Cu 9 eseuri dintre care 6 până la pauză, SCM Timișoara se califică la pas pe teren neutru, pregătire pentru semifinala Superligii la Steaua, în Ghencea

Sportul cu balonul oval n-a făcut excepție și a reintrat la rândul său doar extrem de timid în arena competițională, printr-un prim meci de campionat al seniorilor Superligii jucat sâmbătă după o uriașă pauză de 10 luni la nivelul întrecerii de elită, la reluarea sa. Nu s-au mai disputat ultimele 5 etape din retur, care erau programate în aprilie și mai, ci s-a sărit direct la cele două întâlniri în manșă unică pe teren neutru, de la sfârșitul acestei săptămâni, la Brașov, pentru desemnarea semifinalistelor unei ediții a primei divizii care se va încheia așadar cu o întârziere de peste 3 luni. Și nu s-au repornit motoarele cu toate participantele în componență, SCM Gloria Buzău, a șasea clasată la întreruperea din martie, aruncând prosopul, astfel încât oponenți ai celor de la SCM Timișoara sub Tâmpa au fost tocmai ultimii clasați, constănțenii de la ACS Tomițanii, învinși de bănățeni în tur cu 69-7, în octombrie 2019. N-a mai fost chiar la fel de drastic, 57-15 (38-8) în partida televizată de TVR1 de la ora 15:30, dovadă însă că unele lucruri nu se schimbă nici după mari întreruperi.

Și anume, favoriții clasați pe locul 3 în Superliga după cele 9 runde jucate din 31 august 2019 și până în octombrie, vreme de nici două luni, s-au impus categoric conform așteptărilor fie și pe teren neutru, prin a marca un prim eseu încă din minutul de debut al partidei de calificare, drum deschis spre semifinala în deplasare cu Steaua, săptămâna viitoare, în Ghencea. 

Alte lucruri sunt însă schimbate, un sport tânjind după un număr mai mare de spectatori în tribune fiind cu atât mai mult lovit în plin prin supunerea sa în fața unei stări nefirești de fapt, sub imperiul impunerilor dictatoriale și fără nici cel mai mic fundament științifico-medical, sanitar și din sfera cercetării croite de autorități, a se citi fără spectatori în jurul gazonului cu buturi.

Popularitatea jocului a fost parțial salvată prin difuzarea în direct de către TVR1 a acestui duel dezechilibrat, însă la foamea de rugby după o pauză de aproape un an de zile în campionatul intern alta ar fi trebuit să fie modalitatea de relansare a Superligii. Și anume cu spectatori la meci, nu că ar fi fost neapărat prea mulți și înghesuială, cum se întâmpla tot la Brașov la intrarea în iarnă cu ocazia finalei Cupei României, adjudecată la limită de Steaua în dauna timișorenilor, dar în nici un caz nu printr-o separare și ”distanțare” absolut fără noimă.

Rugby-ul s-a lăsat în genunchi fără a solicita vreo dovadă cu justificare și argumentație în legătură cu absurdele și aberantele protocoale impuse sportului și în general vieții sociale, preferând să reintre covârșit și copleșit în arenă, la minima rezistență, și nu cu fruntea sus, cum i-ar sta bine. Care pot fi oare reperele de natură științifico-medicală, sanitară și din sfera cercetării care au stat la baza măsurilor croite abuziv de autorități!?! Să le știm poate și noi… Căci în ceea ce privește inducerea sindromului înspăimântării populației, dovezile sunt implacabile împotriva decidenților lachei interni ai complotiștilor transnaționali trasând schema ingineriilor sociale la nivel planetar.

Dacă ne-aducem bine aminte, rugby-ul a fost cu pieptul dezvelit în fața gloanțelor represiunii din 1989, ajungând însă în trei decenii să nu mai aplice filtrul rațiunii pentru a lansa niște întrebări de bun simț pe adresa decidenților, pentru a lua la bani mărunți niște decizii care îi complică existența și îi știrbesc potențialul. Căci a pierdut deja un club prim-divizionar dar și luni de pregătire și activitate competițională, iar toate acestea sub impunerea forțată a unei colosale manipulări de la A la Z, cu portavoce mediatică. Să nu fie oare de-ajuns!? Pasivitatea echivalează cu complicitatea, iar prin însăși natura sportului cu balonul oval, combativă și dinamică, rugby-ul își trădează esența în condițiile în care se supune fără a cârti unor dictate lipsite de orice fel de justificare pertinentă. Totul în speranța deșartă și iluzorie că prin respectarea unor aberații ”ne vom face bine” în timp, revenindu-se la vechea stare de fapt. O presupunere a unor naivi incurabili, și pare-se susceptibili a fi duși la nesfârșit de nas în ciuda unei imense acolade a dovezilor irefutabile despre gradul manipulărilor aplicate în timp de autorități, când de fapt toată mascarada în derulare n-are nimic de-a face cu combaterea unei așa-zise pandemii și protejarea populației împotriva îmbolnăvirii, ci cu politici sociale de control și condiționare.

Nu se ia atitudine, ci se reîncepe fără spectatori pe margine, exact ceea ce nu-i trebuie rugby-ului intern, și-așa stopat din fașă înaintea reluării în primăvară a sezonului 2019-2020, întins în schimb ca o peltea spre sfârșitul verii. Faze finale înaintea cărora timișorenii s-au regrupat cu Vali Calafeteanu pe banca tehnică, fostul mijlocaș internațional al celor din Ronaț debutând astăzi la Brașov ca antrenor principal. Un debut lin prin prisma calibrului valoric redus al adversarilor, un debut cu bătăi de cap în contextul și circumstanțele actuale. Cărora sportivii și antrenorii le-au făcut față cu brio, năzuind acum la o dublă revanșă în fața steliștilor, învingători ai celor de pe Bega atât în meciul de campionat din tur din septembrie 2019, 13-20 în Banat, cât și la Brașov, în finala cu trofeul pe masă a Cupei României.

Astăzi, neo-zeelandezul Shennan, ”tricolor” cu acte în regulă, a deschis scorul încă din primul minut, eseu după cursa lui Vaovasa, continuată de Rupanu, iar Maliepo a dublat rapid avantajul favoriților, de astă-dată ex-stelistul Melinte transformând de la punct fix: 12-0. SCM Timișoara n-a slăbit strânsoarea iar balonul recuperat în 22-ul dobrogean a fost culcat în terenul de țintă de același Maliepo, completat de Melinte. Scorul lua deja proporții însă ”negrii” aveau să mai înscrie tot atâtea puncte deja până la pauză, și tot prin încă trei eseuri. Mai întâi, spargerea gheții de către cei din Portul Tomis, eseu prin Ciocoiu, căruia i-a răspuns cu aceeași monedă închizătorul Strătilă, în urma unor grămezi ordonate.

Manumua Tevita își adăuga și el numele pe lista marcatorilor de eseuri, tot cu Vaovasa la pupitru, Melinte transformând și de această dată, după care Strătilă a semnat scorul primelor 40 de minute: 38-8.

Îndelungata pauză competițională s-a făcut resimțită în partitura părții secunde, mai ternă, timișorenii înjumătățindu-și norma eseurilor, aceeași pentru învinși, unitară. Bifată încă din start de Boboc, elevii lui Calafeteanu lăsându-se surprinși de acțiunea celor de pe litoral: 38-15. Cu gândul oarecum și la semifinala din Ghencea, SCM a mai culcat totuși balonul în terenul de țintă advers prin rugbistul meciului, mijlocașul la deschidere Vaovasa, precum și prin rezerva Sabău și Shennan, conturând un meritat și detașat 57-15, cu 9 eseuri în cont și șase transformări din partea lui Melinte. 

Încă o semifinală de campionat în Ghencea, în celălalt penultim act băimărenii urmând să-i aștepte pe clujeni sau dinamoviști, în funcție de deznodământul partidei eliminatorii de duminică de la ora 15:30 tot de pe ”Noua” din Brașov.

SCM Timișoara a început la Brașov în XV-le Mihăiță Lazăr – așadar cu o revenire în Ovalia carpatină, Căpățână, Pungea; Mureșan, Popârlan; Dorin Lazăr, Neculau; Strătilă / Rupanu, Vaovasa; Simionescu, Shennan, Maliepo, Tevita; Melinte, pe parcurs mai jucând și Sabău, Lungu, Sikote, Sîrbu, Altinok, Pandachi, Popa și Zaharia.

Clasamentul Superligii la oprirea campionatului înaintea etapei a X-a, din aprilie 2020, precum și programul acelei runde din cursul sezonului regular tur-retur prin care urma să se reia competiția, pe coloana dreaptă a secțiunii Rugby.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci − 3 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: