Cu pilierul Chiriac debutant ca titular dintre timişoreni iar Alin Conache de pe bancă, Neculau şi Simionescu începând şi ei pentru „Stejari”, România spulberă cu 11 eseuri debutanta Polonia, primul, marcat de Simionescu: 67-27

România a avut astăzi o misiune cât se poate de facilă la debutul oficial în noul an de mondial, jucând acasă cu o nou-promovată absolută în Rugby Europe Championship, Polonia, căreia, şi cu timişoreni între titulari sau chiar la debut pentru „Stejari”, i-au înscris nu mai puţin de 11 eseuri scorul primei părţi fiind cel mai consistent: 67-27 (38-10). O victorie categorică dar nu neapărat şi concludentă. 

Pilierul Ciprian Chiriac a debutat cu această ocazie chiar ca titular, alăturându-se în primul XV altor rugbişti din Ronaţ – Neculau şi Simionescu, acesta din urmă înscris pe lista marcatorilor de eseuri, după care a debutat în selecţionata „Stejari” şi Alin Conache. În tot cazul, majoritatea titularilor au provenit de la cluburi franceze, 8 jucători, 3 fiind ai bănăţenilor şi câte 2 ai Stelei respectiv campioanei băimărene.

Mai semnificativ de semnalat fiind aspectul că noul selecţioner Eugen Apjok a apelat strict la sportivi autohtoni în XV-le de start, fără naturalizaţi, o raritate pentru România în ultimii ani.

Naționala învingând aşadar detaşat în primul meci din 2023 în Rugby Europe Championship, dintre cele 3 în această lună cu oponentele din seria patrulater, Belgia sâmbăta viitoare în deplasare, ulterior Portugalia duminica pe teren propriu.

Stejarii au marcat 11 eseuri, față de trei ale adversarilor, obținând astfel şi punctul bonus ofensiv, în condiţiile în care cinci jucători au debutat pentru România în această partidă: Ciprian Chiriac, Thomas Creţu, Alin Conache, Alexander Dinu și Robert Irimescu.

România a început în forță meciul disputat pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf, după primele 6 minute de joc conducând cu 12-0, în urma celor două eseuri marcate de Simionescu și Antonescu, ultima încercare transformată de Paul Popoaia. În minutul 9, Polonia are șansa de a pune primele puncte pe tabelă dintr-o lovitură de pedeapsă, însă balonul trimis de Dawid Banaszek de la distanță mare, aproape de la centrul terenului, nu ajunge la buturi.

Stejarii continuă să domine jocul, însă incursiunile spectaculoase ale lui Marius Simionescu și Atila Septar sunt oprite in extremis de apărarea poloneză. Minutele bune de joc ale sportivilor lui Eugen Apjok sunt concretizate în două noi eseuri în două minute, unul marcat de Tudor Butnariu, foarte bine deschis de Cristi Chirică, cel din urmă trecându-și la rându-i în cont eseul următor. După o acțiune frumoasă pe treisferturi, Paul Popoaia a găsit breșa, fiind însă placat cu o palmă înainte de a ajunge în terenul de țintă, dar Chirică, venit la suport, a izbutit eseul. Popoaia a transformat, 24-0 în minutul 16.

După cum a mai semnalat frr.ro, Polonia a pus primele puncte pe tabelă în minutul 20, Peter Hudson marcând un eseu, transformat de Dawid Banaszek, 24-7. Până la pauză, Stejarii mai reuşeau două eseuri, unul prin Gheorghe Gajion, care finaliza o fază spectaculoasă, avându-i ca autori pe Hinckley Vaovasa și Vlădut Popa, care au făcut o cursă în doi pe tot terenul, ca apoi Taylor Gontineac să își treacă și el numele pe lista marcatorilor. Ionel Melinte a transformat ambele eseuri, 38-7. În ultimele minute de joc ale primei părți, Polonia intra pentru prima dată în 22-ul României și se alegea cu o penalitate, transformată de Banaszek, 38-10.

Repriza secundă începea din nou cu jocul în forță al României, care adăuga încă două eseuri pe tabelă în primele cinci minute: unul prin Vaovasa, transformat de Melinte, şi încă unul prin Popoaia, căpitanul Mihai Macovei oferindu-i balonul pentru încercare, 50-10.

Polonia muta jocul în 22-ul gazdelor şi, după mai multe momente de presiune, Thomas Fidler a culcat balonul în terenul de țintă, Banaszek transformând pentru 50-17. Două minute mai târziu, diferența era refăcută pe tabelă, Taylor Gontineac reușind dubla după o cursă spectaculoasă, rezistând la mai multe placaje. Melinte transforma pentru 57-17. Oaspeții nu renunțau, reuşind să mai pună încă trei puncte pe tabelă, 57-20.

Finalul de meci aduce noi puncte de ambele părți, pentru România marcând debutanții Robert Irimescu și Alexander Dinu, ultimul primind o pasă excepțională de peste 30 metri de la Vaovasa, 67-20. Polonia închidea tabela după ce Tomasz Pozniak a reușit o intercepție la pasa dintre Vaovasa și Popa și, după o cursă pornită din propriul 22, a culcat balonul în terenul de țință. Banaszek transformând pentru 67-27.

România: 1. Ciprian Chiriac (SCM USV Timișoara), 2. Tudor Butnariu (CSA Steaua), 3. Gheorghe Gajion (Stade Montois), 4. Marius Antonescu (Bourg en Brese), 5.Marius Iftimiciuc (Periguex), 6. Mihai Macovei – cpt. (RC Bassin d’Arcachon), 7.Vlad Neculau (SCM USV Timișoara), 8. Cristi Chirică (RC Hyeres Caraqueiranne La Crau), 9. Alexandru Țiglă (CSM Știința Baia Mare), 10. Vlăduț Popa (CSA Steaua), 11. Marius Simionescu (SCM USV Timișoara), 12. Taylor Gontineac (Rouen), 13. Atila Septar (RC Toulon), 14. Nicolas Onuțu (CS Vienne), 15. Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare).

Rezerve la start: 16. Robert Irimescu (New York United), 17. Alexandru Savin (CSA Steaua), 18. Thomas Crețu (Stade Francais), 19. Alexander Dinu (Massy), 20. Florian Roșu (CSM Știința Baia Mare), 21. Alin Conache (SCM USV Timișoara), 22. Ionel Melinte (RC Hyeres Caraqueiranne La Crau), 23. Hinckley Vaovasa (CSA Steaua).

 

 

 
Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


doi + = 4

 


Ultimele articole din categoria Rugby: