Ovalia carpatină continuă să se afunde prin prisma înfrângerilor pe linie suferite de ”Stejăreii” sub 18 ani ai Federației Române de Rugby în turneul diviziei secunde continentale Euro U18 din Georgia, încheiat pe ultimul loc după pierderea chiar și a confruntării cu debutamta la acest nivel Cehia, care a semnat astfel un succes în premieră ce putea fi mai clar prin prisma oportunităților create de învingătorii ”tricolorilor”.
Diferență ca de la cer la pământ între prima clasată la U18 Championship 2022 din Georgia – o divizie secundă continentală a juniorilor, adjudecată și pentru a patra oară de gazdele gruzine, prin a marca 196 de puncte față de cele doar 10 primite, și ultima clasată la Rustavi, selecționata ”Stejăreilor” României, întrecută cu scoruri precum 102-0, 27-17 și 10-8.

Imagine simbol a stării rugbiului carpatin. Junior ”Stejărel” al României pur și simplu ”împachetat pe sus” în cleștele ”careu” iberic / sursa foto: rugbyeurope.eu
Semn al creșterii handicapului valoric în dreptul Ovaliei carpatine, indiciile parvenite dinspre noile generații fiind sugestive în privința continuării picajului acestei ramuri de tradiție în Carpați.
Georgia U18 și-a extins la 12 șirul victoriilor în competiție, serie neîntreruptă din anul 2018, cucerind al patrulea titlu consecutiv al diviziei secunde europene, 34-10 în finala cu Portugalia U18, însoțită pe podium de vecinii spanioli, pierzători ai semifinalei iberice doar la lovituri de departajare dar triumfători în dauna Belgiei în finala mică.
Inițial, pentru a pătrunde în semifinale, Spania a spulberat România cu 102-0 și prin 15 eseuri, scor record al sferturilor tăinuit prin camuflaj de site-ul oficial al F.R.R., în condițiile în care rugbyromania.ro prezenta destul de detaliat avancronica participării ”Stejăreilor” la întrecerile din Georgia, așadar nu ca și cum activitatea ”tricolorilor” U18 ar fi fost trecută cu vederea înaintea eșecurilor, dar și în condițiile în care celelalte 3 întâlniri din prima fază n-au avut rezultate chiar de aceleași proporții, și anume Georgia – Cehia 76-0, Portugalia – Germania 52-3 și Belgia – Olanda 23-13.
Ulterior, ”Stejăreii” nu făceau față în cele din urmă nici juniorilor nemți, învingători cu 27-17 prin răsturnare de scor, ceea ce i-a expediat pe români în întâlnirea de consolare a ultimelor clasate fără victorie. Întâlnire pierdută și aceasta de ”mieii trimiși la tăiat” ai Federației Române de Rugby, cehii înscriind două eseuri și doar lipsa lor de experiență ca debutanți la acest nivel împiedicându-i să fructifice oportunitățile create.
Pentru locul 5, Olanda a întrecut Germania, jocul codașelor fiind adjudecat de Cehia, o premieră în cazul juniorilor federației de la Praga, 10-8 cu România U18. Care, sub îndrumarea staff-ului cu Marius Tincu director tehnic, Dănuț Dumbravă și Marius Codea antrenori, s-a bazat în Georgia pe pilierii Ștefan Ciocârlan (RFC Colchester), Alexandre Stoian (Castres), George Motrea (CSM Constanța), Raul Uzbasich (CSM Constanța) și Alexandru Popa (CSM Constanța), talonerii Mario Perici (CSM Constanța) și Mihai Iulian Hodeniuc (CSS Gura Humorului); în linia a doua Costel Vasilache (CNAV Dinamo), Marcel Suvoială (CSS Bârlad) și Ștefan Motrea (CSS Bârlad); în linia a treia Sebastian Matei Rusu (CSS Gura Humorului), Andrei Rusu (CSA Steaua), Andrei Irimiță (Rugby Club Aachen) și Andrei Ioan Schutz (CSS 2 Baia Mare); mijlocași la grămadă Eduard Vîlcu (CSA Steaua) și Rares Mârzac (CSS Bârlad); mijlocași la deschidere David Balan (LPS Suceava), Andrei Bucsa (CSS 2 Baia Mare) și Ștefan Cojocariu (CNAV Dinamo); centri: David Pătru (CSA Steaua), Alexandru Neagu (CSM Constanța), Ștefan Alexandru Petrescu (Worcester Academy); aripi: Daniel Neagu (ACSO Pantelimon), Matei Costache (CNAV-Dinamo); fundași: Antonio Petrescu (ACSO Pantelimon), Dragoș Paoletto (CSS 2 Baia Mare).
Altfel, ar mai fi de mirare că Unirea Alba Iulia a aruncat prosopul înaintea sfertului de finală al Cupei României, anunțând F.R.R. în privința neprezentării la startul întâlnirii eliminatorii acasă cu timișorenii, programată vineri 14 octombrie? Calificare a bănățenilor fără joc într-o competiție oricum cât se poate de slabă. Și bineînțeles că rezultatul din Ardeal ar fi fost abisal în defavoarea gazdelor, dar faptul că nici măcar aceste puține partide ale întrecerii de umplutură a Cupei nu se dispută în totalitatea lor, și demonstrează ce concursuri patronează Federația Română de Rugby. Un întreg lanț al slăbiciunilor, iar rezultatele internaționale nu mint deloc.