Cu câte un eseu la finele fiecărei părți, România strânge scorul cu Georgia, calificată la Cupa Mondială

Liderul Georgia s-a aliniat sâmbătă la București drept proaspăt calificat fără joc la turneul final al Cupei Mondiale de anul viitor, în baza unei decizii adoptate miercuri de conducerea Rugby World Cup de a acorda câte 4 puncte victorioase la ”masa verde” gruzinilor, Portugaliei și Olandei în meciurile anulate pe care le aveau de jucat contra Rusiei – exclusă din European Rugby Championship, patru puncte suficiente pentru ca Los Lelos să descindă pe ”Arcul de Triumf” cu biletele în buzunar pentru Franța 2023. Nou context apărut săptămâna aceasta în care ”Stejarii” României, alunecați pe locul 4 prin punctele acordate de RWCB fără joc și lusitanilor, au primit vizita fruntașilor neînvinși, de care s-au apropiat treptat cu câte un eseu pe finele fiecărei părți, în urma unui start lansat al Georgiei, cu 3 eseuri: 23-26 (13-21).

O înfrângere cu punct bonus defensiv în urma căreia ”Stejarii” staționează pe locul 4, așadar și în urma poziției de baraj – a treia, așteptând încleștarea de duminică a ibericelor la egalitate de puncte, Spania – Portugalia, tot din penultima etapă a eșalonului secund european pe drumul spre Cupa Mondială de anul viitor, dar cu șanse încă de calificare pentru ”tricolori”.

Deținători acum ai bilanțului 9 5 0 4 251-220 23 de puncte (3 bonus) înaintea deplasării finale la Amsterdam, pe terenul codașei, în vreme ce lusitanii joacă duminică în Spania chiar ultimul lor meci în retur. Încleștare a vecinelor la egalitate de puncte, Spania și Portugalia cu câte 25, primii cu 5 puncte bonus, lusitanii cu 3, spaniolii având linia de clasament 8 5 0 3 286-167 și o apariție finală în Georgia, portughezii 9 5 1 3 307-204.

Ecuația e simplă. Cine va obține al doilea loc de calificare directă din zona europeană la IRB World Cup, va juca în Franța în Grupa B, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoția și reprezentanta Asia/Pacific 1, în ordinea cronologică următoare: pe 9 septembrie 2023 la Bordeaux cu Irlanda, la o zi după jocul inaugural din 8 ale lunii Franța – Noua Zeelandă la Saint-Denis, apoi cu Africa de Sud pe 17 septembrie, cu Scoția pe 30 dar la Lille, unde este programată și ultima apariție în serie, din 8 octombrie 2023.

Cert este în schimb că gruzinii s-au prezentat la București cu calificarea asigurată la ”Mondial”, veste primită miercuri, Georgia devenind a 15-a selecționată cu biletele acontate pentru Hexagon, grație celor 4 puncte acordate miercuri la ”masa verde” de RWC Board în disputa anulată cu rușii. De prisos de punctat că hotărârea excluderii Rusiei din competiție aduce cu o palmă cât se poate de rușinoasă pe obrazul ideii de sport, întinat sub forța imixtiunii politice, pentru a nu mai pomeni prin enumerare realitățile nespuse ale eșichierului geopolitic la zi, cu totul altele decât deșănțata propagandă prin manipulare a ”narațiunii oficiale” de la București, depășind ca magnitudine a minciunilor și răstălmăcirilor orice limite ale absurdului atinse deja în ”pLandemie”. Dar asta-i o altă poveste, strict pentru citiți și cunoscători, raportarea la fenomenul rugbistic secund european inter-țări reducându-se la avantajul dobândit fără joc de gruzini și lusitani, cu ascendent moral pentru Georgia înaintea descinderii pe ”Arcul de Triumf”, Lelos devenind arbitri neoficiali ai cursei pentru locul 2, în condițiile întâlnirii ”Stejarilor” la București și a primirii Spaniei duminica viitoare la Tbilisi.

În capitală au dovedit că-și merită cu prisosință locul I, cu 3 eseuri fără replică până la reacția României înainte de pauză, așa încât ierarhiile au fost confirmate, liderul conturând bilanțul 9 8 1 0 276-131 40 puncte (6 bonus), detașat în frunte.

Ierarhii confirmate și prin prisma clasamentului la zi al International Rugby Board, Georgia pe 13, Spania pe 15, România abia pe 17, iar Portugalia pe 20, ordine care s-ar putea regăsi și după runda finală, așadar cu ”Stejarii” spre baraj, asta dacă spaniolii vor fructifica într-adevăr avantajul terenului propriu în duelul direct iberic.

În principiu, o victorie la îndemână României în fief-ul Olandei pe locul 26 în ierarhia IRB i-ar duce pe ”Stejari” la barajul de Cupa Mondială. Al cărei țintar conține deja capii de afiș, ordinea în clasamentul la zi al punctelor IRB fiind (1) Africa de Sud, Noua Zeelandă, Franța, Anglia, Irlanda, Australia, Țara Galilor, Scoția, Argentina și Japonia a zecea, iar în continuare Fiji, Samoa, Georgia, Italia, Spania, Tonga și România pe 17. În coborâre prin rocada de două poziții cu Spania, învingătoarea sa la scor la Madrid acum două săptămâni. 

Meci în urma căruia grămădarul timișorean Rupanu a revenit între cele 7 noutăți în Xv-le contra Georgiei, cu 4 steliști titulari, 2 de la laureata din Baia Mare și câte unul de la CS Dinamo respectiv din Ronaț, așadar mai mult de jumătate dintre titulari aleși din Superliga internă de antrenorul principal Andy Robinson, asistat de antrenorul de treisferturi Sosene Anesi și Stevie Scott, pe înaintare.

De cealaltă parte, Los Lelos, neîncetat la turneele finale ale lumii din acest mileniu, de la ediția din Australia, în 2003, în 2015 obținând locul 3 în grupă în Anglia, dar și o singură victorie în Japonia în 2019. 

Iar gruzinii au pricinuit ”Stejarilor” primul eșec pe teren propriu în această ediție a Rugby Europe Championship, la a cincea apariție a României acasă – de astă dată cu spectatori și fără absurditatea oricăror nejustificate impuneri restrictive, rugby pe pâine pentru iubitorii sportului cu balonul oval dar și pentru telespectatorii întâlnirii difuzate de TVR1 de la 17:30, rezultat 23-26 (13-21), 2-4 la eseuri. 

Deși în 14 după eliminarea temporară a lui Tabutsadze, ca urmare a unui placaj în aer, oaspeții au ratat o penalitate dar trei minute mai târziu Vasil Lobzhanidze a semnat întâiul eseu, transformat de Abzhandadze: 0-7. Au și greșit în schimb iar Melinte a transformat două lovituri de pedeapsă, 6-7. România n-avea însă a conduce deloc pe tabela de marcaj.

Căci incisivitatea ofensivă a calificaților la Mondial a fost încununată cu succes la o nouă intrare în 22-ul ”tricolor”, tot printr-un jucător de treisferturi, căpitanul Merab Sharikadze, Abzhandadze transformând pentru 6-14.

Urmau minute bune de pressing al oaspeților, marcatori ai unui nou eseu, după o pătrundere în forță a lui David Niniashvili. deschizându-l pe Alexander Todua iar Abzhandadze transformând, 6-21. Scorul lua proporții.

Și totuși, înainte de intrarea la vestiare, ”Stejarii” reușeau primul eseu, prin specialitatea casei, molul de margine, Ovidiu Cojocaru culcând balonul în terenul de țintă. Melinte transformând: 13-21. Scorul nici nu era atât de rău pe cât fusese la un moment dat, iar momentul psihologic al punctelor marcate înaintea pauzei putea cântări greu.

Iar ”Stejarii” chiar au început în forță repriza secundă, reducând diferența printr-o nouă transformare reușită de Melinte, 16-21. România mutase jocul minute bune în 22-ul georgian, forțând marcarea eseului, însă fără a trece de apărarea agresivă a adversarilor.

În replică, deși în minutul 64 Georgia a rămas iarăși în 14, după ce Aprasidze a fost eliminat, istoricul din prima parte s-a repetat, de astă dată contrar cursului jocului, gruzinii înscriind un nou eseu, și tot pe treisferturi, prin Tabutsadze, 16-26.

Ultimul cuvânt, al ”Stejarilor”, reveniți în atac și răsplătiți cu un al doilea eseu, tot după un mol de margine, prin Florin Bărdașu, transformat de Melinte, 23-26. Strâns, dar fără a convinge.

România a început meciul cu 1. Andrei Ursache (Carcassonne), 2. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 3. Vasile Bălan (CSA Steaua); 4. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 5. Adrian Moțoc (Stade Aurillac); 6. Cristi Chirică (Sporting Club Appammen), 7. Dragoș Ser (CSA Steaua), 8. Mihai Macovei – cpt. (Colomiers) / 9. Gabriel Rupanu (SCM Timișoara), 10. Tudor Boldor (CSA Steaua); 11. Marius Simionescu (CS Dinamo),12. Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare), 13. Nicolas Onuțu (CS Vienne), 14. Ionuț Dumitru (CSA Steaua); 15. Ionel Melinte (RCHCC), rezerve la start fiind (16) Florin Bărdașu (CSA Steaua), 17. Constantin Pristaviță (CSM Știința Baia Mare), 18. Costel Burțilă (RCHCC), 19. Florian Roșu (CSM Știința Baia Mare), 20. Andre Gorin (RCHCC), 21. Florin Surugiu (CSA Steaua), 22. Daniel Plai (CSA Steaua), 23. Vlădut Popa (CSA Steaua).

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci + = 10

 


Ultimele articole din categoria Rugby: