Cu 11 străini, campioana răstoarnă definitiv scorul în ultimul sfert de oră în superioritate numerică: 38-27 (13-17) la Baia Mare cu SCM USAMVB Timișoara

Conduși cu 8-0 în debutul primei deplasări din play-off-ul Ligii Naționale, pe terenul campioanei din Maramureș, rugbiștii Timișoarei au întors scorul cu 3 eseuri consecutive, 8-17 într-o primă parte spre finele căreia căpitanul Neculau era eliminat temporar iar ”Zimbrii” marcau și ei încă un eseu, iar bănățenii au mai preluat o dată conducerea la limită și în partea secundă, prin încă un eseu în minutul 54, însă ultimul sfert de oră le-a adus a doua înfrângere consecutivă, primind 12 puncte fără replică odată cu eliminarea fundașului Tiqe: CSM Știința Baia Mare – SCM USAMVB Timișoara 38-27 (13-17).  

Învinsele din runda precedentă în fața bucureștenelor au dat piept astăzi la matineu în Maramureș, iar după ce bănățenii au răsturnat scorul înaintea pauzei, dubla campioană en-titre a preluat de două ori conducerea în partea secundă, a doua oară decisiv, în superioritate numerică în ultimul sfert de oră, încununând cu succes prima apariție acasă în play-off-ul zonei 1-4, la încheierea turului acestei grupe I valorice.

Băimărenii, cu nu mai puțin de 11 titulari născuți peste hotare, dintre care 4 în pachetul de înaintare, și încă două rezerve din străinătate, au trecut astfel de la deplasările câștigate respectiv pierdute în București la diferențe de 6 puncte în primele două runde, triumfând inițial în Ghencea și cedând săptămâna trecută dinamoviștilor, la un debut victorios acasă în play-off cu nu mai puțin de 5 eseuri marcate, prim meci pe teren propriu dintr-o serie de trei, dintre care două înaintea pauzei competiționale rezervate reprezentațiilor Bucharest Wolves.   

De cealaltă parte, cu 3 modificări în liniile dinapoi ale XV-lui de start față de echipa aliniată în eșecul de sâmbăta trecută din Ronaț, cu steliștii, plus reprofilarea lui Shennan din fundaș, aripă, dar și cu o schimbare în linia a II-a, timișorenii au început seria celor 3 deplasări prin a pierde pentru a doua oară la rând, și nu oricum, tot la peste 10 puncte diferență și tot prin a încasa peste 30 de puncte.

De fapt, din totalul celor 6 partide jucate până acum în play-off, cu tot cu duelul bucureștean de vineri seară, încheiat la limită, dacă jumătate dintre întâlniri au fost tranșate la 6 puncte diferență – așadar mai puțin decât un eseu transformat, celelalte două au înregistrat și cele mai mari scoruri, cu avantaje de 18 respectiv 11 puncte în dauna bănățenilor pierzători.

Iar weekend-ul viitor, înaintea pauzei din retur, care se va relua la început de octombrie, timișorenii vor juca pe terenul singurei sale învinse, CS Dinamo, cu 21-15 în Ronaț la startul grupei 1-4, roșu-albii din capitală dispunând însă apoi atât de campionii băimăreni cât și vineri în Ghencea, sub luminile nocturnei.

Astăzi, Tiqe a reintrat în primul XV, fundaș, iar Ștețco pe aripă, preluând rolul lui Macovei contra steliștilor, în vreme ce Jipa a fost titularizat la mijloc, uvertură, în locul lui Vlaicu, Shennan fiind repoziționat pe aripă, din fundaș, cu o modificare și în linia a II-a, Dorin Mureșan în locul lui Popârlan.

Iar cu excepția începutului de meci, abordat ofensiv de ”Zimbrii” campioni, care au fructificat o penalitate prin fundașul Popoaia și au marcat un eseu la colț prin numărul 8 Bitsdadze, timișorenii au controlat majoritatea primei părți, revenind de la 8-0 la 8-17 și creând astfel premizele unei redresări după înfrângerea de pe arena ”Gheorghe Rășcanu” cu CSA Steaua.

Însă, deși până înaintea ultimui sfert de oră bănățenii au mai fost conduși vreme de numai 3 minute, finalul în inferioritate numerică, fără fundașul Tiqe, i-a prins pe picior greșit, capotând cu 38-27 într-o întâlnire cu nu mai puțin de 9 eseuri, dintre care totuși 4 ale învinșilor, doar câte două fiind însă și transformate de fiecare parte, cu un plus în schimb pentru maramureșeni la loviturile de pedeapsă, 3 fructificate, față de una singură în contul elevilor lui Valentin Calafeteanu.

Cu alte cuvinte, cu excepția debutului și finalului de meci, dezechilibrate, în care campionii au înscris fără replică un total de 20 de puncte, încleștarea singurelor campioane ale României în ultimii peste 10 ani a fost pentru mai bine de jumătate din durata sa mai degrabă în mâinile timișorenilor, care n-au conservat acel 26-27 de la mijlocul părții a doua.

La limită se încheia aseară CSA Steaua – Dinamo, 27-28 în Ghencea, după mult mai multe răsturnări de scor, oaspeții fiind primii care au punctat din penalitate, apoi steliștii dând tonul unei alternanțe cu câte două eseuri de fiecare parte până la pauză, găsindu-i pe ”militari” în avantaj cu 17-15 pe fondul câte unei eliminări din fiecare XV, definitivă din cea a gazdelor, care aveau a înscrie și primul eseu al unei părți secunde cu încă 3 eliminări dintre care două în tabăra lor, ceea ce în cele din urmă s-a resimțit la potou, Ciocoiu semnând eseul decisiv pentru dinamoviști, al doilea al acestora după pauză, servit de ex-stelistul Tudor Boldor.

Un ex-stelist și pe banca timișorenilor, de fapt de atâția ani în Ronaț, Valentin Calafeteanu a lăsat astăzi lângă el pe bancă și ex-băimăreni cooptați nu demult, și pe ex-stelistul Vlaicu, iar planurile sale au dat tot mai mult roade odată ce centrul Manumua Tevita a finalizat în trombă după mijlocul primei părți cursa întâii șarje periculoase a bănățenilor, în minutul 25, ceea ce a dat aripi vizitatorilor.

Care, zece minute mai apoi, au exploatat din linia a III-a erorile defensivei maramureșene, tânărul Kemal Altinok urmărind foarte bine balonul și plonjând în eseu, ceea ce-i aducea pe oaspeți în premieră în avantaj. Pofta vine mâncând iar cei din Ronaț au continuat să speculeze degringolada băimărenilor, înscriind încă un eseu, prin talonerul internațional Căpățână, arbitrul acordând eseu de penalizare după mai multe consultări cu asistenții. Astfel încât scorul lua proporții, 8-17, și ar fi fost și mai mare dacă vizitatorii n-ar fi transformat decât unul dintre eseuri, celelalte fiind ratate de Rupanu și Jipa.

Cu orgoliul rănit, ”Zimbrii” învinși de două ori anul acesta de bănățeni, atât la Baia Mare cât și pe teren neutru în finala Cupei României, s-au năspustit în atac pe finele primei părți, iar unul dintre cei 4 titularizați față de XV-le aliniat săptămâna trecută în capitală, și anume grămădarul Țiglă, a fost oprit lângă terenul de țintă al oaspeților doar cu prețul unui cartonaș galben în contul căpitanului Neculau, eliminat temporar. La care elevii lui Eugen Apjok au trimis în tușă iar molul rulant a fost finalizat de talonerul gruzin Papidze, cu al doilea eseu al gazdelor, fundașul Popoaia ratând transformarea: 13-17, scorul pauzei.

Plusul de eficiență al timișorenilor făcuse diferența. Iar amintind de modificările din XV-le de start maramureșean, Mureșan și Alexe lăsau în pachetul de înaintare locul lui Dugladze și Roșu, iar Lamboiu pe aripă lui Sikuea, Țiglă intrând mijlocaș la grămadă în locul lui Bocăneț.

Iar tot băimărenii aveau să înscrie primii și în partea a doua, și tot dintr-o penalitate, tot prin Popoaia, imitat de Rupanu din partea timișorenilor în 14, ca tot Popoaia să mai fructifice o penalitate obținută de gazde, ceea ce micșora la limită deficitul ”nordicilor”: 19-20.

Meciul se așezase pe muchie de cuțit dar nu mult a trecut și balanța a înclinat de partea trupei venind din urmă, autoare de eseu prin aripa Mahlo Kefentse, eseu și transformat pentru 26-20.

Însă timișorenii au luat-o de la capăt, într-o nouă cursă de urmărire, punctată cu brio peste numai 3 minute, printr-un marcator de eseu și săptămâna trecută, atunci al deschiderii de scor, aripa Shennan înscriind de astă dată după o desfășurare pe trei sferturi. Din nou scor la limită, Vlaicu răsturnându-l prin fructificarea transformării, 26-27. Dar nu l-a și mărit, ratând apoi o penalitate, iar roata s-a întors înaintea ultimului sfert de oră, când vizitatorii au mai suferit o eliminare, așadar și în jumătatea secundă a părții a doua, pe adresa fundașului Tiqe.

Cincisprezece contra 14, băimărenii au rulat din nou molul de margine iar Dardzulidze, din linia a II-a a înaintării, a finalizat, astfel încât gazdele au trecut din nou în avantaj, de astă dată decisiv și majorat spre final după cursa de zeci de metri a aceluiași Mahlo, aripă la a doua încercare, aceasta și transformată de uvertura Grant: 38-27.

În cele din urmă sâmbăta campionilor, revanșați după eșecurile din 2022 în fața timișorenilor, rămași astfel pe ultimul loc la finele turului în play-off, în vreme ce băimărenii și CS Dinamo s-au ales cu două succese în 3 apariții. Returul, de sâmbăta viitoare, cu ultimele sale două runde în octombrie, pe rând pentru timișoreni la Dinamo și CSA Steaua, iar în cele din urmă acasă în revanșa cu ”Zimbrii”.

Se pune totuși întrebarea cum poate fi oare relansat rugby-ul intern, în condițiile în care campioana titularizează 11 jucători străini într-un meci de campionat pe teren propriu, iar această întrebare nu vine pe fondul eșecului înregistrat de bănățeni, ci pur și simplu. Nu aceasta este calea cea dreaptă a redresării Ovaliei carpatine, și nici nu constituie un bun exemplu, dar protagonistele practică asemenea demersuri tocmai pentru că își permit în raport cu FRR, indulgentă și permisivă. Se numește însă furtul propriei căciuli, iar chiar dacă aparențele sunt momentan oarecum salvate prin prisma revenirii ”Stejarilor” în cadrul unui turneu final mondial, sunt la urma urmelor doar aparențe de bine și progres, căci realitatea inconvenabilă este alta. De meditat.

Rezultatele etapei a III-a și programul celei de-a IV-a, pe coloana clasamentului secțiunii Rugby.

*

CSM Știința Baia Mare: Popoaia; Sikuea, Tomane, Fakaosilea, Mahlo; Grant, Țiglă / Scott, Papidze, Dugladze; Dănilă, Dardzulidze; Roșu, Immelman – cpt.; Bitsdadze.

Rezerve la start: Dico, Lilomaiava, Ailincăi, Harasim, Alexe, Bocăneț, Murray, Lamboiu

SCM USAMVB Timișoara: Tiqe; Ștețco, Manumua, Khvicha, Shennan; Jipa, Rupanu / Mihai Lazăr, Căpățână, Digo; Mureșan, Dorin Lazăr, Altinok, Neculau – cpt., Murariu.

Rezerve la start: Vasilovici, Chiriac, Nica, Trăușan, Sîrbu, Alin Conache, Vlaicu, Bucur

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


sase + = 10

 


Ultimele articole din categoria Rugby: