Cu doar 3 echipe în toată țara la U20 și în general cu probleme de la U16 în sus, rugby-ul românesc întâmpină dificultăți în a crește armonios și organic de la baze

Recentul eșec al ”Stejarilor” în Germania, suferit de la un avans de 18 puncte înaintea ultimei treimi a întâiului joc oficial al României în Rugby Europe Championship 2017/8, a constituit un clar semnal că dorita și necesara schimbare de generații în lotul național de seniori după IRB World Cup 2015 și înaintea turneului final nipon din 2019 este anevoioasă, iar rechemarea după aproape un an a ex-căpitanului Mihai Macovei în efectivul pentru deplasarea din week-end în Rusia s-a adăugat pe aceeași linie. Radiografiind însă piramida juvenilă internă, explicațiile vin de la sine în sensul în care noile valuri din ”pepiniera” autohtonă n-au nici pe departe suficiente jocuri în mână, lipsite de consistență valorică și separate de prea mari și multe găuri în calendar, de unde și insuficiența experienței competiționale.

logo_frr_transform

Un deficit cât se poate de semnificativ, pe care F.R.R. se vede nevoit să-l contracareze fără ezitare. Spre exemplu, unul grăitor, cea mai mare categorie de vârstă a structurii juvenile din rugby-ul autohton, sub 20 de ani, reunește în actuala ediție de campionat numai 3 cluburi, iar deși s-a încheiat și luna februarie, sezonul în curs a programat până acum doar două meciuri: CS Dinamo – Tomițanii 25-36 și Timișoara Saracens – Tomițanii 15-13, triumf repurtat de tinerii din Ronaț în 6 noiembrie 2016. Incredibil dar adevărat, această partidă a reprezentat însă și unica întâlnire disputată de reprezentanții juvenili ai clubului multiplu campion de seniori al României în întreaga campanie 2016-2017 până la ora actuală, din vara trecută încoace, referirea incluzând toată ”pepiniera” grupării din Ronaț.

Deși medaliată în trecut la nivel juvenil național, această generație a Timișoarei care în proporție de 95% va absolvi parcursul de formare este în pericol de a prinde serioasă rugină prin prisma absenței aproape totale a vitalelor meciuri în mână de-a lungul unui întreg sezon competițional, și tocmai când o ardea buza mai tare, la ambalarea motoarelor pentru efectuarea doritului salt spre tineret și seniori. După ani și ani de antrenamente și pregătiri, supunerea ”valului de mâine” unui cât se poate de dăunător scurtcircuit. Iar calendarul de primăvară nu este cu mult mai încărcat, pe 8 aprilie anunțându-se partida cu dinamoviștii iar în 28 mai deplasarea la Constanța și pe 11 iunie revanșa la București, însă totul aduce a apă de ploaie și F.R.R. n-are cum să nu conștientizeze cât se poate de clar acest grav aspect al trunchierii Campionatului Național U20 la nivelul unui biet triunghiular.

Și-atunci te mai poți oare mira că nu prea vine cu-adevărat ceva din urmă!? Ce cadrul competițional adecvat a fost oferit acestei generații!?

logo-fr1

Situația nu este cu mult mai roză la nivelul U19, conceput a se axa pe rugby-ul în 7, reprezentat la nivel național de 4 echipe ce au avut parte până acum de două turnee de câte o zi, pe 15 octombrie și 19 noiembrie, respectiv pe cel în zece jucători, dar nu în 15. Steaua, LPS Focșani, C.N. Aurel Vlaicu și C.T. Dinicu Golescu sunt implicate în întrecerea în șapte, în vreme ce juniorii U19 activând într-una din seriile campionatului de rugby în zece și-au disputat tot două turnee de toamnă la peste o lună unul de celălalt, tot de câte o zi, la start cu Steaua, Tomițanii și cei din Bârlad, Galați și Suceava, pe când grupa triunghiular cu băimărenii, piteștenii și Gringos Transilvania s-a rezumat la 9 partide, dintre care 3 au fost adjudecate prin neprezentare.

Scrutând componența numerică a participantelor în categoriile de vârstă U20 și U19, este cât se poate de izbitor aspectul că de această parte a munților evoluează numai 3 formații, cea timișoreană în întrecerea de sub 20 de ani respectiv maramureșenii și Gringos în rugby-ul în 10 la U19, sugerând implicit o foarte mare problemă în privința generării unor competiții consistente, din moment ce pe distanțe geografice de sute de kilometri nu mișcă picior de rugbist care a serbat majoratul.

Sistemul creionat de F.R.R. prevede ca grupele competiționale sub 18 respectiv sub 16 ani să se desfășoare în componența numerică tradițională a echipelor, cu 15 jucători la start, însă nici în aceste cazuri nu sunt multe cluburi în întreceri, la cei mai mari existând câte o serie pentru zona Moldovei, Munteniei respectiv Transilvaniei, pe când la cei mai mici una pe Moldova respectiv două pe Muntenia. Din fericire, există totuși o exponentă din capitala Banatului, CSȘ Bega Timișoara, însă numărul aparițiilor în sezonul în curs, nouă pe parcursul primei jumătăți a campaniei, indică tot o insuficiență de meciuri în mână. Care, dacă este să ne luăm după actuala ascuțire spre vârf a structurii U19-U20, nu poate decât să se amplifice în timp.

Intercalată, categoria de vârstă U17 se arată a fi cea mai consistentă numeric, cu două serii zonale dedicate rugby-ului în șapte și trei celui în zece, însă nici în aceste cazuri nu s-a beneficiat de prea multe partide, de exemplu formațiile în șapte având parte de două turnee a câte o zi, reunind pe de-o parte trei echipe din zona capitalei și una băimăreană, iar în Moldova 5 cluburi.

minge-rugby-286x200

După același tipic, grupa de vârstă U15 este axată tot pe rugby-ul în zece, cu 6 echipe implicate în 3 turnee de toamnă însumând câte două apariții pentru fiecare formație, acestea fiind Metrorex, Aurora Băicoi, CSȘ Bârlad, CSȘ Gura Humorului, CSȘ Triumf-ACS Șoimii și ACS F.P. CSȘ2 Baia Mare, respectiv cu numai patru grupări la rugby-ul în 7, evoluând în două turnee în octombrie: din nou bucureștenele Metrorex și ”Triumf-Șoimii” plus bârlădenii, respectiv C.T. Dinicu Golescu.

În consecință, speranțele se pot lega ceva mai mult de cultivarea unor mai largi pepiniere prin structura rezervată copiilor la mini-rugby, cu întreceri regionale dar și naționale, și în care participă un număr semnificativ mai ridicat de grupări inclusiv din mediul rural. Iar cei mai mici vin la rugby și în general odată prezenți, tendința este să se întoarcă la pregătiri și jocuri, însă foarte multe se leagă de același pas spre generațiile juvenile mai mari. Oare câte cluburi își vor mai permite să alcătuiască, susțină, pregătească și deplaseze echipe croite pentru rugby-ul în 15 la categoriile U16 și U18, în condițiile în care pe convocator ar trebui să se regăsească și rezerve? Distanțele și costurile fiind mari, șansele ca destui copii să renunțe sunt sporite…

Există un mai mare interes în rândul celor mai mici practicanți și pe malurile Begăi, Timișoara Saracens axându-se pe grupele de vârstă de 8, 10 și 12 ani, cu un program clar stabilit inclusiv în sezonul rece, lunea de la ora 18 la Școala Generală 30 iar în noua sală a UVT joi de la ora 18,30 și duminica la 10, în plus și ziua de vineri fiind marcată în calendar, dar întrebările rămân în suspensie. Câte grupe vor ajunge oare la absolvire și în ce condiții? Căci dacă anul terminal de juniorat se conturează cu numai 3 cluburi la nivel național la categoria U20, aspirațiile pentru rugby-ul de mare performanță se anunță în pericol…

Desigur, problemele din sistemul juvenil intern nu explică totul, dar oferă indicii clare în privința dificultăților cu care se confruntă reprezentativa națională de seniori în cazul cooptării la un nivel numeric și valoric adecvat a brațelor de nădejde de mâine.

Schimburile de generații nu vor putea fi altfel decât dificile și rămâne de văzut cum se vor descurca ”Stejarii” odată ce grosul internaționalilor care au dus greul spre și la ultimele turnee finale mondiale vor fi nevoiți să lase locul altora. Comparativ, legat de pregătirea unui nou ciclu competițional major, gruzinii au dispus tot în acest februarie 2017 cu devastatorul 50-6 de învingătoarea României, Germania, cele 8 eseuri ale Georgiei fiind semnate cu 2 jucători de 21 de ani respectiv câte unul de 22, 23 și 25, fără a mai pune la socoteală că toți cei 23 de recruți ai lui Milton Haig sunt fără excepție născuți în țara la est de Marea Neagră.

Care va să zică banda de producție a gruzinilor funcționează, bine unsă, pe când în Carpați s-a apelat la varianta de avarie și pe scurtătură, prin procedura naturalizărilor, un subiect în sine, 9 fiind de această dată respectivii reprezentanți în lotul de 33 convocat pentru pregătirea deplasării din week-end la Soci, efectiv în care se regăsesc și 11 componenți ai Timișoarei Saracens. Semn că F.R.R. ar trebui să evolueze de la stadiul de salvare a aparențelor la cel de salvare a situației…

În week-end, în cea de-a treia etapă din actuala ediție a Turneului celor 6 națiuni s-au consemnat rezultatele Scoția – Țara Galilor 29-13, Irlanda – Franța 19-9 și Anglia – Italia 36-15, englezii având numai victorii iar scoțienii și galezii câte două.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Juniori, Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Comentariile nu sunt permise.


Ultimele articole din categoria Juniori: