Cu eseuri în prelungirile fiecărei părți, punct bonus ofensiv: Timișoara Saracens îi provoacă lui Dinamo cea mai mare înfrângere acasă

Deși condus de 3 ori în prima parte și apoi pentru încă 5 minute spre mijlocul părții secunde, odată cu al doilea eseu dinamovist, liderul Timișoara Saracens s-a distanțat în fruntea Superligii 2015 înaintea ultimei runde din retur grație unui succes smuls la București pe un finish aproape pe muchie: 34-23 (17-16) la Dinamo, cu 5-2 la eseuri. Într-o etapă pe linie a oaspeților, roș-negrii au conturat cea mai strânsă victorie a zilei dar, paradoxal, le-au pricinuit roș-albilor cel mai clar eșec consemnat acasă în 2015.

Tangimana Fonovai (foto: www.rugby-timisoara.ro)

Tangimana Fonovai (foto: www.rugby-timisoara.ro)

 

Timișorenii au pufăit însă suficient de mult în ultima deplasare a sezonului regular pentru a-și asigura și al patrulea triumf din 5 apariții pe alte terenuri, și au apelat într-un răstimp de puțin peste un sfert de oră la toate cele 8 înlocuiri odată ce s-au văzut din nou conduși și în partea secundă, lăsând oarecum senzația și în întâlnirea de la ora 13 că prestațiile bune din noua campanie pot contrasta destul de clar cu evoluții nu dintre cele mai convingătoare.

Ceea ce s-a întâmplat și pe căldura prânzului în București, unde ocupanta locului 4 a profitat în mai multe rânduri de erorile liderului, aliniat cu câteva noutăți în primul XV, de exemplu fără Țăruș, Rose ori Conache, dar cu Zaharia iar Shennan în rol de fundaș. Și finishul a fost chiar în corzi, dinamoviștii abordând începutul prelungirilor în 22-ul favoritei dar făcându-și singuri viața grea deși în superioritate numerică, greșeală de care Timișoara Saracens a profitat prompt, taxând gazdele chiar și cu un al cincilea eseu, la potou, semnat de titularul Sefanaia și transformat de Umaga. Și astfel s-a încheiat 23-34, deși amfitrionii abordau pe atac ultimele minute, cu un handicap mai mic decât al unui eseu netransformat.

Și totuși, tocmai în abilitatea de a obține un rezultat onorabil fie și pe fondul unei prestații cu ezitări constă calitatea unui lider desprins de pluton, timișorenii reușind pe terenul lui Dinamo ceea ce precedentele vizitatoare n-au izbutit, și anume să învingă la mai mult de 10 puncte diferență. Ba din contră, băimărenii și clujenii au plecat chiar învinși de la alb-roșii, la câte două puncte, CSM Olimpia smulgând apoi o victorie la 4 puncte iar CSA Steaua alta la 8 puncte, dar poate mai clară decât ecartul final.

Cu sacii în căruță, timișorenii abordează runda finală, acasă cu CS ”U” Cluj, sâmbăta viitoare de la ora 13, știind că sunt ca și câștigători ai sezonului regular, dat fiind eșecul clar suferit astăzi de Steaua, acasă, în derby-ul local cu CSM Olimpia. De fapt, acest rezultat a ascuțit lupta pentru locul 2, de calificare directă pentru o semifinală acasă, în care ar putea reintra pe turnantă și campioana cu restanțele așteptând-o în toamnă, CSM Știința Baia Mare, și care mai are 4 apariții, în frunte cu dubla manșă cu steliștii dar și deplasarea la ”Olimpia”.

Pentru timișoreni în schimb ce-a fost greu în sezonul regular a trecut, ultimele 5 puncte în clasament provenind din tot atâtea eseuri, începând cu cel semnat în minutul 6 de căpitanul Sandu Stelian Burcea, atent la intercepție pe riscantul joc la mână al gazdelor în propriul 22, dar doar după ce Bratu deschidea scorul pentru Dinamo dintr-o lovitură de pedeapsă, deja în minutul 2.

Calafeteanu, cel care transforma eseul, îi readucea pe oaspeți în avantaj în minutul 31, cu prima sa lovitură de pedeapsă, scor 9-10, dar doar după ce același Bratu mai semna în minutele 10 și 20 alte lovituri de pedeapsă, preluând din nou conducerea pentru Dinamo.

Care a izbutit și primul ei eseu în minutul 33, transformat, surprinzând puțin prea ușor liderul: 16-10. Același Sandu Stelian Burcea a marcat adânc în prelungirile primei părți, de fapt în ultimul atac bănățean, al doilea său eseu, transformarea reușită de Calafeteanu ducându-i pe timișoreni în avantaj la vestiare: 16-17.

Avertizați de periculozitatea bucureșteană, vizitatorii păreau a se desprinde în minutul 51, când Calafeteanu a punctat și printr-un eseu, 16-22, egalând astfel diferența maximă de până atunci, fără însă a transforma, dar Dinamo a mai făurit încă o replică la numai două minute, tot sub forma unui eseu, și transformat: din nou în avantaj, de puțin. 23-22 în minutul 53.

Imediat, Țăruș și Mureșan au împrospătat pachetul de înaintare al liderului periclitat, iar foarte puțin mai apoi și Calafeteanu i-a cedat locul lui O’Donnell iar Ianuș lui Lemeki Nabalei.

Implicit, efectul a survenit aproape instantaneu, oaspeții preluând decisiv și pentru ultima oară conducerea prin eseul din minutul 59, reușit de Tangimana Fonovai, tongalez de 25 de ani care avea să fie desemnat jucătorul partidei, fără însă ca Umaga să transforme: și totuși, 23-27.

Timișorenii au continuat însă la fiecare 5 minute seria înlocuirilor, și anume Sione Taupaki pe postul lui Militaru iar Sabău și Drenceanu, tot pe înaintare, pe pozițiile lui Căpățână și Popîrlan, ba chiar și antrenorul secund Sosene Anesi intrând în minutul 72, în locul marcatorului Tangimana Fonovai.

Chiar și așa, oaspeții au continuat să greșească, Dinamo ratând însă o lovitură de pedeapsă, iar Moala a fost trimis în sin-bin în minutul 79, însă experiența superioară a liderului și fâstâceala gazdelor pe ultima pătrundere în 22-ul advers au croit de puțin lovitura finală: 23-34.

Timișoara Saracens RC UVT a câștigat pentru a șaptea oară în Superliga 2015 în formula de start: Militaru, Căpățână, Mariș, Popârlan, Lazăr, Ianuș, Rus, Burcea – cpt., Calafeteanu, Umaga, Moala, Tangimana, Sefanaia, Zaharia și Shennan, mai intrând pe rând Țăruș, Mureșan, O’Donnell, Lemeki Nabalei, Sione Taupaki, Drenceanu, Sabău și Anesi.

 

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


6 − = trei

 


Alte articole legate de acest subiect: