Cu secundul Anesi devenit principal, încălzire pentru Baia Mare, galben-albaştrii din Ronaţ egalând diferenţa maximă a fazei zonelor în Cupă: 116-0

Neo-zeelandezul Sosene Anesi a debutat marţi după-amiază ca antrenor principal interimar pe banca lui RCM UVT Timişoara cu o victorie egalând ca diferenţă scorul maxim înregistrat în această fază a zonelor în grupele optimilor Cupei României: 116-0 (57-0) cu secund divizionara CS Ştiinţa Petroşani.

După aceste jocuri tur-retur cu ocupanta locului 4 în Divizia Naţională de Seniori, disputate la 6 zile unul după altul pe arena „Gheorghe Răşcanu” din Ronaţ, prin care şi-au reintrat în ritmul de joc în urma pauzei avută odată cu câştigarea locului 3 în Superliga, pe 13 septembrie, la Bucureşti, rugbyştii Timişoarei au în faţă punctul terminus al fazei grupelor în competiţia K.O., deplasarea de sâmbătă la ora 11 pe terenul campioanei en-titre CSM Ştiinţa Baia Mare, finalistă a Cupei României în 2013, duel ce va decide şi câştigătoarea Zonei Transilvania în Cupă.

În tur, pe 14 iunie, cei din Ronaţ au câştigat cu 18-3 în dauna băimărenilor, într-un joc în care ambelor garnituri le-au lipsit internaţionalii convocaţi pentru IRB Nations Cup, în aceste condiţii ieşind la rampă jucătorii din linia I Mariş şi Cornei, cu eseuri în primul sfert de oră al meciului. Fără arădeni în grupă, alţi secund divizionari din Zona Transilvania, care au aruncat însă din nou prosopul înaintea începerii Cupei României, RCM UVT Timişoara şi CSM Ştiinţa Baia Mare se află în această ordine pe locurile de calificare din această serie, bănăţenii cu o diferenţă impresionantă în favoarea lor, 244-3, iar „Zimbrii” cu 155-30.

Cel mai probabil de pe locul I, timişorenii vor juca în sferturile Cupei contra ocupantei poziţiei secunde în Zona Moldova, cel mai probabil CS Poli Agro Iaşi, a doua în grupa respectivă, cu plusul 101-95, faţă de U Cluj, doar cu victorii, 125-18, şi care se deplasează sâmbătă sub Copou, pentru retur. Ieşenii pierdeau recent în Ghencea finala Diviziei Naţionale de Seniori, liga a II-a, 24-25 cu omologii moldavi de la RC Bârlad, care au promovat astfel direct în Superliga.

Deşi a păşit înainte în noua ediţie prin sistemul competiţional îmbunătăţit, Cupa României oferă în schimb de această dată inegale dueluri în fiecare zonă a fazei grupelor între prim divizionare şi grupări de liga a doua, diferenţele valorice fiind prea mari pentru a fi cu adevărat relevante şi concludente iar învinsele având prea puţin de câştigat în planul experienţei competiţionale în urma unor asemenea corecţii, mai ales în ce-i priveşte pe petroşeneni.

Depăşiţi şi sâmbătă de băimăreni, cu 69-6, respectiv miercurea trecută tot în Ronaţ, cu 110-0, cei din Valea Jiului au fost miei la tăiat în faţa cavalcadei în porţii egale pe reprize de 18 eseuri ale ocupanţilor podiumului în Superliga, care au egalat astfel scorul record al fazei grupelor, stabilit tot luna aceasta de CSM Olimpia Bucureşti, 124-8 cu RCM Galaţi.

Lotul timişorean a răspuns printr-un scor categoric suspendării pe 8 luni a noului lor antrenor, Grainger Heikell, abia instalat la cârmă spre finele lunii august, după despărţirea de sud-africanul Danie de Villiers, demis.

A fost 116-0, pe reprize 57 şi 59, de ziua de naştere a căpitanului Stelian Burcea, piteştean ajuns la „borna 31”, într-un joc în care Sosene Anesi şi-a menajat liniile I şi a II-a înaintea deplasării de sâmbătă la Baia Mare, unde RCM UVT Timişoara revine aşadar după aproape două luni, de la acel 21-17 pe 16 august, când conducea la pauză cu 10-8 în faza play-off a Superligii.

În efective complete la ora încleştărilor din campionat, rivalele şi-au rodat întregul lot în Cupa României, în special băimărenii, care au cedat recent numeroşi selecţionabili selecţionatei Bucharest Wolves, calificată prin barajul cu Calvisano în grupele European Rugby Challenge Cup exclusiv pe punctele „Zimbrilor” Morrell şi Samoa în returul din peninsulă, şi care va debuta în 17 octombrie în deplasare la Newcastle Falcons, de la ora 22, mai apoi jucând acasă, pe 25 ale lunii, cu Stade Francais.

Rămâne de văzut dacă galben-albaştrii vor putea conta sâmbătă pe masivul jucător moldovean Andrei Mahu, accidentat marţi după-amiază, când principali protagonişti ai festivalului de eseuri au fost Malupo, Kinikinilau şi Rus, fiecare cu câte 3 eseuri, secondaţi de Rose, cu două încercări, Umaga, Gorcioaia, Tangimana, Tănase, Shennan şi Moala reuşind fiecare câte unul. Zece dintre transformări le-a fructificat Calafeteanu, iar alte trei, Conache.

Sosene Anesi a început cu Mariş, Gorcioaia, Sabău, Mureşan, Mahu, Burcea, Rus, Carpo, Calafeteanu, Rose, Shennan, Kinikinilau, Umaga, Malupo şi Conache şi i-a introdus pe parcurs şi pe Tănase, Tangimana, Cornei, Morrison, Moala, Ţăruş, Militaru şi Dumitru.

Timişorenii au în plan recucerirea Cupei României, adjudecată în sezonul 2011, la finele ediţiei inaugurale a Superligii, când îi deposedau de trofeu la Alba Iulia, în decembrie, pe campionii deţinători ai laurilor, CSM Ştiinţa Baia Mare.

 

 

 

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


9 − unu =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: