Cu timișoreanul Gabriel Rupanu la grămadă și 6 debutanți printre care 2 naturalizați, România înscrie un eseu la startul fiecărei părți și trece de o proaspăt calificată la Cupa Mondială 2023: 29-14 (13-14) cu Uruguay

Selecționata ”Stejari” a răsturnat scorul după pauza testului amical de astăzi pe teren neutru cu sud-americanii calificați acum nici 4 săptămâni pentru a treia oară consecutiv la turneul final al Cupei Mondiale de rugby grație unui 34-15 (13-8) în returul cu SUA, duel oficial decisiv față de care Uruguay și-a înlocuit la Verona doar linia a II-a și mijlocașul la grămadă. Număr 9 care pentru România a fost purtat în peninsulă de unicul reprezentant de la SCM USAMVB Timișoara, Gabriel Rupanu, într-un XV tricolor și cu 6 debutanți printre care 2 naturalizați, ”Stejarii” înscriind câte un eseu la startul fiecărei părți și impunându-se cu 29-14 (13-14) cu Los Teros. Înapoi acasă, sâmbătă de la 17:30 pe puncte cu Olanda în campionatul secund valoric european și tot pe ”Arcul de Triumf” pe 20 noiembrie cu Tonga, uruguaienii rămânând în schimb în ”Cizmă” pentru ”dubla” cu Italia A și reprezentativa Italiei, calificată și aceasta la IRB World Cup din Franța.    

”Stejarii” României au avut astăzi de la ora 15 ocazia de a da piept cu o reprezentativă proaspăt calificată în urmă cu 26 de zile la turneul final mondial din anul 2023 din Hexagon, Uruguay jucând în această duminică la Verona prima partidă de la cea victorioasă pe 11 octombrie cu SUA în manșa a II-a a barajului decisiv de accedere la IRB World Cup 2023, retur adjudecat de celești cu 34-15 (13-8) după 1-1 la eseuri în prima parte și 3-1 după pauză, sud-americanii depășindu-i pe cei din America de Nord, triumfători de puțin în manșa I, cu o săptămână înainte, cu 19-16 (14-3).

Iar celeștii, care se pregătesc pentru testele peninsulare din 14 și 20 noiembrie la Padova și Parma cu gazdele Italia A și Italia, au păstrat astăzi 12 titulari din XV-le de start victorios luna trecută contra celor din SUA, selecționerul Meneses apelând pentru întâlnirea cu românii la înlocuitori în linia a II-a și la mijlocașul la grămadă. A 16-a în ierarhia International Rugby Board  și pentru a cincea oară calificată la ”Mondial”, după prezențele din 1999, 2003, 2015 și 2019, Uruguay a înscris și aceasta un eseu în prima parte a confruntării cu ”Stejarii”, pe care i-au condus la pauză, însă ”tricolorii” au marcat încă unul și în primele minute după pauză, prin debutantul Hinckley Vaovasa – cândva în lotul timișorenilor, anunțând o parte secundă adjudecată cu 16-0, răsturnare clară de scor. 

Uruguay își știe deja calendarul la Cupa Mondială din 2023, în Grupa A, cu Noua Zeelandă, gazda Franța, Italia și principala reprezentantă a Africii, celeștii urmând așadar să-i reîntâlnească și în Hexagon pe peninsulari, cu care vor da piept în testul de luna aceasta, italieni pe locul 14 la zi în lume. La ”Mondial”, Los Teros vor juca pe 14 septembrie 2023 cu localnicii, francezii, pe Stade Pierre-Mauroy din Lille, apoi cu Italia pe 20 septembrie pe Allianz Riviera din Nisa, cu africanii pe 27.09.2023 la Lyon, iar pe 5 octombrie cu All Blacks – Noua Zeelandă, tot la Lyon. 

România, a 18-a în ierarhia mondială IRB dar fără a fi fost prezentă la ”Mondialul” nipon din 2019, respectiv fără a-și fi câștigat încă biletele pentru Franța, a avut în schimb oportunitatea de a-și testa forțele pentru a doua oară în anul 2021 cu sud-americani, după Argentina în iunie la București și Uruguay astăzi la Verona, pe care ”Stejarii” au întrecut-o cu 29-14, de la 13-14 la pauză, a noua victorie a tricolorilor în fața Los Teros din cele 10 întâlniri de până acum. Un succes de moral, nu însă și foarte edificator în privința raporturilor reale de forțe, sud-americanii venind după ”dubla” oficială din prima jumătate a lunii trecute, decisivă pentru accederea la ”Mondial”, și fiind înaintea testului de peste două săptămâni cu gazda Italia, viitoare oponentă în grupa turneului final din Franța. 

Ceea ce nu știrbește însă cu nimic victoria României, care a apelat la 4 titulari dintre foștii și noii proaspeți campioni ai țării, de la CSM Știința Baia Mare, 5 de la vicecampioana CSA Steaua, unul de la timișoreni, dar și 5 rugbiști de la cluburi din Franța, 3 în pachetul de înaintare precum și un fundaș, ex-timișoreanul Melinte. Ocazie cu care au debutat la ”Stejari” Damian Strătilă, Jason Tomane, Hinckley Vaovasa, Dorin Tică, Tudor Butnariu și Alexandru Alexe.

Iar România a condus aproape toată repriza întâi, Uruguay reușind să treacă în avantaj chiar înainte de intrarea la vestiare, ca apoi, partea secundă să fie dominată de elevii lui Andy Robinson. ”Stejarii” au început în forță meciul disputat la Payanini Center din Verona, cu un prim eseu chiar la prima intrare în 22-ul sud-americanilor, în minutul 1, când Ionel Melinte a interceptat și i-a pasat lui Hinckley Vaovasa, balonul trecând apoi la grămădarul timișorean Gabriel Rupanu, care l-a găsit pe Florian Roșu, autor al eseului. Melinte transforma, 7-0 pentru România. Los Teros au ripostat un minut mai târziu, 7-3 prin lovitura de pedeapsă transformată de Favaro. Elevii lui Andy Robinson răspundeau însă imediat și ei tot printr-o lovitură de pedeapsă, transformată de Melinte, 10-3.

Treptat, jocul s-a mutat în 22-ul României. Los Teros punând presiune și – după minute bune de forțat breșa în apărarea noastră, fundașul Rodrigo Silva găsind un culoar, eseu în minutul 14. Favaro rata însă transformarea. Melinte a reușit apoi să mai pună trei puncte pe tabelă dintr-o penalitate, după ce, cu câteva minute înainte, balonul trimis tot de el, tot din lovitură de pedeapsă, a lovit bara, 13-8.

În replică, Uruguay a revenit în 22-ul tricolor și a forțat eseul, însă s-au izbit de apărarea bună a ”Stejarilor”. Și totuși, obțineau trei puncte prin Favaro, 13-11. Iar înainte de intrarea la vestiare, acesta a reușit să-și ducă echipa în avantaj, 13-14…

La reluarea testului, Melinte a ratat o nouă lovitură de pedeapsă, România construind cu răbdare atacul iar în minutul 44 debutantul Hinckley Vaovasa reușind un eseu din pasa de la Daniel Plai: 18-14. Melinte a transformat, 20-14, într-un scenariu asemănător debutului jocului, și a mărit ecartul prin două penalități, 23-14 în minutul 50 și 26-14 (min. 58). Ultimele puncte, în minutul 67, când același Melinte a fructificat o nouă penalitate, aproape de la centrul terenului, 29-14 pentru România.

Și înapoi acasă, după farsa strămutării testului cu Los Teros la Verona, farsă ca parte a mascaradei ”pLandemiei”, subiect însă strict pentru cunoscători, restul fiind ca și rătăciți în războiul informațional, și fără scăpare în plan psihologic – căzuți în plasa ”narațiunii oficiale”, război ca și pierdut de a fi aduși în simțiri de la stadiul de a fi manipulați printr-o abil ticluită propagandă. Așadar sâmbătă 13 noiembrie de la 17:30 pe Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf cu Olanda, într-o partidă oficială contând pentru Cupa Europeană a Națiunilor.

România: 1. Constantin Pristăvița (CSM Știința Baia Mare), 2. Ovidiu Cojocaru (CSM Știința Baia Mare), 3. Vasile Balan (CSA Steaua) / 4. Marius Antonescu (Bourg en Bresse), 5. Adrian Moțoc (Stade Aurillac) / 6. Florian Roșu (CSM Știința Baia Mare), 7. Damian Strătilă (CSA Steaua), 8. Mihai Macovei (Colomiers) – cpt. // 9. Gabriel Rupanu (SCM Timișoara), 10. Daniel Plai (CSA Steaua) / 11. Nicolas Onuțu (CS Vienne), 12. Jason Tomane (CSM Știința Baia Mare), 13. Hinckley Vaovasa (CSA Steaua), 14. Ionuț Dumitru (CSA Steaua) / 15. Ionel Melinte (RHCC).

Rezerve: 16. Tudor Butnariu (CSA Steaua), 17. Dorin Tică (Colorno) , 18. Alexandru Gordaș (CS Dinamo), 19. Marius Iftimiciuc (Perigueux), 20. Alexandru Alexe (CSM Știința Baia Mare), 21. Florin Surugiu (CSA Steaua), 22. Alexandru Bucur (CSM Știința Baia Mare), 23. Paul Popoaia (CSM Știința Baia Mare).

Staff-ul tehnic al românilor, alcătuit din: Andy Robinson – antrenor principal, Stephen Scott – antrenor înaintare, Sosene Anesi – antrenor treisferturi, manager fiind Daniel Carpo.

Uruguay: 1. Mateo Sanguinetti, 2 Facundo Gattas, 3 Diego Arbelo / 4 Eric Dosantos – nou față de XV-le învingător cu SUA, 5 Diego Magno – nou / 6. Manuel Ardao, 7. Santiago Civetta, 8 Manuel Diana // 9 Tomás Inciarte – nou, 10 Felipe Etcheverry / 11 Gastón Mieres, 12 Andrés Vilaseca (cpt.), 13 Nicolás Freitas, 14 Federico Favaro / 15. Rodrigo Silva. Antrenor: Esteban Meneses.

În altă ordine de idei, naționala sub 20 de ani a României participă de astăzi până la 14 noiembrie la Campionatul European de rugby secund valoric al categoriei, de la Coimbra, din Portugalia, competiție a acestei grupe de vârstă organizată după doi ani. Iar în lotul de 26 de jucători – cu 14 înaintași și 12 jucători de treisferturi, au fost incluși toți cei patru jucători de la SCM Timișoara selecționați de la început în lotul lărgit, și anume Kemal Altinok, David Trăușan, Alin Conache și Corrado ȘtețcoMai mult, căpitanul echipei va fi „leul bănățean” Kemal Altinok.

Altinok, care evoluează pe postul de flanker (190 cm și 93 kg), a împlinit 20 de ani luna trecută. El a fost și căpitanul echipei de rugby în 7 la categoria U18 care a participat în 2019 la Campionatul European de la Gdansk. Altinok a început să practice rugby la vârsta de 10 ani, la CSS 3 Steaua Bucuresti, sub îndrumarea regretatului antrenor Corneliu Octavian, după care s-a transferat la CT Dinicu Golescu, iar din vara anului trecut evoluează la Timișoara.

„Am făcut o selecție, au rămas 26 de jucători care, cred eu, că vor face un rezultat bun. Nu am avut foarte mult timp de pregătire împreună, de aceea în aceste câteva zile am încercat să ne cunoaștem cât mai bine și să ne construim jocul nostru românesc, grămadă puternică, apărare bună, să fim disciplinați și să ne bucurăm de rugby, de faptul că este o oportunitate pentru toți să fim acolo. Am discutat cu fiecare jucător în parte, am vrut să vedem ce obiective au pe termen scurt și lung, să vedem dacă coincid cu alea noastre, ale staff-ului tehic. M-am bucurat să aflu că în lotul de 26 final, majoritatea vor sa meargă la Cupa Mondială din 2023, este o generație bună, cu potențial, mulți joacă în SuperLiga și DNS, iar cinci joacă în străinătate unde sunt titulari la echipele lor. Toți sunt dornici să devină profesioniști, să facă performanță și sper, ca prin evoluțiile pe care le vor avea la Campionatul European, să poată face pasul la naționala de seniori”, a explicat Marius Tincu, antrenor coordonator România U20 via rugbyromania.ro.

La Campionatul European U20 de la Coimbra, alături de România participă Spania, Germania, Olanda, Belgia, Rusia, Portugalia și Cehia, naționale de pe palierul valoric secund. Iar ”Stejarii” mici au debutat la ora 19 prin a ceda în prelungiri Rusiei, 26-29 după 100 de minute, scorul la pauză fiind favorabil tricolorilor, cu 19-13. În programul sferturilor de finală de astăzi, și Spania – Germania, Olanda – Belgia și Portugalia – Cehia.

„În ceea ce privește participarea la Campionatul European obiectivul este primul loc, iar acești băieți au potențialul de a obține acest lucru. Este foarte important să câștigăm în primul meci cu Rusia, este și o revanșă de luat pentru că ne-au învins în urmă cu doi ani, la U18, tot cu această generație, după care în meciurile pentru 1-4, totul este posibil”, a mai spus Marius Tincu, antrenor coordonator România U20, înaintea turneului lusitan de pe palierul 2 european. România a ratat însă deja semifinalele, care, precum meciurile de clasament, vor avea loc pe 10 noiembrie, iar finalele pe 13 noiembrie. Meciurile sunt transmise în direct pe Rugby Europe TV, platforma RugbyEurope.eu.

 

 

Distribuie
Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


opt + 5 =

 


Ultimele articole din categoria Rugby: