Dan Dinu (RCM UVT Timişoara), la prezentarea oficială a celor 5 achiziţii autohtone, Mătase, Mahu, Cornei, Sabău şi Mureşan: „Timişoara va face un lobby foarte puternic pentru excluderea îngrădirilor numărului de străini”

Dan Dinu, finanţator al dublei campioane naţionale la zi RCM UVT Timişoara, a adus la cunoştinţă în cadrul primei conferinţe de presă pe 2014 a galben-albaştrilor din Ronaţ, ocazie cu care au fost prezentate cele 5 achiziţii, noutăţile din activitatea grupării de pe Bega dar şi despre competiţiile autohtone Superliga şi Cupa României precum şi internaţionale, în care „Leii din Banat” doresc să-şi facă intrarea.

„Superliga 2014 va avea un format competiţional complet nou dar care este încă neoficializat. Luni a avut loc o întâlnire a Federaţiei cu managerii prim-divizionarelor şi Biroul Federal va stabili câte cluburi vor fi în campionat, opt sau nouă: a promovat Stejarul Buzău şi se discută intrarea Iaşiului şi retrogradarea lui Dinamo. Dacă se va decide în favoarea unui baraj între cele două, atunci vor fi opt, iar dacă vor participa ambele, atunci vor fi nouă. Federaţia din Moldova a anunţat declinarea participării”, a explicat Dan Dinu.

În privinţa formatului în sine, „dispare play-off-ul iar primele două clasate vor accede direct în semifinale, şi se propune ca Superliga să se dispute din 29 martie în 6 septembrie. Celelalte semifinaliste vor fi alese dintre ocupantele locurilor 3-6, după sistemul 3 cu 5 şi 4 cu 6, iar apoi se va continua ca şi până acum, cu 1-4 şi 2-3”.

Şi Cupa României, în bătaia vântului mai ales în ediţia din anul 2013, se va derula după un nou sistem competiţional, „din 7 iunie până în 29 noiembrie, pe 4 zone geografice, cu dispute fiecare între ele tur-retur şi primele două mergând mai departe. Partidele Cupei se suprapun cu meciurile Stejarilor şi ale Lupilor dar sistemul competiţional dă posibilitatea rotaţiei unui număr mare de jucători”.

Dan Dinu a subliniat că „facem demersuri în continuare pentru a ne înscrie în întrecerile internaţionale şi avem şanse foarte mari de reuşită, dacă este să luăm în considerare şi anumite bârfe din rugby-ul european de club, potrivit cărora cluburile engleze se retrag din întreceri iar golul trebuie suplinit prin cooptarea altor grupări. Şansa este aşadar mai mare”.

Dezideratul debutului continental nu le va distrage însă campionilor atenţia de la replica rivalelor din Superliga, „întrecere care se anunţă a fi mult mai echilibrată valoric, mai puternică. Farul Constanţa se anunţă o contracandidată certă prin transferurile internaţionale preconizate, Baia Mare este mereu o grupare puternică, plecându-i un jucător dar sigur aducând străini, Steaua este la rândul ei puternică şi se pare că se mişcă lucrurile şi la Dinamo. Iar CSM Bucureşti are un buget foarte mare de data aceasta şi vizează şi aducerea de străini. Salutăm cu această ocazie investiţiile efectuate în rugby şi sperăm să fie într-adevăr un campionat cât mai competitiv, pentru că doar astfel vom putea şi noi creşte în valoare. Dacă nu ar fi un campionat puternic, nici noi n-avem cum să devenim mai buni. Iar la finele lui 2014 să salutăm reuşita câştigării a două trofee!”

Iar apropo de tendinţa manifestată de principalele forţe ale Superligii de a se uita şi peste hotare pentru noi achiziţii, capitol la care RCM UVT Timişoara a excelat mai ales în ultimii 2 ani, Dan Dinu a explicat că „reprezentanţii Federaţiei propun limitarea numărului de jucători străini la 6-8 dar Timişoara va face un lobby foarte puternic pentru excluderea îngrădirilor numărului de străini, astfel ca rugbyştii extracomunitari să participe în rugby-ul românesc. Pe noi nu o să ne afecteze dar calitatea rugby-ului din România va avea de suferit, deoarece în primul rând nu vin din urmă grupe puternice de juniori iar în al doilea rând o măsură restrictivă ar creşte artificial costurile jucătorilor autohtoni, iar cluburile se vor bate pe un număr mai mic din români, cu consecinţe răsfrângându-se asupra plăţii salariale. Rugby-ul nostru a crescut în valoare prin sosirea sportivilor străini şi este nevoie de un input din campionate puternice, aşa încât vrem să facem un lucru în acest sens iar dacă Biroul Federal va restrânge într-adevăr numărul străinilor atunci vom face toate demersurile legale necesare, fiind mai multe instanţe dar cu siguranţă vom merge până la capăt pentru ca Timişoara să aibă câştig de cauză”.  

Limitarea numărului de străini este momentan la nivel de proiect pe mesele federalilor, Dan Dinu reamintind că nu există reglementări în acest sens la nivelul IRB şi venind cu un exemplu din fotbal, în care „FRF s-a conformat deciziei TAS în cazul apelului lui CFR Cluj de a nu exista o limită în privinţa fotbaliştilor extracomunitari”.

Iar apropo de străini, la reluarea pregătirilor, de ieri, „nu s-a prezentat Ben Tuiatua, care are contract cu noi pe 3 ani. Săptămâna aceasta trimitem înştiinţările necesare către jucător şi Federaţia neo-zeelandeză iar dacă nu se va realătura nouă, vom solicita suspendarea sa pe 2 ani”.

Cert este că luni se vor alătura noului lot şi recruţii „Lupilor” Bucureşti, după deplasarea finală din AMLIN Challenge Cup, la Newcastle Falcons, internaţionali cu care se va pleca în cantonament, la Valea lui Liman.

 

Acest articol a fost publicat în Rugby și etichetat cu , , , , , , , , , , , , , , , , , . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


cinci × = 10

 


Ultimele articole din categoria Rugby: