Cu eseuri ale timișorenilor, noua achiziție Bucur și grămădarul Rupanu, România se desprinde rapid la Montevideo, 0-14. Rupanu, 18 puncte în victoria ”Stejarilor” în inferioritate numerică în Uruguay: 22-30 (3-17)

”Stejarii” au învins duminică seară în America de Sud, pe terenul unei naționale calificate la Cupa Mondială din 2023, de care au trecut deși au jucat încă din primul sfert de oră în inferioritate numerică. Cu timișorenii Alexandru Bucur și Gabriel Rupanu în primul XV, autori ai eseurilor desprinderii rapide la 0-14, iar din momentul eliminării lui Butnariu în minutul 13 și cu veteranul Eugen Căpățână în linia I, România s-a reabilitat la Montevideo după ce pierdea recent cu 13-45 la București cu Italia, grămădarul Rupanu înscriind nu mai puțin de 18 puncte împotriva Uruguayului. 

Învinsă la scor de italieni în testul din capitală, în care ”Stejarii” reușeau unicul lor eseu abia în ultimul minut, la scorul de 6-45, naționala de rugby a României s-a redresat în primul meci test din ”dubla” din Uruguay, impunându-se duminică seară cu 22-30 (3-17) în fața Los Teros, deplasare pe care a abordat-o cu 7 noutăți în XV-le de start față de partida de pe malurile Dâmboviței. La Atlantic, englezul Robinson s-a bazat pe rugbiști din ”careul” fruntaș al Ligii Naționale, 6 titulari provenind de la CSA Steaua, 4 de la Dinamo și câte doi de la campionii băimăreni respectiv SCM USAMVB Timișoara – marcatori ai eseurilor din primele 20 de minute dar și ai tuturor punctelor ”Stejarilor” mai bine de 70 de minute. Cu un singur titular de peste hotare, Iftimiciuc, de la Perigueux. Duminica viitoare, pe 17 iulie, de la ora 21:35 (în direct pe Prima Sport 2), va avea loc a doua întâlnire Uruguay – România din cadrul turneului ”Stejarilor” în America de Sud.

România a început în forță partida de pe Estadio Charrua și a reușit chiar în primele minute să câștige o tușă pe repunerea adversă. Iar ”Stejarii” au și deschis tabela în minutul 4, după o pătrundere în forță în 22-ul advers a lui Tudor Butnariu, care i-a pasat centrului Alexandru Bucur, acesta marcând eseu la centru, transformat de Gabriel Rupanu: 0-7. Los Teros aveau șansa de a reduce ecartul, însă Felipe Etcheverry a ratat lovitura de pedeapsă dintr-o poziție favorabilă.

Din minutul 13, România a rămas în 14 jucători după ce Tudor Butnariu a primit cartonaș roșu pentru placaj periculos. Pentru a putea lega grămezile și a avea jucător de linia 1, s-a apelat la veteranul celor din Ronaț, Eugen Căpățână, în locul lui Van Heerden. Deși în inferioritate numerică, ”Stejarii” au izbutit și al doilea eseu, în minutul 14, după mai multe pase la linia de 22, Vlăduț Popa deschizându-l foarte bine pe același Alexandru Bucur, care a pătruns printre 3 adversari și i-a pasat grămădarului Gabriel Rupanu, venit la suport și transformând apoi și încercarea: 0-14 în minutul 20.

Ulterior, Agustin Ormaechea primea cartonaș galben, iar România a optat în cele din urmă pentru o lovitura de pedeapsă, transformată fiind de Rupanu în minutul 33. Finalul primei părți a aparținut gazdelor, care n-au putut însă străpunge apărarea ”Stejarilor”, și sud-americanii recurgând în consecință tot la o lovitura de pedeapsă, transformată de Felipe Berchesi, care stabilea scorul pauzei: 3-17.

La reluarea jocului, Mihai Lămboiu a primit și el cartonașul galben, astfel că România a rămas în 13. Profitând de acest avantaj, gazdele au reușit să culce balonul oval în terenul de țintă ”tricolor”, după o tușă, Santiago Civetta înscriind pentru 8-17. Dar numai două minute mai târziu același grămădar al timișorenilor, Gabriel Rupanu, transforma o nouă lovitură de pedeapsă, 8-20.

Uruguay a răsturnat apoi scorul prin a marca două eseuri în 3 minute, semnate de Manuel Ardao și Rodrigo Silva, ambele transformate de Felipe Berchessi: 22-20, în minutul 58. Și 3-2 la eseuri.

Însă și Matias Benitez a văzut cartonașul galben, cele două echipe fiind astfel pentru 10 minute la egalitate numerică, 14. Iar în minutul 70, după mai multe acțiuni de atac, ”Stejarii” au preluat din nou conducerea, prin același Rupanu, care transforma încă o penalitate, 22-23. Optsprezece dintre punctele României, prin nouarul timișorenilor, Rupanu.

Iar în cele din urmă 3-3 la eseuri, ”Stejarii” egalând la acest capitol cu primele puncte aduse de alți jucători decât cei ai Timișoarei, în urma unui mol de margine, Cristi Boboc concretizând efortul echipei iar Vlădut Popa transformând și stabilind rezultatul final: 30-22 pentru România.

La start cu 1. Vasile Bălan (CSA Steaua), 2. Tudor Butnariu (CSA Steaua), 3. Alexandru Gordaș (CS Dinamo), 4. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 5. Andrei Toader (CS Dinamo), 6. Johan Van Heerden (CS Dinamo), 7. Cristi Boboc (CSA Steaua), 8. Kamil Sobota (CSA Steaua), 9. Gabriel Rupanu (SCM USAMVB Timișoara), 10. Vlăduț Popa (CSA Steaua), 11. Adrian Apostol (CSM Știința Baia Mare), 12. Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), 13. Alexandru Bucur (SCM USAMVB Timișoara), 14. Mihai Lămboiu (CSM Știința Baia Mare), 15. Marius Simionescu (CS Dinamo) – căpitan.

Rezerve la start: 16. Eugen Căpățână (SCM USAMVB Timișoara), 17. Dorin Tică (CS Dinamo), 18. Gheorghe Gajion (Mont de Marsan), 19. Ștefan Iancu (CSM Știința Baia Mare), 20. Alexandru Alexe (CSM Știința Baia Mare), 21. Alexandru Țiglă (CSM Știința Baia Mare), 22. Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare), 23. Sioeli Lama (CSA Steaua). Andy Robinson este antrenor principal, Stevie Scott pe înaintare, Sosene Anesi pe treisferturi, iar între alți componenți ai staff-ului tehnic, și Daniel Carpo, preparator fizic.

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt − 1 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: