus targa. Un timişorean e la pământ. Şi e transportat la Ambulanţă. 

Nici Farul n-a obţinut astăzi punctul bonus contra lui Dinamo, 23-10 şi 3-1 la eseuri, aşadar campionatul s-a strâns.

Şi a intrat între timp şi Tangimana Fonovai, în minutul 70.

S-a mai strâns între timp ceva lume sub lucşii nocturnei timişorene. Aproape la fel de mulţi fani ca şi contra Farului, cu un uşor minus, marjă de puţine-puţine sute…

Acum un stelist e la pământ, în 22-ul propriu. Bucureştenii au mai ieşit cu bine dintr-o situaţie strâmtorată, similară celor 3 din prima parte însă nu la fel de la limită.

65. Forţe proaspete în linia I: Mariş şi Cornei pentru Căpăţînă şi Ţăruş. 

64. O nouă margine timişoreană în 22-ul oaspeţilor, Căpăţînă pentru Rus, dar Steaua e ca o stâncă la câţiva metri de buturi. Dumitru introduce în grămadă la 6 metri. „Împinge!”, se strigă din tribuna I dar Timişoara nu manifestă astăzi forţa de altădată, însă şi pe fondul replicii steliste.

60. Lovitură de pedeapsă, de la 40 de metri, precis, Dănuţ Dumbravă, principal realizator al Stelei în 2014: e 14-10. De fapt primă lovitură de pedeapsă la beţe a partidei. 

55. Schimbare: iese Drenceanu, intră Randall Morrison. 

53. Ţăruş e suficient uneori să pună doar şi umărul. Bang!

52. Schimbare: Moala intră, Lemnaru iese. 

47. ESEU timişorean pe centru, între buturi, după o grămadă împinsă cu succes, pe superioritate, Pătraşcu fiind trimis în prealabil în „sin bin”. Conache a culcat balonul dar se pare că a fost considerat a fi de penalizare. Conache şi transformă cea mai uşoară cu putinţă execuţie: 14-7. 

45. Se aud şi scandările tipice galeriei poliste, sosită probabil la pauză. Dar în număr restrâns.

Şi superioritatea numerică îşi spune cuvântul, RCM câştigând brusc teren. Un start mai bun.

Iar Lazăr e în locul lui Burcea. 

43. Reintră Umaga, revenit după cele 10 minute de penalizare.

Partea a doua, începută cu o defectuoasă repunere a Stelei, extrem de stângace la prima lovitură. Timişoara are introducerea în grămadă.

*

PAUZĂ: 7-7. CSA Steaua, peste aşteptări, Timişoara, în stilul de la Dinamo, de puţin în frunte după 40 de minute. 

Finish tern de primă parte, foarte fragmentat. Echipele tind să rişte mai puţin, dat fiind echilibrul de pe tabelă şi aşteptarea pauzei.

39. Dar şi mai frumoasă margine adjudecată de RCM, cu o schemă de permutare purtată de Popîrlan şi Drenceanu.

38. Frumos cîştig în margine pentru Ianuş, pe trimiterea lui Sakalia, la centrul terenului, pe dreapta.

37. RCM Timişoara, în inferioritate numerică pentru 10 minute, adică şi pe începutul părţii a doua. „Sin bin” pentru Umaga.

Deasupra rândului presei, relaxat, Cătălin Fercu urmăreşte atent cursul jocului. E îndreptat spre terenul de ţintă stelist, semn al aştepărilor sale în favoarea unei reuşite a colegilor.

35. Steaua s-a apărat cu „vârful unghiilor”, evitând un iminent eseu timişorean pe ultimul metru. Este a treia oportunitate de eseu ratată la mustaţă de RCM. 

29. Micuţul numărul 9 stelist Laurenţiu Cocîrlă, suficient de iute pentru a iniţia şarje la mână, dar placajele amfitrionilor sunt tari, tari. În general prea multe sunt însă baloanele pierdute, de ambele părţi. Echipele nu şi-au intrat încă în mână, dar mai ales RCM UV Timişoara.

25. Din 22-ul oaspetei, Conache caută din nou tuşa. Rus prinde exact şi molul timişorean se apropie la 2-3 metri însă se pierde posesia.

21. Două minute a durat bucuria timişoreană. Gafă defensivă pe trimiterea balonului, iar intercepţia lui Sakalia Sosefo, om de linia I, e decisivă. De neoprit: ESEU, 7-5. Transformat de Ştefan Pătraşcu. 7-7.  

18. Margine scurtă a Timişoarei, cu trimitere la primul component, iar de pe flancul drept gazdele au schimbat direcţia de atac, pătrunzând pe stânga şi finalizând: ESEU LEMNARU, minutul 19. 5-0. Transformer al serii este CONACHE, dintr-o poziţie totuşi incomodă, 24m lateral stânga. Perfect însă, 7-0. 

16. Primă deschidere pe treisferturi a campionilor, căutându-l pe Anesi. Iar Conache trimite în tuşă la 10 metri de terenul de ţintă, după o pauză de hidratare.

Prim sfert de oră cu Steaua mai alertă, mai activă, mai incisivă, echipa căutând să joace mai mult balonul. Introducere stelistă în grămadă, la 35 de metri de buturile dinspre Peluza Sud, ale Timişoarei. Fără galerie în această seară şi cam 2.000 de spectatori.

14. Dumitru, insuficient de iute să iniţieze un contraatac pe partea închisă, masivul căpitan Lucaci blocând balonul, din plonjon.

11. Steliştii trimit în tuşă, dar la 35 de metri de propriul teren de ţintă. Echilibru în primele 10 minute, cu posesie superioară din partea vizitatorilor. 

9. Perfect tackling al lui Umaga, care-l scoate în tuşă pe stelist, angajat pe flancul drept de Sakalia, care a cîştigat rapid teren. Totul a venit însă după o primă tentativă solitară de breşă din partea lui Kinikinilau, nu, nu, nu-i Kinikinilau, acum deduc, ci Rose, care i-a luat locul în XV-le de start, deşi aşa figura şi la încărcarea echipelor pe portalul super-liga şi în programul de meci. Iar cum speakerul Cireap n-a mai apucat să lectureze XV-le Timişoarei iar de unde suntem ne trebuie chiar binoclu, n-am perceput până acum că s-a început cu Jody şi nu cu Paula…

7. Primă margine timişoreană aproape de 22-ul advers, executată de Căpăţînă lung. Continuarea fazei, fără efect. Grămadă cu introducere stelistă.

O singură cameră de filmare a TVR3 la nivelul solului, între băncile de rezerve. Alte două bănuim doar că ar fi pe coronament, în dreptul liniei de centru a terenului. Călin Păltinean, în spatele buturilor dinspre oraş.

2. Steaua, primă lovitură de pedeapsă. Şi posesie a oaspeţilor, fără a câştiga însă prea multe teren, practic se joacă de puţin în jumătatea timişoreană.

Minutul 1. Primă margine adjudecată de timişoreni, pe partea stângă. Linia „galbenilor”, la 35 de metri de buturile Stelei, care încearcă să iasă din chingile gazdelor, având posesia.

Ora 20. Timişoara a început jocul, atacând spre oraş, spre Peluza Nord.

Ora 19,57. Intră echipele, în uralele asistenţei. Timişoara în galben-albastru, Steaua, în roşu-albastru. Se aliniază la centru iar Adrian Cireap rosteşte numele protagoniştilor, începând cu steliştii.

Ora 19,55. Tribuna a II-a e goală. Peluzele, la fel. La tribuna I, cu indulgenţă, peste 1.000 de oameni. Printre spectatori, Sorin Schiesz, voleibalistul divizionar: „Nu lipsesc la nici un meci”. Voleiul susţine rugby-ul. Foarte frumos!

Apropo de Saracens, în cele din urmă a pierdut în prelungiri finala, 20-24, în ultimul minut al perioadelor de prelungire, practic 100 al meciului. Şi încă la decizia video! Eseu Alex Waller, transformat, şi astfel, de la 20-17 pentru Saracens, la 20-24 Northmapton, cuceritoare a Londrei. Deznădăjduitor pentru partenerii Timişoarei, care, în ciuda investiţiilor susţinute din acest deceniu, n-au cucerit nici un trofeu din 2011 încoace. „Saints” în schimb a câştigat două finale în 8 zile, cu tot cu AMLIN, pe când Saracens a pierdut două, cu tot cu Heineken Cup. Şi a avut prelungirile în mână, transformând două lovituri de pedeapsă, 17-14 şi 20-17. Însă…

Programul de meci, distribuit la porţile de intrare, e un A4 lucios, cu „MERITĂ EFORTUL” pe frontispiciu şi echipele pe pagina 4, iar la mijloc, cuvintele vicelui Duşan Filipaş despre parteneriatul cu Saracens.

Ora 19,45. Extrem de puţină lume în tribuna I, mult mai puţină decât cu Farul, dar mai e timp să şi vină.

Ora 19,30. Instalaţia de nocturnă, în funcţiune.

Ora 19. În România, în etapa de azi s-a mai jucat Dinamo – Farul 10-23, 1-3 la eseuri, şi U Cluj – CSM Olimpia, dar de la ora 17. Suntem în aşteptarea rezultatului. La „olimpieni”, un All Blacks cu 3 selecţii, Campbell Johnstone, care a mai jucat şi-n Franţa şi Anglia, aşa încât „moda Anesi” prinde în Carpaţi… 

Ora 18,45. La ora 15 locală, 17 în România, a purces şi finala AVIVA Premiership, între Saracens Londra, partener – din acest an – al timişorenilor, şi Northampton Saints. Pe Twickenham, în sud-vestul capitalei Regatului Unit. Premieră în istoria finalelor primei ligi din Albion, egalitate după 80 de minute, 14-14, 7-6 la pauză pentru „Sfinţi”. Se intră aşadar în prelungiri, câte 10 minute, iar dacă egalitatea va persista, XV-le cu mai multe eseuri reuşite, Northampton, 2 la 1, ar cuceri trofeul. Dar să nu anticipăm. Au punctat pentru „Sarries” decarul Angliei, Farrell, cu lovituri de pedeapsă în minutele 11, 18 şi 45, plus Botha – eseu în minutul 72, respectiv, pentru Saints, Foden, eseu (31) transformat (de Myler) şi George Pisi, un alt eseu, în minutul 60, transformat de acelaşi Myler.

O seară rece la Timişoara, de parcă n-ar fi 31 mai. Stă în continuare să plouă, după ce a burniţat de pe la 17,30 până după ora 18. Iar cum puţine sunt scoicile aflate sub acoperişul tribunei principale de la I respectiv sub cele două copertine adiacente, o reîncepere a precipitaţiilor ar putea afecta numărul privitorilor…

*

Steaua sâmbăta seara pe „Dan Păltinişanu” nu înseamnă fotbal, dar tot joacă nişte campioni ai ţării, însă în Superliga de rugby. RCM UV Timişoara, care încearcă şi în 2014 să-şi păstreze titlurile din 2013 şi 2012, ţine să se reapropie de la ora 20 la un punct de liderul din Baia Mare, în doar al patrulea meci acasă al stagiunii dar şi al doilea pe marele oval. Aici, pe seară, în comentariu în direct LIVE TEXT, dar până atunci, mai jos, detalii, notiţe şi considerente…

RCM UV Timişoara a anunţat joi după-amiază lotul convocat pentru jocul de sâmbătă de la ora 20 cu Steaua, de pe stadionul „Dan Păltinişanu”, antepenultimă apariţie acasă în sezonul regular pentru galben-albaştrii din Ronaţ.

Cătălin Fercu, înlocuit în cursul remizei de sâmbăta trecută de la Baia Mare, cu CSM Ştiinţa, nu se regăseşte în XV-le de start, ca unică modificare faţă de formula cu care se începea deplasarea în Maramureş, rolul de fundaş fiind preluat de Gabriel Conache.

 

În locul lui Conache, titularizat pentru a patra oară în acest campionat, începând cu deplasarea la CSM Olimpia Bucureşti, Tangimana Fonovai a fost cooptat printre rezerve, ceilalţi 7 rugbyşti la schimb fiind aceiaşi ca şi pe „Lascăr Ghineţ”.

Fercu, aidoma lui Calafeteanu, care era înlocuit tot datorită unei accidentări în prima parte a jocului cu „U” Cluj, din urmă cu 4 săptămâni, este astfel menajat pentru apropiatul patrulater internaţional de pe Arena Naţională „Arcul de Triumf”, şi anume IRB Nations Cup, în care „Stejarii” vor juca pe rând, în 13 iunie, cu Uruguay, în 18 iunie cu Rusia iar pe 22 cu Irlanda (Emerging), întrecere la care aşteaptă convocarea mai mulţi internaţionali ai celor de pe Bega.

Danie de Villiers şi Grainger Heikell apelează în jocul de sâmbătă seară la…

1. Militaru, 2. Căpăţînă, 3. Ţăruş, 4. Popîrlan, 5. Drenceanu, 6. Burcea, 7. Rus, 8. Carpo – cpt., 9. Dumitru, 10. Umaga, 11. Shennan, 12. Rose, 13. Anesi, 14. Lemnaru şi 15. Conache, în vreme ce Cornei, Mariş, Taupaki, Lazăr, Moala, Rose, Tangimana şi Morrison vor începe meciul din etapa a X-a de pe margine.

9… numărul titularilor de sâmbătă care începeau şi precedenta dispută pe „Dan Păltinişanu”, în urmă cu 6 săptămâni, contra Farului. Cei care vor lua startul în premieră pe ovalul din sud-estul Timişoarei sunt căpitanul Carpo, Burcea, Dumitru, Lemnaru, Anesi şi Conache.

Următoarele două partide acasă pentru galben-albaştri, şi ultimele din retur, vor avea loc în 26 iulie şi 9 august, cu alte bucureştene, CSM Olimpia şi Dinamo.

Ulterior, în semifinale, câştigătoarea fazei tur-retur va găzdui în manşă unică învingătoarea duelului dintre ocupanta locului 4 în 1-4 şi 2 în 5-7, iar vicecampioana sezonului regular va evolua tot acasă, dar cu câştigătoarea întâlnirii dintre echipa clasată pe locul 3 în 1-4 şi prima în 5-7, tot pe terenul formaţiei din prima grupă valorică.

Steaua, cu o victorie în ultimele 7 etape, îl are drept căpitan după plecarea lui Vlaicu la RCJ Farul pe Viorel Lucaci, XV-le lui Marin Moţ fiind următorul…

1. Baraulea, 2. Sakalia, 3. Buzea, 4. Tatu, 5. Grigore, 6. Bulearcă, 7. Lucaci, 8. Ianuş, 9. Cocîrlă, 10. Pătraşcu, 11. Dumitru, 12. Ioniţă, 13. Dascălu, 14. Pascu, 15. Golubenco.

Tot sâmbătă seară vor juca şi partenerii englezi ai clubului timişorean, Saracens Londra, în finala campionatului de Rugby Union din Albion, AVIVA Premiership, contra lui Northampton Saints, iar de luni 2 iunie va demara în Noua Zeelandă cea de-a VII-a ediţie a Campionatului Mondial de juniori sub 20 de ani, cu 12 naţiuni la start, primele jocuri din grupă fiind Argentina – Australia şi Anglia – Italia, respectiv Ţara Galilor – Fiji şi Franţa – Irlanda, precum şi Scoţia – Africa de Sud şi Noua Zeelandă – Samoa. Noua Zeelandă, de 4 ori, respectiv Africa de Sud şi Anglia, câte o dată, au câştigat primele 6 ediţii, la care România n-a participat.

* Iată şi avancronica incluzând declaraţii ale jucătorilor, antrenorilor şi conducătorilor timişoreni înaintea vizitei Stelei: http://sporttim.ro/rugby/rcm-uv-timisoara-revine-sambata-la-ora-20-pe-dan-paltinisanu-contra-stelei-ii-invitam-pe-toti-timisorenii-cu-copiii-cei-mici-sa-invete-valorile-rugbyului

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


1 + = zece

 


Alte articole legate de acest subiect: