Căpățînă, Fercu, Simionescu și Zaharia, ”Stejari” ai Timișoarei Saracens la start în Spania

O lună martie în care campioana Timișoara Saracens va juca în Superliga atât acasă cât și în deplasare, atât în tur cât și în retur, dar în plus și finala Cupei României respectiv manșa I pe teren propriu în playoff-ul cu ruși din Continental Shield, îi va găsi pe rugbiștii din Ronaț pentru cel puțin încă două săptămâni pe fronturi paralele, șapte fiind convocați în reprezentativa de seniori pentru cele 3 apariții rămase în Rugby Europe Championship 2019, cu începere de duminică la Madrid, unde Căpățînă, Fercu, Simionescu și Zaharia vor fi titulari, pe când restul lotului va pregăti pe Bega sezonul de primăvară, culminând cu fazele finale ale elitei divizionare.

Timișoara Saracens se antrenează așadar acasă fără septetul selecționabililor ”Stejari”, campioana țării având de săptămâna viitoare 4 apariții în programul din martie, în 3 competiții diferite, mai întâi în Superliga, sâmbătă 9 martie de la ora 11 în Ronaț cu U Cluj, într-o restanță din tur, iar pe 16 la Buzău, într-o confruntare în devans la startul returului cu nou-promovata SCM Gloria, ulterior în întreceri eliminatorii.

Astfel, data de 23 martie, peste 3 săptămâni, a fost aleasă pentru reprogramarea finalei nejucate la ceas de toamnă în Cupa României, dat fiind înghețul gazonului de pe ”Iuliu Hațieganu” din Cluj, ultim act cu  CSM București, după care, sâmbătă 30 martie, Timișoara Saracens va găzdui pe arena ”Dan Păltinișanu” manșa I a uneia dintre semifinalele play-off din Continental Shield, cu rușii de la Enisei-STM, de fapt o posibilitate de recalificare pentru ediția viitoare a grupelor din Challenge Cup, între codașe ieșite din cursa fazei actuale a seriilor în ERCC, cu mențiunea că revanșa va avea loc pe 20 aprilie la Krasnoyarsk.

Enisei-STM este ultima câștigătoare a Continental Shield, în mai 2018 la Bilbao, de fapt pentru al doilea an la rând, după cea din 2017 într-o finală cu concitadina Krasny Yar, care dispunea la vremea respectivă tocmai de bănățeni, de notat fiind și aspectul că anticamera Challenge Cup, această ”Continental Shield”, este pusă în scenă de European Professional Club Rugby în cooperare cu Rugby Europe și forul italian, FIR. Din partea căruia se aliniază în cealaltă semifinală play-off câștigătoarele grupelor Continental Shield, Kawasaki Rugby Calvisano și Femi-CZ Rugby Rovigo Delta, cunoștințe nu demult ale timișorenilor. Primele în serii în care au evoluat în alte două sezoane și bănățenii, de astă dată în fața unor oponente din Petrarca, Roma, Tbilisi dar și a selecționatei divizionare Belgium Rugby Barbarians XV.  

Timișorenii vor avea așadar o săptămână la dispoziție pentru a pregăti cu întreg efectivul finala Cupei României, după revenirea convocaților de la lot, dar în aceeași situație se va regăsi și CSM București, cele două cluburi având și cei mai mulți selecționabili în componența actuală, cantonată la Colomiers, 9 provenind de la cei din capitală, iar 7 de la bănățeni, respectiv 5 de la CSM Știința Baia Mare, 4 de la CSA Steaua dar și șase ”Stejari” care evoluează în campionatele externe, 5 în Franța și unul în Anglia.

Pe de altă parte, CSM București nu va dispune de meciuri oficiale în mână înaintea finalei Cupei României, dat fiind că startul returului a fost lăsat pe 30 martie, după ultimul act, atunci când elevii lui Apjok vor da piept lui Dinamo, în vreme ce timișorenii își vor unge schemele de joc într-un efectiv parțial cu cei din Cluj și Buzău.

Mai apoi, începând din 6 aprilie, bănățenii vor continua returul la Baia Mare și cu CSA Steaua, pendulând spre returul din Rusia, ulterior rămânându-le meciuri la CSM București și cu Dinamo, dar tot acasă și cu ACS Tomițanii Constanța respectiv la Cluj.

Într-un plan paralel în săptămânile viitoare, meciurile României, duminică de la ora 13:45 în Spania, sâmbătă 9 martie de la ora 14 la Botoșani cu rușii, iar duminică 17 martie de la ora 13 în Belgia. Cu alte cuvinte, încleștări ale internaționalilor timișoreni și de la Enisei-STM și în partida ”Stejarilor” în nordul Moldovei, deja săptămâna viitoare…

Selecționerul Tincu a apelat în actualul efectiv lărgit la Căpățână, Mureșan și Lazăr în pachetul de înaintare, respectiv la Zaharia, Popa și Fercu în liniile dinapoi, plus la fundașul Simionescu, CSM București având de exemplu 4 recruți la lot pe înaintare și 5 în liniile dinapoi, dar de exemplu nu și pe Calafeteanu, Burcea sau Kinikinilau, în schimb pe Tangimana Fonovai.

Dintre cei șapte, titulari duminică vor fi Căpățînă în linia I, centrul Fercu, aripa Zaharia și fundașul Simionescu, după ce pe 9 februarie, în eșecul cu Georgia, Fercu și Zaharia se aflau în primul XV, iar pe 16 februarie, contra Germaniei la Botoșani, începeau Căpățînă, Popa și Zaharia, care și-a păstrat așadar permanent locul.

Ca ierarhie a Rugby Europe Championship după două runde, Georgia deține 8 puncte, Rusia 6, România 5, Spania și Belgia câte 4 iar Germania unul singur, etapa a III-a programând sâmbătă jocurile Germania – Rusia și Belgia – Georgia. Ca locuri la zi în ierarhia mondială IRB, Georgia e pe 12, România pe 18, Rusia pe 19, Spania pe 20, Belgia a 23-a iar Germania pe 28.

Revenind, Fercu se numără printre cele 5 noutăți în XV-le de start de la un joc la altul.

România va începe poimâine cu 1. Constantin Pristaviță (CSM Știința Baia Mare), 2. Eugen Căpățînă (Timișoara Saracens), 3. Alexandru Țăruș (Sale Sharks), 4. Johan Van Heerden (Perpignan), 5. Marius Antonescu (Colomiers), 6. Andre Gorin (Massy), 7. Mihai Macovei – cpt. (Colomiers), 8. Cristi Chirică (CSM Știința Baia Mare) / 9.Florin Surugiu (CSA Steaua), 10. Florin Vlaicu (CSM București); 11. Ionuț Dumitru (CSA Steaua), 12. Tangimana Fonovai (CSM București), 13. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens) 14. Vlăduț Zaharia (Timișoara Saracens), 15. Marius Simionescu (Timișoara Saracens)

Iar printre rezervele la start, și un jucător al celor din Ronaț: 16. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 17. Iulian Hartig (CSM București), 18. Alexandru Gordaș (CSM București), 19. Dorin Lazăr (Timișoara Saracens), 20. Adrian Ion (CSM Bucuresti), 21. Tudorel Bratu (CSM București), 22. Daniel Plai (CSA Steaua) și 23.Nicolas Onuțu (CSM București).

În principala întrecere interțări a Europei, Turneul celor 6 Națiuni, weekend-ul 9-10 martie aduce penultima etapă a sezonului, Scoția – Țara Galilor, Anglia – Italia și Irlanda – Franța, galezii fiind neînvinși în frunte după 3 runde, cu 12 puncte, urmați de Anglia cu 10, Irlanda 9, Franța 6, Scoția 5 iar Italia fără nici un punct.

La capitolul cluburi, finele lunii martie va aduce sferturile ediției 2018/9 în principalele două eurocupe, pe 29-31 atât în Champions Cup, și anume Edinburgh Rugby – Munster, Saracens London – Glasgow Warriors, Leinster – Ulster și Racing 92 – Toulouse, iar ulterior câștigătoarele primelor două dispute într-una dintre semifinale,  cât și în Challenge Cup: Sale – Connacht, Worcester Warriors – Harlequins, La Rochelle – Bristol Bears și ASM Clermont Auvergne – Northampton Saints. De fapt, o reeditare a duelurilor din grupa în care au jucat și bănățenii. Ulterior, în jur de 20 aprilie, câștigătoarea va juca în semifinale cu învingătoarea încleștării engleze Worcester – Harlequins. În fine, ultimele acte în jur de 10 mai în Albion, la Newcastle…

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


− 3 = unu

 


Ultimele articole din categoria Rugby: