Reprezentativa de seniori a rugbyului românesc a fost nevoită să abordeze de pe alte poziții primirea Spaniei în cea de-a treia etapă din noul sezon pe palierul secund continental inter-țări, ibericii fiind plasați pe locul 16 în clasamentul International Rugby Board, pe când ”Stejarii” pe 19, urmați de învingătorii lor cu două săptămâni înainte, portughezii. Însă, după două eșecuri în deplasare, în Georgia și pe tărâm lusitan, selecționabilii lui Andy Robinson au debutat acasă în Rugby Europe Championship 2020 prin a nu primi nici un punct până la pauză deși inclusiv în inferioritate numerică, înscriind două eseuri în partea secundă prin același fundaș Ionel Melinte, unul dintre cei 5 exponenți ai Timișoarei Saracens în XV-le aliniat la Botoșani: 24-7 (6-0) cu Spania.
Redresare a ”tricolorilor” într-un moment delicat, după înfrângeri în deplasare și la debutul pe teren propriu în noua campanie europeană la nivelul secund valoric, în contextul în care Spania se alinia în nord-estul României de pe o poziție superioară în ierarhia IRB, dominată la vârf de campioana mondială Africa de Sud, urmată de Noua Zeelandă, Anglia și Irlanda, ”verzi” în urcare. În ascensiune și Georgia, cocoțată pe poziția a 12-a conform ultimului clasament dat publicității pe 10 februarie de forul mondial, peste Italia, a treisprezecea, cu mențiunea că gruzinii au fost de neoprit și astăzi, Georgia – Belgia 78-6, în celălalt meci al rundei a treia, la mijlocul campaniei în curs, Rusia – Portugalia 19-18. Iar rușii vor fi următorii oponenți ai ”Stejarilor”, la Krasnodar, peste două săptămâni, pe 7 martie.
S-a jucat în weekend și în Turneul celor 6 Națiuni, Țara Galilor – Franța 23-27 și Italia – Scoția 0-17, în Rugby Europe Championship 2020 fiind în schimb o etapă cu victorii acasă, completate de naționala de rugby a României, 24-7 (6-0) cu Spania în întâlnirea de la ora 14 de la Botoșani. unde ”Stejarii” s-au aparat compact și au fructificat oportunitățile pe care și le-au creat, ibericii înscriind eseul de onoare abia spre final, la scorul de 19-0.
România, cu o treime din XV-le de start de la Timișoara Saracens, Căpățână și Pungea în linia I respectiv centrul Fercu, aripa Simionescu și fundașul Melinte, începea meciul în forță, tocmai Ionel Melinte reușind o spectaculoasă cursă în primul minut, din propriul 22 până în 22-ul spaniol, fără finalitate însă, sprijinul fiind întârziat. ”Stejarii”, și cu 5 steliști în formula inițială, ceilalți titulari provenind din campionatul francez – 3 jucători, iar câte unul de la CS Știința Baia Mare și CS Dinamo, au dat totuși tonul și au atacat cu aplomb, forțându-i pe vizitatori să greșească, dintr-o lovitură de pedeapsă Florin Vlaicu deschizând scorul 3-0. Centrul stelist dubla avantajul din același procedeu, scor la pauză, în condițiile în care românii au jucat și fără stelistul din linia a III-a Ser, eliminat temporar.
În partea a doua, ibericii au intrat mai bine în joc, au dominat minute în șir, dar tot Florin Vlaicu a majorat diferența, 9-0, Ionel Melinte reușind primul eseu al meciului, deschis perfect de Florin Surugiu, cu o completare sub forma transformării semnate de Vlaicu… 19-0.
Eseul de onoare al spaniolilor, reușit de Richard Stewart și transformat de Brad Linklater, urmat la potou de încă unul al învingătorilor, după o pasă sărită din partea lui Surugiu, același Ionel Melinte culcând încă o dată balonul oval în terenul de țintă iberic: 24-7. Zece puncte din partea lui Melinte, 14 în contul fostului său coleg stelist Vlaicu.
După deplasarea în Rusia, românii vor încheia actuala campanie tot la Botoșani, pe 14 martie în etapa a V-a contra Belgiei, codașă în clasament.
Timișorenii au mai avut 3 reprezentanți și între rezervele la start, Popârlan, Popa și Maliepo – unicul naturalizat inclus de Robinson între cei 23, doi provenind de la băimăreni iar câte unul de la CS Dinamo, constănțeni respectiv din Franța.
România: 1. Alexandru Savin (Steaua București), 2. Eugen Căpățână (Timișoara Saracens), 3. Horațiu Pungea (Timișoara Saracens); 4, Johan Van Heerden (Dinamo București), 5. Adrian Moțoc (Agen); 6. Mihai Macovei (Colomiers), 7. Dragos Ser (Steaua București); 8. Cristi Chirică (Știința Baia Mare) / 9. Florin Surugiu (Steaua București), 10. Daniel Plai (Steaua București); 11.Nicolas Onuțu (CS Vienne Rugby), 12. Florin Vlaicu (Steaua București), 13. Cătălin Fercu (Timișoara Saracens), 14. Marius Simionescu (Timișoara Saracens); 15. Ionel Melinte (Timișoara Saracens). Rezerve la start: 16. Constantin Pristăvița (Știința Baia Mare), 17. Ovidiu Cojocaru (Știința Baia Mare), 18. Valentin Popârlan (Timișoara Saracens), 19. Adrian Ion (Tomitanii Constanța), 20. Tudorel Bratu (Dinamo București), 21. Vlăduț Popa (Timișoara Saracens), 22. Moa Maliepo (Timișoara Saracens), 23. Costel Burtilă (Rugby Club Hyeres-Carqueiranne-La Crau).
În Turneul celor 6 Națiuni, Franța conduce cu 13 puncte din 3 jocuri, urmată de Irlanda (9p / 2j), Țara Galilor (6p / 3j), Scoția (6p / 3j), Anglia (5p / 2j) și Italia (0 / 3j).
Clasamentul la zi în sezonul regular din Superliga internă, pe coloana dreaptă, a datelor tehnice.