Cu rezerve, SCM USAMVB Timișoara egalează în Valea Jiului a doua cea mai clară diferență de scor a unui succes în deplasare în grupa nord-vestică, stabilită tocmai de Știința Petroșani. O glumă de campionat ce nu poate fi luat în serios. Daciada

Gata deja cu cele doar două meciuri acasă în sezonul regular pe serii geografice, SCM USAMVB Timișoara plimbând de sâmbătă ursul în restul aparițiilor din Grupa A prin județele Hunedoara și Suceava, dar în aceeași nouă cadență la care a cuplat-o FRR în ediția 2022 a struțocămilei Liga Națională de Rugby, cu meciuri la câte două săptămâni. Doar în acest weekend, în Valea Jiului, au legat în sfârșit și bănățenii primele două partide legate la sfârșitul unor săptămâni consecutive, apelând și la destule rezerve pentru a egala a doua cea mai mare diferență de scor a unui succes în deplasare în zona nord-vestică, stabilită tocmai de Știința Petroșani. Care a pendulat așadar de la un victorios 18-66 în deplasare la un eșec cu 14-62 acasă. Deloc de mirare că dublii campioni la zi ai defuctei ligi secunde, Divizia Națională de Seniori, declinau dreptul de participare adjudecat pe teren prin promovare de a evolua în Superliga. O doză de realism din care să se fi inspirat cu înțelepciune și Federația Română de Rugby.   

S-ar pretinde însă cam prea multe decidenților unui for federal pe mâna cărora se rata la ”masa verde” calificarea la Cupa Mondială din 2019, compensația survenind după 4 ani tot la ”masa verde” prin preluarea locului pierdut de aceeași manieră de Spania pentru turneul final IRB Rugby World Cup de anul viitor din Franța.

Realitatea e că dacă Știința Petroșani a declinat prezența adjudecată pe teren prin promovare în Superliga, știind foarte bine de ce prin prisma decalajului valoric între cele două eșaloane divizionare de seniori, în schimb F.R.R. i-a sărit în ajutor și a cuplat odată cu ediția 2022 cvintetul elitei fostelor participante pe scena secundă a Diviziei Naționale de Seniori, coborând ex-campioana țării din Timișoara în ”mina” Văii Jiului. O întâlnire pe care hunedorenii ar fi meritat-o așadar prin prisma câștigării în trecut a eșalonului doi, dar care, conform deznodământului disputei de sâmbătă de la ora 14 de pe ”Știința” Petroșaniului, 14-62, confirmă uriașele diferențe nesănătoase din nou înființata Ligă Națională de Rugby, reliefate fără tăgadă luna aceasta, în contraste de tipul CSM Bucovina Suceava – CS Știința Petroșani 14-66 și CS Știința Petroșani – SCM USAMVB Timișoara 14-62. 

Într-un asemenea cadru neperformant și necompetitiv să poată oare crește pe plan intern tinerii aspiranți la îmbrăcarea pe viitor a tricoului ”Stejari”? Abia a început această ”mândrețe” de campionat pe 16 aprilie, o glumă nesărată ce nu poate fi luată în serios, și întrebările pe marginea acestei Daciade curg șuvoi.

Căci nu doar discrepanțele valorice și calendarul competițional în salturi și cu ”găuri de cașcaval” devalorizează și decredibilizează noua competiție.

De exemplu, s-a bifat deja cea de-a cincea etapă, dar una dintre participante, care începea campionatul tocmai în Valea Jiului, și anume RC Gura Humorului, cedând atunci petroșănenilor cu 46-12, a jucat până acum numai și numai două meciuri. Nota bene, bifate în 17 și 23 aprilie.

Dintre care unul singur în rând cu întreaga etapă, celelalte apariții fiind fie devansate, cu două săptămâni înainte, fie amânate, pe rând, cu două săptămâni după restul rundei, cu 3 săptămâni după restul etapei, respectiv la o săptămână după.

Însă nici măcar asta n-ar fi problema, căci există pesemne motive oarecum justificate, ci faptul că încheierea sezonului regular pe serii geografice este stabilită pentru data de 4 iunie iar sezonul regular este conceput drept criteriu de departajare pentru calificarea primelor câte două clasate din Grupa A și Grupa B, dar chiar și așa nu mai puțin de 3 partide de pe acest prim tronson preliminar sunt lăsate prin amânare în urma datei de 4 iunie. 

Cum ar putea fi oare așa ceva posibil, dacă ar fi vorba despre un campionat competitiv, în care calificatele n-ar fi așezate precum ”cu mâna”, dinainte, ba mai bine zis încă înaintea startului!? Amânări care dovedesc că sezonul regular este umplutură curată, cu rezultate previzibile dat fiind dierențele valorice între pe de-o parte favoritele din Baia Mare și Timișoara respectiv bucureștenele Steaua și Dinamo, iar pe de altă parte plutonul ”Daciada”.   

Într-adevăr, o restanță din penultima etapă, și anume RC Gura Humorului – SCM USAMVB Timișoara, se joacă după ultima rundă, luni 6 iunie, iar o altă restanță, din antepenultima etapă – programată în acest weekend, și anume RC Gura Humorului – CSM Știința Baia Mare, se va juca tot după ultima rundă, dar chiar și mai târziu, în 11 iunie. Aspect valabil și pentru o partidă din Grupa B, RC Bârlad – Dinamo, lăsată tot pe 11 iunie.

Care va să zică FRR nici măcar nu se ascunde în privința cunoașterii fără tăgadă a calificatelor în avans. De ce s-ar juca atunci un asemenea sezon regular comasând exponentele primelor două divizii!? Pentru a se semna condica de participare? Este Daciada? Bine că arădenii au refuzat demn un asemenea compromis.

Așa cum și petroșănenii nu se legau la cap să se complice în 2021 în Superliga, dovada în acest sens venind deja luna aceasta, sub forma înfrângerilor suferite cu cei din Baia Mare, în Maramureș, și sâmbătă acasă cu timișorenii. Și nu oricum, ci la scor. Cu 54-15 în nord și cu 14-62 pe teren propriu. Asta după ce Știința din Valea Jiului strângea maximum de puncte în primele runde, și nu oricum, ci tot la scor, cu 46-12 acasă cu bucovinenii, cu 66-18 la Suceava și chiar 76-14 la Petroșani cu cei din Alba Iulia. 

Pe hârtie, timișorenii descindeau în Valea Jiului pe terenul liderului Grupei A, dar asta era doar pe hârtie, ceva circumstanțial. Iar între primele două clasate a rezultat un 14-62 fără comentarii în favoarea oaspeților, în condițiile în care vizitatorii au titularizat numeroși tineri. 

Într-adevăr, Valentin Calafeteanu a apelat la numeroase modificări în XV-le de start după spulberarea în Ronaț a clujenilor, bănățenii începând deplasarea cu Tique; Ștețco, Khvicha, Manumua, Altinok; Vlaicu, A. Conache / Chiriac, Căpățână, Nica; Trăușan, Popârlan; Sârbu, Neculau – cpt.; Murariu. Iar cu Vasilovici, Sikote, Digo, Ionuț și Andrei Mureșan, Rupanu, Macovei și Baloyi rezerve la start pe bancă. La gazde. nume familiare timișorenilor precum Randall Morrison sau Alexandru Iștoc.

Iar ”pelicula”, familiară desfășurărilor de forțe din 2022, în nota imposibilității apariției vreunei surprize. Ba chiar este într-atât de previzibilă încât și scorurile pe reprize au fost perfect identice, 7-31 de fiecare dată, 1-5 la eseuri în fiecare parte. Semnate de timișoreni până la pauză cu majoritatea compartimentelor, din linia a III-a a înaintării, cu centrul, cu fundașul, din linia I și cu mijlocașul la grămadă, și anume, pe rând, Sîrbu, Khvicha, Tique, Căpățână si Alin Conache, uvertura Florin Vlaicu transformând trei dintre acestea. Iar după pauză prin rezervele Sebastian Vasilovici și Nsuku Baloyi, dar și grație aceluiași Tique respectiv aripii Kemal Altinok, chiar de două ori, Rupanu izbutind 3 transformări, intrat fiind și el de pe bancă.

Iar apropo de Alin Conache, clubul timișorean s-a despărțit de 2 jucători emblematici, părtași la succesele din ultimii ani, fratele său, Gabriel Conache, dar și Andrei Rădoi ajungând la final de drum în rugby, drum blocat de problemele medicale. Contractul lui Gabi Conache se află la scadență, iar starea sa de sănătate nu îi mai permite să fie jucător activ. Iar cu Andrei Rădoi s-a căzut de acord cu privire la încetarea contractului, problemele medicale împiedicându-l pe Andrei să mai fie pe teren alături de colegii săi. Gabriel Conache se transfera la RCM U Timișoara în 2010, ca parte a grupului de 13 jucători cu care a fost relansată prim-divizionara Ronațului, contribuind la 11 dintre cele 12 trofee cucerite de bănățeni în deceniul trecut, în unele cazuri cu puncte decisive, la potou, hotărâtoare prin răsturnarea de scor. Cât despre Andrei Rădoi, venea la Timisoara in 2015, anul triplei de aur – campionat, Cupa Romaniei si Cupa Regelui, după care a contribuit la calificarea în două rânduri în grupele Cupei Challenge.

Revenind la disputa inegală din Valea Jiului, gazda CS Știința Petrosani a aplicat aceeași ”simetrie”, cu câte un eseu transformat în fiecare parte. ”Minerii” n-au mai ieșit așadar la fel de șifonați din ”schimbul” cu timișorenii, precum în deceniul trecut în Cupa României, când se bătea suta, dar diferențele sunt elocvente chiar și între antepenultima clasată anul trecut în Superliga, și anume trupa din Ronaț, și prima clasată în 2021 în divizia secundă, cea din Petroșani.

Iar pentru bănățeni urmează așadar ”dubla” în județul Suceava, peste două săptămâni, pe 4 iunie la CSM Bucovina și în 6 iunie la RC Gura Humorului. Care va fi jucat și aceasta în 4 iunie, acasă cu clujenii. Iar apoi și cu băimărenii, în 11 ale lunii viitoare. Ce mai ”campionat”. Ca la noi, la nimeni. Daciada: bifăm prezența, ura și la gară. Că vine ”Mondialul” și federalii își aranjează doct nodul cravatei pentru a scoate pieptul la înaintare în Franța. Ce mai păcălire a vieții. 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


8 + cinci =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: