Timişorenii,11 din 13 pentru „Stejari”.Şi o întrebare pentru FRR

Dacă Federaţia Română de Rugby se întreabă de ce Cupa Antim Ivireanu, disputată cu ocazia duelurilor directe ale „Stejarilor” cu gruzinii, a rămas şi după jocul de sîmbătă de pe „Arcul de Triumf” din Bucureşti tot în posesia Georgiei, poate că ar trebui să se gîndească la mici detalii la prima vedere insignifiante, ce pot însă genera marile diferenţe. Timişorenii Daniel Carpo, cu un eseu, Valentin Calafeteanu, cu 6 puncte, şi Mădălin Lemnaru şi-au făcut datoria într-un 13-19 (10-6) dar noi lansăm o întrebare, două…

De ce lasă forul federal pe ultima sută de metri anunţarea mult aşteptatului „ţintar competiţional” al Superligii? Şi de ce nu este exclus ca în respectivul program să fie posibil, conform informării făcute de clubul timişorean, ca primele 4 partide ale galben-albaştrilor Banatului să fie în deplasare? Se poate mai multă transparenţă, vă rugăm, sau cerem deja prea mult? 

De ce atîta temporizare stimate Alin Petrache, mai marele FRR?

Mai exact, F.R.R. nu a dat publicităţii încă nici pînă la ora actuală programul competiţional al Superligii 2012, al cărui start este programat peste nici două săptămîni, pe 24 martie. Aţi mai auzit aşa ceva pe altundeva? Veţi spune poate că eşecul reprezentativei României n-are deloc de-a face cu bucătăria internă a întrecerii autohtone, dar nu este exclus ca asemenea semne de dezorganizare şi amînare a lucrurilor pe ultima clipă să ofere indicii în privinţa derapajului „tricolor” peste ani, cel puţin comparativ cu învingătorii lor în Cupa Europeană a Naţiunilor, Georgia impunîndu-se cu scorul de 13-19 (10-6).

În competiţiile profesioniste de pe alte meleaguri, fie în rugby sau alte discipline, programul competiţional este trîmbiţat cu săptămîni sau chiar luni bune înainte, ţintarul jocurilor fiind ca un veritabil magnet pentru fani. Pe www.super-liga.ro sau www.frr.ro, nici un cuvînt în acest sens, ci doar o înştiinţare de… temporizare pe adresa cluburilor, trimisă în luna februarie, şi pe care o publicăm mai jos.

România a abordat sîmbătă cu victorii la cîte 25 de puncte avans în dauna Portugaliei şi Rusiei duelul fruntaşelor plasate la o diferenţă de 3 puncte în topul Diviziei 1A, cu 3 jocuri înaintea fluierului final, ocazie cu care timişoreanul Valentin Calafeteanu a obţinut o a 46-a selecţie, revenind în XV-le de start în locul lui Florin Surugiu.

RCM mvt UVT Timişoara, prin Carpo, Calafeteanu şi Lemnaru, şi campioana Ştiinţa Baia Mare (cu Csaba Minya Gal, Cristian Diniş şi căpitanul Mihai Macovei între titulari) au oferit cîte 3 rugbyşti în linia de start, Steaua doi iar Farul unul, Superliga contribuind aşadar cu 9 „Stejari”, ceea ce poate fi un argument în sine în privinţa importanţei competiţiei interne.

Iar Daniel Carpo, noua achiziţie a Timişoarei, a adăugat sîmbătă celor 36 de selecţii, dintre care cu 22 jocuri cîştigate, reuşind un alt eseu, cu care a deschis scorul şi plusînd astfel unui palmares la naţională cu 35 de puncte şi 7 eseuri la ora startului jocului.

Valentin Calafeteanu: precizie

Valentin Calafeteanu, de-acum cu 23 cîştigate din 46 apariţii ca „Stejar”, a adăugat şi el două lovituri de pedeapsă celor 119 puncte adunate pentru ţara sa, ca al doilea marcator în teren pentru români, cu 8 încercări în cont.

Mădălin Lemnaru, aripa Timişoarei, a evoluat la rîndul său, adăugând o selecţie unui palmares personal la lot de 13 selecţii, cu 6 jocuri cîştigate, 15 puncte şi 3 încercări.

Georgia, care a cîştigat şi alte patru din precedentele 5 dispute cu România după jocuri de mare luptă, şi în care media punctelor a fost de 19-14, a confirmat practic statistica, răsturnînd scorul la reluare.

Trebuie amintit că ultima victorie a României în faţa Georgiei datează din 13 martie 2010, 22-10 acasă, primul duel fiind tranşat de „Stejari”: 27-23 pe vechiul Lansdowne Road din Dublin, în 1998, în calificările la Cupa Mondială. Însă adevărul este că „Stejarii” au ajuns anul trecut în recalificări pentru a accede la Cupa Mondială din Noua Zeelandă, fiind trimişi la „reciclare” tocmai de georgieni, care dispuneau de România şi pe 28 septembrie, la scară globală, 25-9 la Palmerston North.

Tot statistic vorbind, cinciarul Cristian Petre a obţinut a 89-a selecţie pentru România, fiind cel mai galonat la acest capitol, ca unul dintre stranierii lui Haralambie Dumitraş, venind de la Saint Etienne.

Pentru conformitate, publicăm anunţul făcut de RCM Timişoara pe portalul său oficial, www.rugby-timisoara.ro, pe 28 februarie, referitor la amînarea comunicării programului competiţional al Superligii pe 2012. Atitudinea federală semnalează o lipsă de respect faţă de competiţie, de grupările angrenate, şi nu în ultimul rînd mai ales faţă de fanii jocului, aducînd mai degrabă a antireclamă decît a popularizarea sportului cu balonul oval

„FRR a transmis astazi tuturor cluburilor participante la SuperLiga CEC Bank 2012 o varianta intermediara de program (cu titlu informativ), cu solicitarea sa nu facem public acest program, pina la definitivarea lui.

Va rugam deci sa aveti rabdare, probabil ca in curind vom primi programul definitiv al meciurilor, pe care il vom putea posta pe site.

Programul meciurilor afisat anterior se baza tot pe o varianta intermediara trimisa de FRR tuturor cluburilor participante la SuperLiga (asta pentru a raspunde celor care-si exprimau nedumerirea pe diverse forum-uri cum de doar Timisoara are programul meciurilor – nu, l-au primit toate cluburile din SuperLiga, doar ca noi am postat informatia pe site, ne-existand la acel moment o solicitare expresa a FRR sa nu facem acest lucru).

Deocamdata, va putem spune ca programul meciurilor ramine relativ acelasi, probabil cu mici modificari legate de programarea meciurilor care vor fi televizate (in functie de grila de programe a partenerului media al FRR – acesta este probabil si motivul pentru care FRR ne solicita sa nu facem inca public un program in varianta ne-definitivata, lucru firesc)

SuperLiga va incepe in 24 martie, asa cum se anuntase initial, si se pare ca primele 4 meciuri din tur le vom juca in deplasare”.

Fără doar şi poate, orice federaţie şi competiţie ce se respectă ar da publicităţii măcar cu o lună înaintea startului programul etapelor din noul sezon. Pe 24 martie începe balul şi Superliga stă practic la… semnal. Iar pînă atunci „Stejarii”, cu timişorenii săi, mai au un joc, la Madrid, cu Spania.

Sau poate că tocmai datorită celor 4 jocuri în C.E.N. din această iarnă să fi fost toată această… temporizare vizavi de programul Superligii. Credem totuşi că cel mai greu le este rugbyştilor implicaţi pe la loturile naţionale, şi privaţi implicit de stagiile de pregătire întru omogenizare pe la cluburile de provenienţă, şi asta tocmai în „buza” startului sezonului intern, aşa încît federalii şi-ar fi putut găsi ceva timp să lanseze un anunţ firesc şi normal.

Sau poate stau la cheremul cuiva? Al televiziunilor de exemplu… Ne putem doar întreba. Balonul oval e în curtea dumnealor. Dar triumfurile, tot mai dese, în vitrina unora ca Georgia.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Un răspuns la Timişorenii,11 din 13 pentru „Stejari”.Şi o întrebare pentru FRR

  1. Aqwilla-Violla spune:

    In stilul caracteristic romanesc tintarul etapelor se va anunta, doar dupa ce se joaca deja! Deci , sunteti penibili, daca vreti sa-l aflati in avans!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt × 6 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: